We doen het samen: het vertrekpunt van elke wijkteamprofessional
Als wijkteamprofessional werk je principieel samen met anderen. De basishouding is 'we doen het samen'. Met gezinnen, collega's, beroepsverenigingen en kennisinstituten.
Samenwerking met gezinnen
Als professional ben je 'buitenstaander' in het gezin dat je ondersteunt. Je mist daardoor nuances en betekenissen. En als professional met een bepaalde achtergrond en ervaring heb je ook altijd blinde vlekken. Je ziet nu eenmaal als eerste wat je kent en dus herkent. Je werkt daarom in de allereerste plaats samen met de gezinnen die je ondersteunt. Zij zijn expert van hun eigen leven. Verkenning, analyse en planvorming komt dus altijd met de gezinsleden tot stand.
De Keuzehulp jeugd en gezin ondersteunt je als wijkteamprofessional om samen met ouders en jongeren te beslissen over passende hulp. En helpt bij het maken van keuzes op basis van kennis over wat werkt bij bepaalde problemen of omstandigheden.
Samenwerking met collega's binnen en buiten je organisatie
Wijkteamwerk draait om teamvakmanschap. Je hebt de collega's in het team nodig om op een vakkundige manier breed te kijken en te handelen. Zij zien en horen andere dingen dan jij. Dat houdt je scherp op de grenzen van je eigen deskundigheid. Alleen samen heb je voldoende brede kennis en vaardigheden die passen bij de vragen van wijkbewoners en die verder reiken dan jouw eigen kennis en vaardigheden. Ook bouw je samen een basis op om te leren van anderen en te reflecteren op jouw handelen. Je wordt als team samen beter, omdat je reflecteert en leert van elkaars fouten en ervaringen.
- Met gesprekskaarten kun je samen met collega's of je leidinggevende reflecteren op jouw vak. Wat drijft je? Wat is de rode draad in jouw aanpak? Wanneer dacht je: dit is waar mijn vak om draait?
Ook de samenwerking met een ruimere groep collega's in het werkgebied is van belang. Vraag jezelf af: wie in mijn werkgebied beschouw ik als collega's en teamgenoten? In het antwoord passen in elk geval de jeugdgezondheidszorg, het onderwijs, de huisarts en de sociale basis. De wil en de vaardigheid om met hen samen te werken zijn essentieel.
- Lees meer over belangrijke partners in de samenwerking met gezinnen.
Samenwerking met een vereniging van wijkteams
Een flink aantal wijkteams en jeugdteams hebben zich verenigd in de Associatie Wijkteams. Deze vereniging brengt ervaringen van wijkteams bij elkaar en geeft de wijkteams een stem in beleidsontwikkelingen. De Associatie Wijkteams heeft onder andere een brede opdrachtbeschrijving gemaakt en een kwaliteitsstatuut geschreven.
Hierin wordt het werk in vier onderdelen onderscheiden:
- Het versterken van de buurt.
- Laagdrempelig aanwezig zijn voor vragen, advies en hulp van inwoners.
- Actief samenwerken met en erbij halen van andere partners.
- Strategisch partner van de gemeente zijn, maatschappelijk aanspreekbaar en betrokken.
In 2023 zijn het NJi en de Associatie Wijkteams samen een traject gestart over de essentie van het vakmanschap van wijkteams.
Samen met een beroepsvereniging
Het vak van de wijkteams staat dicht bij het sociaal werk. In 2022 is een nieuw, breed profiel van de sociaal werker vastgesteld. Dit biedt een generieke basis voor een brede groep professionals in het sociaal domein. Daarnaast bestaan er aanvullende profielen, bijvoorbeeld dat van de jeugd- en gezinsprofessionals. De beroepsvereniging (BPSW) beschouwt hen als gespecialiseerde sociaal werkers.
Ook beroepsregistratie draagt bij aan de ontwikkeling en het onderhoud van je vakmanschap. Het stimuleert jou als professional én je werkgever om te investeren in vakbekwaamheid. Je draagt uit dat je volgens richtlijnen en volgens de beroepscode werkt en dat je staat voor de kwaliteit van je vak. Zo kunnen degenen die je ondersteunt daar ook van op aan.
- Lees meer over beroepsregistratie en Kwaliteitsstandaarden en beroepsethiek.
Samenwerking met kennisinstituten
De ontwikkeling van 'integraal werk' vraagt ook van kenniscentra een integrale benadering van kennis. We zetten hier daarom enkele samenwerkingsverbanden, kennisplatforms en bronnen op een rij die relevante kennis bieden voor jou als wijkteamprofessional.
Samenwerkingsverbanden en kennisplatforms
- De Associatie Wijkteams (AW)
- Movisie
- Het kenniscentrum LVB
- Het kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie (KJP)
- Verwey-Jonker Instituut
- Samenwerkingsverband Integraal Werken in de Wijk
- Ondersteuningsteam Zorg voor Jeugd, met meerdere projecten, deelprogramma's en beleidsinformatie over de Hervormingsagenda en het Toekomstscenario Kind- en gezinsbescherming.
Kennisbronnen
Lees ook
-
Met wie werkt het wijkteam samen?
Met wie werkt het wijkteam samen?Het opbouwen van samenwerkingen kost tijd, maar heeft veel meerwaarde. Lees met welke mensen en organisaties het wijkteam samenwerkt.
-
Samenwerken met jeugd en ouders
Samenwerken met jeugd en oudersVoor wieProfessionalsBeleidsmakersJeugd en ouders beschikken over waardevolle kennis en kunde. Lees hoe je met deze partners samenwerkt voor goede ondersteuning en hulp.
-
Taken van een wijkteam
Taken van een wijkteamHet takenpakket van wijkteams voor hulp aan jeugd en ouders kan per gemeente verschillen. Bekijk de taken van een wijkteam in hoofdlijnen.
-
Toolbox Wijkteams werken met jeugd
Toolbox Wijkteams werken met jeugdVoor wieProfessionalsPraktische hulpmiddelen voor wijkteammedewerkers die helpen bij het ondersteunen van kinderen, jongeren, ouders en andere opvoeders.
