Wat is depressie?
Het is normaal dat kinderen en jongeren stemmingswisselingen hebben. Die zijn te zien als gezonde pogingen om met teleurstellingen en nare ervaringen om te gaan, of om frustratie te verwerken. Stemmingswisselingen kunnen overgaan in stemmingsproblemen. Een stemmingsprobleem kan, als het lang blijft bestaan, leiden tot een depressie. Op deze pagina lees je wat het verschil is tussen stemmingsproblemen en een depressie.
Stemmingsproblemen
Normale stemmingswisselingen kunnen overgaan in stemmingsproblemen. Die worden ook wel 'internaliserende problemen' of 'emotionele problemen' genoemd.
Stemmingswisselingen worden problematisch als:
- de emotionele ontregeling (verdriet, somberheid of labiel zijn) langer duurt dan twee weken;
- de stemmingswisselingen het functioneren negatief beïnvloeden of een kind of jongere eronder lijdt.
Wat 'langer dan verwacht' is, hangt niet alleen af van de aanleiding maar ook van de leeftijd. Als een sombere, verdrietige of eenzame stemming binnen één of twee weken opklaart en het normale dagelijkse functioneren niet verstoort, is er volgens het Classificatiesysteem voor de Aard van de Problematiek - Jeugd (de CAP-J) geen sprake van een probleem of stoornis.
Een stemmingsprobleem kan, als het lang blijft bestaan, uitmonden in een stemmingsstoornis zoals een depressie.
Depressie
Kenmerkend voor een depressieve stoornis is rusteloosheid, somberheid, concentratieproblemen en een verminderd gevoel van eigenwaarde. Iemand die depressief is, beleeft nergens meer plezier aan en heeft weinig energie om iets te ondernemen. Bij kinderen en jongeren wordt een depressie vaak niet herkend omdat zij doorgaans niet het typische gedrag van depressieve volwassenen laten zien. Zo kunnen kinderen met een depressie juist prikkelbaar zijn en geen lol meer hebben in activiteiten die ze eerder wel leuk vonden.
Bij kinderen en jongeren gaat een depressie vaak samen met leer- en gedragsproblemen. Daarnaast kunnen kinderen met een depressie klachten hebben die ook voorkomen bij depressieve volwassenen: slaapproblemen, vermoeidheid, boosheid en prikkelbaarheid, verminderde of meer eetlust, angst- en concentratieproblemen, lichamelijke klachten (bijvoorbeeld buikpijn of hoofdpijn) en ook stemmingswisselingen. Deze kinderen hebben vaak een negatief zelfbeeld en denken soms: 'Was ik maar dood'. Om van een depressieve stoornis te kunnen spreken, moeten verschillende van deze symptomen gedurende minstens twee weken bijna dagelijks voorkomen.
Lees ook
-
Hoe praat ik met een jongere bij vermoedens van depressie?
Hoe praat ik met een jongere bij vermoedens van depressie?Voor wieProfessionalsOp deze pagina lees je waar je op kunt letten bij een gesprek met een jongere waarvan je vermoedt dat die depressief is.
-
Wat als ik de zorg voor mijn depressieve kind zwaar vind?
Wat als ik de zorg voor mijn depressieve kind zwaar vind?Voor wieOudersHet is zwaar om te zorgen voor een kind met een depressie. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Hoe doe je dat?
-
Wie kan me helpen als ik me depressief voel?
Wie kan me helpen als ik me depressief voel?Voor wieJongerenMisschien voel je je al langer verdrietig, moe, lusteloos of somber. Dan kan het nodig zijn om hulp te zoeken. Lees hier hoe.
-
Breed kijken naar mentaal welbevinden
Breed kijken naar mentaal welbevindenHet NJi kijkt bij mentaal welbevinden breder dan alleen naar de psychische klachten van kinderen en jongeren.