Meten, spreken en verbeteren draagt bij aan de ontwikkeling van een lerende organisatie. Door het opzetten van een meet-, spreek- en verbeterbeweging kunnen organisaties gegevens uit vragenlijsten en hun cliëntregistratiesystemen benutten door ze samen te bespreken, te duiden en te onderzoeken of er verbetermogelijkheden zijn.
Een meet-, spreek- en verbeterbeweging opzetten
Door het opzetten van een meet-, spreek- en verbeterbeweging kun je als organisatie belangrijke vragen beantwoorden zoals:
- Leiden de activiteiten tot de gewenste resultaten?
- Sluit het aanbod voldoende aan bij de behoeften van de cliënten?
- Voeren professionals de activiteiten op de juiste manier uit?
- Hebben professionals bijscholing nodig?
Het opzetten van zo'n meet-, spreek- en verbeterbeweging en de ontwikkeling van een lerende organisatie vraagt om een lange adem.
Aan de hand van hun ervaringen met leren en verbeteren, en de lessen die ze eruit leren, kunnen organisaties ook met hun opdrachtgever praten over doen wat werkt. Het Nederlands Jeugdinstituut ontwikkelde de tool Samen in gesprek over cijfers voor beleidsmedewerkers van gemeenten, samenwerkingsverbanden en jeugdzorgaanbieders.
Twee voorbeelden van meet-, spreek- en verbeterbewegingen zijn het Samenwerkingsverband Effectieve Jeugdhulp Nederland (SEJN) en de Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd (RKJ's).
SEJN
In SEJN werken jeugdhulpinstellingen en kennis- en onderzoekorganisaties met elkaar aan de effectiviteit van jeugdhulp. In de Lerende Databank Jeugd (LDJ) brengen de jeugdhulpinstellingen gegevens over doelgroep, aanpak en uitkomsten van jeugdhulp samen. Door de informatie samen te voegen in de LDJ kun je resultaten van organisaties, teams en interventies met elkaar vergelijken. De organisaties bespreken die resultaten met elkaar. Zo leren ze van elkaar en weten ze hoe ze de hulp verder kunnen verbeteren. Het SEJN maakte een video over hoe dat werkt. Ook ontwikkelden ze diverse tools.
RKJ's
De vijftien RKJ's zijn regionale kenniswerkplaatsen die in hun regio een leerbeweging op gang brengen. Hier werken praktijk, beleid, onderzoek, opleidingen en ouders en jongeren samen aan regionale maatschappelijke vraagstukken.
Lees ook
-
SEJN
SEJNVoor wieProfessionalsBeleidsmakersKennis en ervaring over effectieve jeugdhulp delen? Samen met het NJi biedt SEJN organisaties verschillende mogelijkheden.
-
Kennis- en leeropbrengsten Lerende Databank Jeugd
Kennis- en leeropbrengsten Lerende Databank JeugdVoor wieProfessionalsBeleidsmakersOp deze pagina lees je wat de SEJN-instellingen al geleerd hebben dankzij de Lerende Databank Jeugd.
-
Monitoren van de resultaten van jeugdhulp
Monitoren van de resultaten van jeugdhulpVoor wieProfessionalsBeleidsmakersGemeenten leggen in hun sociaal beleid vast welke maatschappelijke resultaten ze willen realiseren. Hoe kan jeugdhulp hieraan bijdragen?
-
Hoe versterken we samen de kwaliteit in het jeugdveld?
Hoe versterken we samen de kwaliteit in het jeugdveld?Voor wieBeleidsmakersLandelijk is besproken hoe de kwaliteit en effectiviteit van jeugdzorg kan verbeteren. Lees wat daar in de praktijk voor nodig is.