Hoe kan ik een ander helpen?

Wat doe je als iemand jou belt of appt voor hulp of advies? Hoe kun je iemand helpen? En wie kan jou daarmee helpen als dat nodig is?

Hoe kan ik iemand van mijn eigen leeftijd helpen?

Je kunt iemand van je eigen leeftijd op veel verschillende manieren helpen. Door te luisteren, elkaars ervaringen te delen, te helpen met huiswerk of mee te gaan naar een moeilijke afspraak.

Gebruik deze tips:

  • Neem de tijd. Luister goed naar wat iemand vertelt. Soms is alleen luisteren al genoeg.
  • Ga even een stukje wandelen of samen iets doen. Dat praat makkelijker. En dat maakt het misschien ook minder spannend voor iemand om te vertellen wat er aan de hand is.
  • Laat merken dat je er voor iemand bent. Stuur af en toe een appje met de vraag hoe het gaat en probeer met elkaar af te spreken.
  • Geef afleiding door samen iets leuks te doen, om er even niet mee bezig te zijn.
  • Voel je niet verantwoordelijk voor iemand. Het is niet erg als jij geen antwoord of oplossing weet. Als de problemen te groot zijn, heeft iemand meer hulp nodig, bijvoorbeeld van een volwassene of een hulpverlener.

Wat als je je zorgen maakt om een leeftijdsgenoot?

Als het niet goed gaat met iemand wil je die graag helpen. Maar doe dat niet in je eentje. Vraag hulp of advies aan een volwassene met wie je een goede band hebt, bijvoorbeeld ouders, een docent, een sporttrainer of iemand uit de buurt. Die kan met je meedenken.

Als je er liever niet met iemand in je omgeving over praat, kun je dat ook altijd anoniem doen. Bijvoorbeeld door te bellen of te chatten met de Kindertelefoon. Daar luisteren ze naar je verhaal en kunnen ze je advies geven.  

Hulp geven aan mensen van een andere leeftijd

Voor iemand die jonger is dan jij ben je al snel een voorbeeld. Help kinderen die jonger zijn dan jij met problemen waar je zelf ervaring mee hebt gehad. Vertel bijvoorbeeld hoe jij omging met de stress op school of met de scheiding van jouw ouders.  

Denk bij het helpen van mensen die ouder zijn dan jij vooral aan praktische hulp. Bijvoorbeeld boodschappen doen voor de buurvrouw of op de kinderen van de buren passen. Voel je niet verantwoordelijk voor de problemen van volwassenen. Het kan moeilijk voor jou zijn om te helpen als iemand ergens heel erg mee zit. Schakel dan de hulp in van een andere volwassene die je vertrouwt of van een hulpverlener.

Iemand helpen als je mantelzorger bent

Je bent een mantelzorger als je thuis voor iemand zorgt die lang ziek is, verslaafd of depressief is of een beperking heeft. Ook hierover kun je met anderen praten. Je kunt ook de Mantelzorglijn bellen. Zij bieden jou hulp bij het zoeken naar meer ondersteuning.

Naast het bieden van mantelzorg is het ook fijn om genoeg tijd over te houden voor leuke dingen. Dat zorgt voor een balans. Kijk ook eens op Mantelzorg NL.  Hier vind je meer informatie en adviezen over het zijn van een mantelzorger. 

Aandacht voor jezelf houden

Naast het bieden van hulp aan je naasten is het belangrijk om ook rekening met jezelf te houden.

Hulp bieden kan namelijk voor jou ook zwaar zijn. Als dingen niet goed voor jou voelen, doe ze dan niet. Als je het moeilijk vindt om nee te zeggen is het goed om het bij je eigen gevoel te laten. Ook al zou je graag iedereen willen helpen, onthoud dat je niet verantwoordelijk bent voor iedereen.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren