Wat kan ik doen als ik gepest word?

Als je gepest wordt, is het belangrijk dat je geholpen wordt zodat het pesten stopt. Gepest worden doet pijn. Het maakt je verdrietig of boos. Bedenk steeds dat pesten niet jouw schuld is. Je hoeft het niet alleen op te lossen. Erover praten kan opluchten. Zo kunnen anderen je helpen en voel je je minder alleen. Hieronder vind je tips die je kunnen helpen.

Wat kan ik doen als ik gepest word?

Zoek iemand die je vertrouwt

Zoek iemand die je vertrouwt en vertel over het pesten. Vertel het bijvoorbeeld aan je ouders, vrienden of broers en zussen. Ook kun je naar je mentor, docent of sportcoach gaan. Kies iemand waar jij je goed bij voelt. Zij kunnen naar je luisteren en met je meedenken. Zoek een moment waarop je met elkaar kunt praten, bijvoorbeeld tijdens het eten, tussen of na de lessen, op het schoolplein, als je naar huis gaat of als jullie samen wat aan het doen zijn.

Zeg wat jij wilt

Vertel hen duidelijk dat je wilt dat het pesten stopt. Samen kun je een plan maken. Bedenk wat je zelf wilt doen. Wil je de pesters aanspreken? Wil je dat iemand anders dat doet of meegaat? Of wil je alleen dat iemand naar je luistert? Noem wat jij fijn vindt.

Spreek de pester aan

Je uitspreken tegen de pester kan helpen wanneer de pester niet weet dat die pest. Misschien denkt de pester namelijk dat het grappig of normaal is en heeft die niet door dat het jou raakt. Door te zeggen waar je last van hebt, maak je duidelijk waar de pester mee moet stoppen, en waarom.

Ga leuke dingen doen

Naast praten over pesten is ook ontspanning belangrijk. Zoek mensen op waar jij je goed bij voelt. Zij kunnen je steunen en zorgen voor ontspanning. Ga leuke dingen doen. Denk aan sporten, een film kijken of even naar buiten gaan. Doe zelf ook dingen waar je blij van wordt. Bijvoorbeeld een boek lezen of een spel. Zo zorg je goed voor jezelf en kun je ook ontspannen.

Ik word online gepest. Wat nu?

Soms gaat het pesten online door. Dan is er soms een andere aanpak nodig. De volgende tips kunnen je verder helpen als je online wordt gepest:

Stuur een bericht

Laat anderen weten dat je het pesten niet leuk vindt. Stuur bijvoorbeeld een bericht naar vrienden. Samen kun je de pester bijvoorbeeld een bericht sturen of even negeren. Net als met offline pesten is het belangrijk met iemand te praten die je vertrouwt, bijvoorbeeld vrienden, je ouders of iemand anders uit je omgeving. Bedenk dat je niet de enige bent die hiermee te maken krijgt en dat je niet alleen staat. 

Spreek aan of blokkeer de pester

Soms heeft de pester niet door dat diens acties onaardig overkomen. Veel pesters denken dat ze grappig zijn, terwijl jij dat niet vindt. Werkt praten niet? Blokkeer de pester.

Gaat het pesten door? Reageer niet op het pestbericht. Hoe moeilijk dat soms ook is. Bewaar screenshots, e-mails en andere berichten zodat je kunt laten zien wat er gebeurd is. Als het uit de hand loopt kun je dit ook gebruiken als bewijsmateriaal bij de politie.

Doe een melding

Laat de beheerder van de website weten dat je gepest wordt. En vraag, als er foto's of filmpjes zijn, of die verwijderd kunnen worden. Bij grote platforms zoals Instagram kun je posts of chatberichten rapporteren die gebruikt worden voor pesten of intimidatie. Dit kun je doen via een speciaal daarvoor bedoelde functie. Je ziet dan bijvoorbeeld een optie 'rapporteer'. Vaak kun je ook via het Helpcentrum een melding maken van lastigvallen, pesten of intimidatie.

Bij wie kan ik terecht?

Behalve je ouders, vrienden, familie, mensen op je school, mensen van de sportclub of andere mensen uit je omgeving, zijn er organisaties waar je terechtkunt. Zo zijn er in iedere gemeente mensen die je kunnen helpen, bijvoorbeeld jongerenwerkers of mensen uit het wijkteam van de gemeente.

Weet je niet zo goed hoe je deze organisaties kunt bereiken? Vraag je ouders of leraar dan om er samen met jou naar te kijken of kijk op de volgende websites:

  • Voor informatie en tips kun je terecht bij Pestweb
  • Je kunt iedere dag tussen 11.00 en 21.00 uur gratis chatten of bellen met de Kindertelefoon. Dit kan ook anoniem. Het nummer is: 0800-0432.
  • Als er online iets vervelends is gebeurd, kun je via Meldknop.nl informatie en tips vinden, en zien hoe je contact kunt opnemen met een organisatie die je kan helpen.

Pesten kan gevoelens van eenzaamheid, minderwaardigheid en uitzichtloosheid veroorzaken, met soms zelfs zelfmoordgedachten. Blijf daar niet mee rondlopen, maar praat erover. Dat lucht vaak op, wat je echt kan helpen. Als je er niet met iemand uit je omgeving over wilt of kunt praten, zoek dan contact met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Het nummer is: 0800-0113. Via de website van 113 kun je ook chatten met een medewerker.

Pestweb - Ik word gepest Pestweb - online pesten Meldknop.nl Stop Pesten Nu - Ik word gepest (voor kinderen) Pimento - Doe iets aan pesten (voor jongeren) Jeugdjournaal - Waarom worden zo veel kinderen gepest? 

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren