De Keuzehulp jeugd en gezin ondersteunt jeugdprofessionals om samen met ouders en jongeren te beslissen over passende hulp. Hij helpt je als professional bij het maken van keuzes, op basis van kennis over wat werkt bij bepaalde problemen of omstandigheden.
Hoe werkt de keuzehulp?
Als professional in onder andere wijkteams of CJG's is het niet eenvoudig om te beslissen over passende hulp. Als generalist moet je goede inschattingen en analyses kunnen maken een veel verschillende problemen. De keuzehulp ondersteunt je hierbij.
Met up-to-date kennis geeft de keuzehulp antwoord op verschillende vraagstukken:
- Hoe maak ik een goede inschatting van de aard en ernst van problemen, zodat ik kan afwegen welke ondersteuning ik zelf kan bieden en waarvoor ik specialistische expertise moet bijschakelen?
- Hoe zorg ik voor een gezamenlijk besluitvormingsproces samen met ouders en jongeren?
- Hoe zorg ik voor inzet van passende hulp die het beste antwoord is op de vraag, gebaseerd op recente en actuele kennis?
Opbouw keuzehulp
De keuzehulp bestaat uit drie onderdelen:
Deel I: 7 kernelementen van basishulp
De keuzehulp start met een beschrijving van de kernelementen van de basiszorg voor jeugd en gezin. Hierin staat de kern van je werk als jeugdprofessional in de basiszorg beschreven. Dit vormt een onderlegger voor passende hulp.
Deel II: Het startgesprek
Zorgvuldig beslissen over passende hulp vraagt om een zorgvuldige inventarisatie van de hulpvraag van het gezin, van de aard en ernst van problemen, en van de draagkracht en krachten. Het tweede deel van de keuzehulp biedt een werkwijze voor een eerste gesprek waarin je contact legt met het gezin en deze inventarisatie maakt.
Deel III: Keuze over passende hulp
Na de inventarisatie volgt het keuzegesprek. Dit is gericht op de specifieke problemen die spelen en de hulp daarbij het meest passend is. Het derde deel van de keuzehulp bevat een werkwijze om samen met ouders en jongeren te beslissen over inzet van passende hulp voor specifieke problemen.
Leren werken met de keuzehulp?
Om goed te kunnen werken met de keuzehulp kan scholing en begeleiding fijn zijn. Dit helpt je om te weten hoe de keuzehulp in elkaar zit en hebt kunnen oefenen met de verschillende onderdelen. Je doet dan direct positieve ervaringen op in het toepassen van de keuzehulp in gesprek met ouders en jongeren.
Waar bestaat de scholing uit?
De scholing duurt 3 dagdelen. Aansluitend zijn er 2 begeleide intervisiemomenten waarin je je ervaringen bespreekt met collega-hulpverleners. Je krijgt dan ook meteen antwoord op de vragen die je nog hebt.
Contact
Wil je meer weten over de scholing in de keuzehulp of wil je je opgeven? Neem dan contact op met Jamie Westenenk.
-
Keuzehulp Jeugd en gezin deel I: 7 kernelementen van basishulp
Deel I: 7 kernelementen van basishulpVoor wieProfessionalsIn deel I van de keuzehulp vind je de 7 kernelementen voor de ondersteuning en zorg aan kinderen en gezinnen.
-
Keuzehulp Jeugd en gezin deel II: Het startgesprek
Deel II: Het startgesprekVoor wieProfessionalsIn deel II van de keuzehulp vind je handvatten voor het eerste gesprek met het gezin.
-
Keuzehulp Jeugd en gezin deel III: Keuze voor passende hulp
Deel III: Keuze voor passende hulpVoor wieProfessionalsIn deel III van de keuzehulp vind je handvatten om samen met ouders en jongeren passende hulp te kiezen.
Aansluiting keuzehulp bij Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming
Als professional wil je kwalitatief en methodisch werken. Daarbij vormen de Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming je vakinhoudelijk kader. De Keuzehulp sluit aan op de inhoud van een aantal van deze richtlijnen en geeft je houvast in het samen beslissen en inzetten van hulp die werkt. Deze effectieve hulp is gebaseerd op kennis over 'wat werkt' en interventies uit de databank Effectieve jeugdinterventies.
Verantwoording
De Keuzehulp jeugd en gezin is mogelijk gemaakt door ZonMW Zorg voor Jeugd, het Nederlands Jeugdinstituut, PI Research en de Universiteit van Amsterdam.
In het document Verantwoording Keuzehulp staat een toelichting op de uitgangspunten van de keuzehulp en de interventies die in de keuzehulp zijn opgenomen. Ook vind je er een overzicht van relevante literatuur.