Wie kan mij helpen?

Je wilt graag zoveel mogelijk je eigen beslissingen nemen over je leven. Dat is prima. Maar je hoeft niet helemaal zelf uit te vinden hoe je dat het beste kunt doen. Of wat je moet doen als het tegenzit. Andere jongeren hebben daar ook mee te maken. En je ouders, leraren en andere volwassenen hebben er ook ervaring mee opgedaan.

Praten over hoe je je voelt

Soms is het lastig om erachter te komen waarom je je niet zo fijn voelt. Om alles op een rijtje te krijgen, kan het helpen om erover te praten met je ouders of met een vriend of vriendin.

  • Gaat het niet goed met je omdat er thuis problemen zijn, bijvoorbeeld door schulden, verslaving, ziekte of overlijden? Dan is het belangrijk daar met je ouders en andere familieleden over te praten en samen hulp te zoeken. Je bent dan niet de enige die moeite heeft met de situatie. Jullie hebben er allemaal mee te maken, maar gaan daar misschien verschillend mee om. Het is goed om dat van elkaar te weten en met elkaar te bespreken.
  • Door met andere jongeren te praten over hoe je je voelt, begrijp je jezelf en anderen beter. Je hoort ook hoe anderen bepaalde problemen hebben opgelost. Soms kun je ook samen een manier vinden om beter met bepaalde gevoelens om te gaan, bijvoorbeeld als je je niet gehoord voelt of uitgesloten wordt. Je kunt daarvoor iets organiseren in je eigen buurt, op school, bij je sport- of studievereniging.
  • Vind je het te ingewikkeld om met iemand die jou en je ouders goed kent over je zorgen of angsten te praten? Zoek dan iemand anders die je vertrouwt, bijvoorbeeld via je school of het jongerenwerk. Je kunt ook bellen met een organisatie die naar je luistert en met je meedenkt, zoals de Kindertelefoon of Jongeren Hulp Online.

Kijk voor meer tips bij Praten over hoe je je voelt of bij Wat als ik om hulp vragen moeilijk vind?

Als het echt niet goed gaat

Heb je geprobeerd met iemand te praten over hoe je je voelt, maar helpt dat niet en raak je alleen maar verder in de put? Of lukt het niet om iemand te vinden aan wie je je verhaal kunt vertellen?

  • Zoek dan hulp via je huisarts, je mentor op school of het wijkteam in je buurt.
  • Bij wie je het beste hulp kunt zoeken, hangt af van waar je mee zit. Daarom kan het helpen om dit eerst samen met iemand beter in kaart te brengen, bijvoorbeeld met iemand van het wijkteam of de praktijkondersteuner jeugd van je huisarts. Door erover te praten kom je erachter wat jij nodig hebt en of je liever in je eentje, in een groep of online hulp krijgt.
  • Vind je het moeilijk om te kiezen aan wie je hulp wilt vragen? Gebruik dan de keuzehulp op Jongeren Hulp Online.

Wil je meer weten over bepaalde problemen, kijk dan op deze website bij onderwerpen als:

AngstDepressieGedragsproblemenPestenMiddelenmisbruik en verslavingSeksueel grensoverschrijdend gedrag

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren