Als je iemand kent met depressieve klachten, kan het moeilijk zijn om daarmee om te gaan. Je wilt die persoon helpen, maar je weet misschien niet goed hoe. Op deze pagina vind je tips voor het omgaan met iemand met depressieve klachten.
Tips: omgaan met iemand die depressieve klachten heeft
Vraag wat die persoon wil
Misschien wil diegene advies of hulp. Of dat jij gewoon luistert terwijl de ander vertelt. Of diegene wil juist helemaal niet praten, maar wel bij iemand zijn. Dan kun je bijvoorbeeld voorstellen om samen een wandeling te maken of een film te kijken.
Luister zonder te oordelen
Mensen met depressieve gedachten schamen zich vaak voor hun gedachten. Ze kunnen makkelijker omgaan met die gedachten als ze erover kunnen praten met iemand. Probeer daarom een open gesprek te voeren. Zeg bijvoorbeeld: 'Wat vervelend voor je dat die depressie deze gedachten in je hoofd stopt.' Zo laat je merken dat jij het niet eens bent met de negatieve gedachten, maar dat de ander ze wel mag uiten bij jou.
Bedenk dat depressie een ziekte is
Iemand met een depressie ziet de wereld negatief en kan daar niet zomaar mee stoppen. Het is ernstiger dan iemand die bijvoorbeeld een slechte bui heeft. Het kan helpen om de depressie te zien als een ziekte die negatieve gedachten in iemands hoofd stopt. Probeer de ander dus niet op te vrolijken of te adviseren om minder negatief te denken. Zo werkt het namelijk niet. De ander voelt zich daardoor niet begrepen.
Blijf die persoon uitnodigen
Bijvoorbeeld voor feestjes of om samen iets te doen. Ook als diegene steeds 'nee' zegt of niet komt opdagen als jullie hebben afgesproken. Voor mensen met depressieve klachten is het fijn om te weten dat ze nog steeds welkom zijn. Ze weten dan dat ze altijd kunnen komen als ze er klaar voor zijn.
Geef positieve aandacht
Dat kan al zo klein zijn als een opgestoken duim, een complimentje of een like op een sociale media-post. Stuur af en toe een appje met 'ik denk aan je' of een ander positief berichtje. Of stuur grappige of leuke filmpjes die je op internet tegenkomt om te laten weten dat je aan diegene denkt.
Heb geduld
Het kost tijd om te herstellen van een depressie. Ook als iemand professionele hulp krijgt. Heb dus geduld en laat merken dat jij niet verwacht dat de ander snel beter is, maar dat je liever hebt dat diegene goed herstelt.
Je mag vragen of iemand weleens denkt aan de dood of zelfmoord
Erover praten kan helpen. Dat is niet makkelijk. Stel vragen en laat merken dat je er voor de ander bent. Probeer geen advies of tips te geven als de ander daar niet zelf om vraagt. Je kunt terecht bij 113 Zelfmoordpreventie voor vragen en advies als je je zorgen maakt over een ander.
Het is fijn als je begrijpt hoe depressie werkt
Om iemand te helpen, kan het fijn zijn om te begrijpen hoe depressie werkt. Dat wordt goed uitgelegd in de video Wat gebeurt er in je hoofd als je depressief bent? van NOS op 3.
Help met hulp zoeken
Je kunt iemand met een depressie ook helpen met het zoeken naar hulp. Stel bijvoorbeeld voor om mee te gaan naar de huisarts. Of help met zoeken naar een zelfhulpgroep of een lotgenotengroep. Zie ook de pagina Wie kan me helpen als ik me depressief voel?
Vraag ook hoe je kunt helpen bij de behandeling. Misschien wil diegene proberen vaker naar buiten te gaan. Dan kun jij helpen door afspraken te maken om samen te gaan wandelen of fietsen.
Blijf voor jezelf zorgen
Als iemand in je directe omgeving een depressie heeft, is dat voor jou ook moeilijk. Er is weinig ruimte voor jouzelf en voor jouw leven. Het is belangrijk dat je zelf ook tijd en rust neemt om weer op te laden. Kijk waar jij behoefte aan hebt. Misschien wil je met vrienden praten over hoe het voor jou is. Of je wilt tijd maken voor vrienden of activiteiten waarbij je even niet praat over serieuze dingen. Of besteed juist wat tijd zonder andere mensen.
Wat als je ouder depressief is?
Als je eigen ouder depressieve klachten heeft, is dat erg moeilijk. Het is dan nog belangrijker dat je goed voor jezelf kunt zorgen. Het voelt misschien als jouw taak om je ouder te helpen, maar het is belangrijker dat jij goed voor jezelf zorgt.
Praat daar ook over met anderen. Bijvoorbeeld met een andere ouder, een leerkracht of mentor, vrienden of een trainer of leraar van je sportclub of hobbyclub. Meer informatie en advies over opgroeien met een ouder met psychische problemen vind je op de website KOPPsupport.
Meer informatie
Depressie (Brainwiki)Hoe kom je uit een depressie? (113 Zelfmoordpreventie)Mijn naaste heeft een depressie (Thuisarts.nl)
Lees ook
-
Hoe praat ik met iemand over hoe ik mij voel?
Hoe praat ik met iemand over hoe ik mij voel?Voor wieJongerenAls je niet lekker in je vel zit, is het fijn om hierover te praten. Op deze pagina lees je hoe je zo'n gesprek kunt aanpakken.
-
Wat kan ik doen als ik me somber voel?
Wat kan ik doen als ik me somber voel?Voor wieJongerenAls je je somber voelt, kun je verschillende dingen proberen om je beter te voelen. Op deze pagina lees je manieren die kunnen helpen.
-
Wie kan me helpen als ik me depressief voel?
Wie kan me helpen als ik me depressief voel?Voor wieJongerenMisschien voel je je al langer verdrietig, moe, lusteloos of somber. Dan kan het nodig zijn om hulp te zoeken. Lees hier hoe.
-
Heb ik een depressie?
Heb ik een depressie?Voor wieJongerenWat is het verschil tussen je down voelen, depressieve klachten hebben of depressief zijn? En wanneer moet je hulp zoeken?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.