Wie kan me helpen als ik me depressief voel?
Iedereen voelt zich wel eens verdrietig, moe, lusteloos of somber. Vaak gaat dat na een tijdje weer over. Maar misschien voel je je al langer dan een paar weken zo. Dan kan het nodig zijn om hulp te zoeken. Zo zorg je ervoor dat je klachten sneller minder worden.
Praat met mensen die je kent
Als je je depressief voelt, is het fijn om dat aan anderen te vertellen. Ook al heb je het idee dat niemand je begrijpt. Praat erover met je vrienden, je ouders een docent of een andere bekende. Waarschijnlijk zien zij ook dat het minder goed met je gaat. Het zou kunnen dat je meteen allerlei tips en adviezen krijgt, omdat de ander je graag wilt helpen. Als je daar geen behoefte aan hebt, zeg dat dan duidelijk. Bijvoorbeeld: 'ik hoef geen advies, ik wil mijn verhaal kwijt.'
Tips over hoe je zo'n gesprek begint, vind je op de pagina Hoe praat ik met iemand over hoe ik mij voel?
Schakel professionele hulp in
Als je depressieve gevoelens langer dan twee weken duren, is het ook belangrijk om naar de huisarts of het wijkteam te gaan. Dit kan samen met een ouder, vriend of andere bekende als je dat prettig vindt. Bij de huisarts of het wijkteam vertel je welke klachten je hebt. Als zij denken dat je misschien een depressie hebt, kun je daarna naar een psycholoog of een psychiater. Die zal met jou praten en onderzoeken welke klachten je hebt en hoe die het beste opgelost kunnen worden. De psycholoog of psychiater stelt dan samen met jou een plan op om je beter te voelen.
Zoek online hulp, informatie en verhalen van jongeren
Misschien wil je chatten met een hulpverlener? Of zoek je informatie over depressieve gevoelens? Of vind je het fijn om verhalen van andere kinderen en jongeren te lezen die zich hetzelfde voelen als jij? De websites hieronder kunnen je helpen.
- Op het forum van de Kindertelefoon kun je vertellen wat je bezig houdt, vragen stellen en reageren op andere kinderen en jongeren.
- Jongeren tussen de 16 en 25 jaar kunnen gratis advies vragen aan een deskundige via Grip op je dip. Je kunt er ook online cursussen volgen, samen met andere jongeren die zich hetzelfde voelen.
- Op Brainwiki.nl vind je betrouwbare informatie voor jongeren en ervaringsverhalen van jongeren met mentale problemen. Je vindt hier ook informatie over behandelingen en praktische dingen die je zelf kunt doen.
- Ook op Thuisarts.nl vind je informatie over depressie voor jongeren.
- Anoniem je verhaal vertellen aan een hulpverlener kan ook via Chat met Fier.
- Bij MIND Korrelatie kun je gratis en anoniem advies krijgen van een professionele hulpverlener.
- Denk je wel eens aan het beëindigen van je leven? Neem dan contact op met 113 Zelfmoordpreventie en praat erover. Ze zijn 24 uur per dag bereikbaar via 0800-0113 en via de chat.
Zijn er behandelingen voor depressie?
Er zijn veel verschillende behandelingen voor depressie. Jouw psycholoog of psychiater kiest samen met jou welke behandeling het beste is. Dit hangt af van waar je precies last van hebt. Het kan zijn dat je ook medicijnen nodig hebt. Daar geeft je psychiater dan meer informatie over.
Lees ook
-
Wat kan ik doen als ik me somber voel?
Wat kan ik doen als ik me somber voel?Voor wieJongerenAls je je somber voelt, kun je verschillende dingen proberen om je beter te voelen. Op deze pagina lees je manieren die kunnen helpen.
-
Heb ik een depressie?
Heb ik een depressie?Voor wieJongerenWat is het verschil tussen je down voelen, depressieve klachten hebben of depressief zijn? En wanneer moet je hulp zoeken?
-
Hoe praat ik met iemand over hoe ik mij voel?
Hoe praat ik met iemand over hoe ik mij voel?Voor wieJongerenAls je niet lekker in je vel zit, is het fijn om hierover te praten. Op deze pagina lees je hoe je zo'n gesprek kunt aanpakken.
-
Hoe kan ik iemand met depressieve klachten helpen?
Hoe kan ik iemand met depressieve klachten helpen?Voor wieJongerenHoe help je iemand die zich somber voelt? Op deze pagina vind je tips voor het omgaan met iemand met depressieve klachten.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.