Implementatie
De effectieve interventie is opgenomen in het aanbod, de hulpverleners zijn getraind, de richtlijnen staan in de boekenkast. En toch blijkt na een jaar dat iedereen is teruggevallen in de oude werkwijze. Een doordachte implementatie kan dat voorkomen: het planmatig en procesmatig invoeren van een verandering.
De implementatie van een verandering verloopt gefaseerd: mensen moeten kennis nemen van de verandering, bereid zijn ermee te werken en vervolgens hun gedrag aanpassen en dat blijven volhouden. Bij elke fase passen verschillende activiteiten, zoals communicatie en scholing voorafgaand aan de verandering en ondersteuning en uitwisseling tijdens de invoering. Ook is monitoring en evaluatie nodig, zodat helder wordt of het beoogde resultaat wordt bereikt.
Op de pagina Wat werkt bij het implementeren van jeugdinterventies? lees je gedetailleerd welke activiteiten nodig zijn in welke fase van een implementatie en hoe je daarmee op weg komt.
Lees ook
-
Meten, spreken en verbeteren voor lerende organisaties
Meten, spreken en verbeteren voor lerende organisatiesVoor wieBeleidsmakersOrganisaties kunnen hun jeugdhulp verbeteren door gegevens uit vragenlijsten en registratiesystemen te bespreken en interpreteren.
-
Monitoren van de resultaten van jeugdhulp
Monitoren van de resultaten van jeugdhulpVoor wieProfessionalsBeleidsmakersGemeenten leggen in hun sociaal beleid vast welke maatschappelijke resultaten ze willen realiseren. Hoe kan jeugdhulp hieraan bijdragen?
-
SEJN
SEJNVoor wieProfessionalsBeleidsmakersKennis en ervaring over effectieve jeugdhulp delen? Samen met het NJi biedt SEJN organisaties verschillende mogelijkheden.
-
Hoe versterken we samen de kwaliteit in het jeugdveld?
Hoe versterken we samen de kwaliteit in het jeugdveld?Voor wieBeleidsmakersLandelijk is besproken hoe de kwaliteit en effectiviteit van jeugdzorg kan verbeteren. Lees wat daar in de praktijk voor nodig is.