Wat kan ik doen voor een slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag vinden het vaak moeilijk om te praten over wat ze hebben meegemaakt. Jouw steun kan enorm helpen. Let hierbij ook op jezelf. Iemand steunen kan veel impact hebben.

Laat merken dat je er bent voor de ander

Er écht zijn voor iemand die iets seksueel grensoverschrijdends heeft meegemaakt, is heel belangrijk. Zo kun je laten merken dat diegene veilig is bij jou. Slachtoffers zijn namelijk vaak bang dat ze niet geloofd worden. Misschien durven ze er dus ook niet over te beginnen. Stel dus vragen en let erop dat je met aandacht luistert. Leg bijvoorbeeld je telefoon aan de kant. Of loop samen een stuk door het bos, waar jullie niet gestoord worden.

Er zijn voor iemand betekent niet dat je altijd iets moet zeggen. Soms is luisteren al genoeg. Ben je toch op zoek naar iets wat je kunt zeggen? Bekijk dan dit overzichtje met dingen die je kunt zeggen tegen een slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Voorkom victim blaming

Victim blaming betekent dat slachtoffers de schuld krijgen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Vanuit hun omgeving krijgen ze dan opmerkingen of vragen die het gevoel geven dat het hun eigen schuld was. Zoals 'Zei je wel duidelijk genoeg dat jij het niet wilde?' of 'Je kan ook beter niet zulke uitdagende kleren dragen', of 'Je kon toch gewoon weglopen?'

Zulke vragen en opmerkingen hebben negatieve gevolgen voor het herstel van het slachtoffer. Soms zijn de negatieve effecten van victim blaming zelfs erger dan de gebeurtenis zelf. Slachtoffers gaan namelijk geloven dat ze iets anders hadden kunnen doen. Ze voelen zich schuldig en schamen zich. Het is daarom belangrijk dat je duidelijk maakt dat het slachtoffer niet schuldig is. En dat de dader de enige is die iets anders had moeten doen.

Kijk samen wat helpt

Om het slachtoffer te helpen, wil je misschien het liefst meteen in actie komen. Zoals naar de politie gaan, of de dader opzoeken. Wees hier voorzichtig mee. Kijk wat het slachtoffer wil en houd hier rekening mee. Vraag bijvoorbeeld:

  • Wat helpt jou nu?
  • Wil je dat ik naar je luister?
  • Wil je dat ik advies geef?
  • Wil je dat ik je help met zoeken naar hulp? Zullen we samen bellen naar het Centrum Seksueel Geweld?

Let op jezelf

Als jij hoort dat iemand die jij kent een ongewenste seksuele ervaring heeft gehad, dan kan dit een hoop emoties bij je oproepen. Het is belangrijk dat jij er ook met iemand over kunt praten. Let wel op dat je niet zomaar doorvertelt wat het slachtoffer jou heeft verteld. Je kunt het misschien iets vager houden, maar wel hulp vragen bij iemand die je vertrouwt.

Ook jij kunt hulp krijgen

Er zijn verschillende organisaties voor mensen die te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Weet dat ook jij hier terecht kunt voor hulp.

Bekijk het overzicht op de pagina Waar kan ik terecht voor hulp?

Meer tips 

Lees ook de tien tips van Centrum Seksueel Geweld over het bieden van steun na seksueel geweld.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren