Hoe praat ik met mijn kind bij zorgen over depressie?
Als je je zorgen maakt over depressieve gevoelens bij je kind, is het goed om met je kind te praten. Het kan best lastig zijn om zo'n gesprek te beginnen. Misschien weet je niet goed wat je moet zeggen. Of merk je dat je kind liever niks vertelt. Op deze pagina lees je wat je kunt proberen om met je kind te praten.
Hoe begin je een gesprek met je kind over depressie?
Het eerste gesprek over je zorgen kan voor jou en je kind spannend zijn. Het is handig om van tevoren te bedenken wat je wilt zeggen. Bedenk ook alvast wanneer je het gesprek wilt beginnen. Het kan gemakkelijker zijn om te praten als jullie iets aan het doen zijn. Bijvoorbeeld als jullie samen in de auto zitten, of als je samen een wandeling maakt. Dan hoef je elkaar niet steeds aan te kijken. Dat maakt het gesprek minder spannend of ongemakkelijk.
Waar let je op tijdens een gesprek over depressie?
Luister zonder oordeel
Vertel waarom je wilt praten en zeg wat je ziet aan je kind: 'Ik maak me zorgen, omdat ik aan je merk dat…'. Geef daarna je kind de ruimte om te vertellen. Het is belangrijk om écht goed te luisteren en niet te oordelen of af te keuren.
Benadruk dat je graag wilt helpen
Mensen met een depressie kunnen zich schuldig voelen over hun sombere gevoelens. Ook willen ze vaak niemand tot last zijn. Vertel je kind dat je het juist fijn vindt als het vertelt over gevoelens. En zeg dat je graag wilt helpen.
Neem het verhaal van je kind serieus
Geef je kind niet het gevoel alsof het niet belangrijk is wat het vertelt. Voorkom opmerkingen als 'het komt wel weer goed' of 'het hoort erbij'. Laat juist merken dat je je kind serieus neemt: 'Goh, wat rot voor je' of 'Ik kan me niet zo goed voorstellen hoe dat voelt, maar het lijkt me heel vervelend.'
Stel concrete vragen over hoe het met je kind gaat
Voorbeeldvragen die je kunt stellen:
- 'Zijn er dingen waar je de laatste tijd geen plezier meer uit haalt?'
- 'Heb je meer moeite om je te concentreren op school?'
- 'Voel je je weleens ongelukkig?'
- 'Heb je weleens geen zin om de dag te beginnen?'
- Denk je weleens 'mijn leven is niet de moeite waard?'
Wees eerlijk over jezelf
Houd er rekening mee dat kinderen en jongeren zich soms beter voordoen dan ze zich voelen. Je kunt je kind helpen door zelf eerlijk te zijn en over jezelf te vertellen. Bijvoorbeeld over een moment in je jeugd dat jij het moeilijk had met jezelf. Zo leert je kind dat het ook met jou niet altijd goed is gegaan. Dat kan een opening zijn om meer over zichzelf te vertellen.
Stel voor om elkaar te schrijven
Misschien merk je dat je kind het lastig vindt om te praten. Je kunt dan voorstellen om elkaar te schrijven. Op papier, of via Whatsapp. Dat maakt het voor je kind misschien makkelijker om eerlijk en open te zijn. Ook heeft je kind dan de tijd om de juiste woorden te kiezen.
Accepteer het als je kind niet altijd wil praten
Voorkom dat je je kind gaat dwingen om met jou over zichzelf te praten. Wil je kind niet met jou praten? Stel dan voor dat je kind met een andere volwassene praat. Iemand met wie je kind een goede band heeft. Of vraag een bekende om te proberen te praten met je kind over jullie zorgen. Blijf wel in contact met je kind. Bijvoorbeeld met een compliment of door te vragen hoe het gaat.
Schakel hulp in als dat nodig is
Als je kind zich langer dan een paar weken somber voelt, je hier zorgen over blijft houden en je zelf niet weet wat je eraan kunt doen, is het belangrijk om hulp in te schakelen. Dit kan via de huisarts of het wijkteam. Heeft je kind gedachten over zelfdoding? Neem dan direct contact op met 113 Zelfmoordpreventie. Ze zijn 24 uur per dag bereikbaar via 0800-0113 en via de chat.
Meer informatie
Informatie voor ouders over depressie (Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie)Informatie over depressie voor jongeren (Brainwiki)Gedachten over zelfdoding (Brainwiki)Ik heb een depressie (informatie voor jongeren, Thuisarts.nl)
Bronnen
angst-en-somberheid-bij-jongeren.pdf (hva.nl)https://kenniscentrum-kjp.nl/professionals/depressie/https://kenniscentrum-kjp.nl/professionals/dossiers/suicidepreventie-jongeren/https://www.brainwiki.nl/gedachten-zelfdoding/https://www.brainwiki.nl/depressie/https://www.113.nl/catalogus/publication/46b397f1-6a9d-4d8d-8245-6d6608d82bcc/factsheet-suicidaliteit-onder-lhbters-0
Lees ook
-
Wat doe ik als ik denk dat mijn kind depressief is?
Wat doe ik als ik denk dat mijn kind depressief is?Voor wieOudersVermoed je dat je kind depressieve gevoelens of een depressie heeft? Dan is het goed om daarover te praten met je kind.
-
Wat als ik de zorg voor mijn depressieve kind zwaar vind?
Wat als ik de zorg voor mijn depressieve kind zwaar vind?Voor wieOudersHet is zwaar om te zorgen voor een kind met een depressie. Het is daarom belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Hoe doe je dat?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.