Wat als ik de zorg voor mijn depressieve kind zwaar vind?
Het is zwaar om voor een kind met een depressie te zorgen. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Let goed op signalen die vertellen dat je het niet meer aankunt. En zoek hulp als je dat nodig hebt.
Manieren om goed voor jezelf te zorgen
Wat iemand nodig heeft om voor zichzelf te zorgen, verschilt per persoon. Probeer verschillende dingen uit. Dan kom je erachter wat bij jou past.
Maak tijd voor jezelf
Jouw behoeften en wensen kunnen botsen met die van je depressieve kind. Zorg dat je je eigen behoeften niet negeert. Maak tijd om iets voor jezelf te doen. Vraag je partner of mensen in je omgeving om de zorg voor je kind even over te nemen. Misschien voel je je daar schuldig over, maar je houdt het daarna weer langer vol. Door goed voor jezelf te zorgen, geef je je kind ook het goede voorbeeld.
Probeer afspraken te maken met je kind
Vooral als je kind al wat ouder is, kun je samen afspraken maken. Leg uit dat je soms ook tijd voor jezelf nodig hebt. Misschien wil je kind veel en vaak met je praten over problemen. Bespreek dan wanneer jullie de tijd nemen om te praten en wanneer jullie het even laten rusten. Bespreek ook met wie je kind nog meer kan praten. Zoals je partner, of iemand uit je omgeving. Dat geeft jou wat meer tijd voor jezelf.
Praat met anderen over je kind
Het lucht vaak op als je je verhaal kwijt kunt bij iemand. Praat bijvoorbeeld met een vriend of vriendin, een familielid of een goede buur. Je kunt ook anoniem praten. Bijvoorbeeld met vrijwilligers van De Luisterlijn, een organisatie voor mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor of een goed gesprek. Of met andere ouders van kinderen met een depressie, via oudervereniging Balans.
Vraag hulp als je dat nodig hebt
Het is belangrijk om te onthouden dat je niet alles alleen hoeft te doen. Hulp vragen is niet zwak. Je kunt anderen vragen om hulp bij de zorg voor je kind. Maar ook om andere dingen van je over te nemen, zoals klusjes in huis of boodschappen. Dat helpt je het zorgen voor je kind beter vol te houden.
Probeer te bewegen
Beweging kan stress verminderen. Ga bijvoorbeeld een rondje wandelen of fietsen, een uurtje sporten of doe aan yoga of meditatie.
Heb aandacht voor positieve dingen
Elke dag is er wel wat moois. Zoals lekker weer, een goed gesprek of een afgerond taakje. Aandacht hiervoor kan helpen je beter te voelen.
Doe iets leuks
Ga af en toe iets doen dat je leuk vindt. Zoals een hobby, of een uitje. Je kunt iets alleen doen. Of met je partner, je kind, je andere kinderen, of met z'n allen.
Onthoud dat de depressie van je kind niet jouw schuld is
En dat jij je kind kunt steunen, maar de depressie niet kunt wegnemen.
Let op signalen van overbelasting
Merk je dat je snel en vaak moe bent? Heb je vaker last van hoofdpijn, buikpijn, nekpijn of stijve spieren? Ben je vaker angstig? Heb je moeite met concentreren, vergeet je snel dingen, maak je je vaak zorgen of slaap je slecht? Ben je onrustig, snel geïrriteerd of klaag je vaker? En heb je minder zin om voor jezelf te zorgen? Dat kunnen allemaal signalen zijn van overbelasting. Het betekent dat je meer doet dan je aankunt. Zorg dat je hulp inschakelt. Kijk samen hoe je het voor jezelf wat makkelijker kunt maken.
Zoek hulp als je dat nodig hebt
Hulp zoeken is helemaal niet gek en je hoeft je er niet voor te schamen. Het normaal om behoefte aan hulp te hebben als je een kind met een depressie hebt. Bijvoorbeeld omdat je overbelast bent. Of als de depressie van je kind zorgt voor spanningen in je gezin.
Wijkteam of huisarts
Je kunt terecht bij het wijkteam of je huisarts. Samen kijken jullie wat er nodig is om je weer beter te voelen.
Andere ouders met een depressief kind
Het kan ook fijn zijn om ervaringen te delen met ouders die ook een kind met een depressie hebben. Zij weten hoe het is als het niet goed gaat met hun kind. Het geeft herkenning en mogelijk nieuwe ideeën. Het KJP heeft een overzicht van verschillende ouderverenigingen en websites met ervaringsverhalen.
Psychologische steun
Er zijn psychologische praktijken voor ouders van kinderen met wie het niet goed gaat. Je huisarts of wijkteam kunnen je daarnaar verwijzen. Ook zijn er trainingen voor ouders. Voor ouders van tieners met somberheid of depressie is er de online cursus Samen sterk. Bekijk dit overzicht met andere trainingen.
Als je gedachten over zelfdoding hebt
Heb je het zo zwaar dat je gedachten over zelfdoding hebt? Je kunt gratis en anoniem terecht bij de hulplijn van 113 Zelfmoordpreventie. Dit kan 24 uur per dag, via chat of telefoonnummer 0800-0113.
Lees ook
-
Hoe kan ik iemand met depressieve klachten helpen?
Hoe kan ik iemand met depressieve klachten helpen?Voor wieJongerenHoe help je iemand die zich somber voelt? Op deze pagina vind je tips voor het omgaan met iemand met depressieve klachten.
-
Hoe praat ik met mijn kind bij zorgen over depressie?
Hoe praat ik met mijn kind bij zorgen over depressie?Voor wieOudersAls je je zorgen maakt over depressieve gevoelens bij je kind, moet je daarover praten. Op deze pagina lees je hoe je dat doet.
-
Wat doe ik als ik denk dat mijn kind depressief is?
Wat doe ik als ik denk dat mijn kind depressief is?Voor wieOudersVermoed je dat je kind depressieve gevoelens of een depressie heeft? Dan is het goed om daarover te praten met je kind.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.