Seksueel grensoverschrijdend gedrag: wat kan ik doen als mij dit overkomt?

Het belangrijkste dat je moet weten: seksueel grensoverschrijdend gedrag is nooit de schuld van het slachtoffer. Misschien neem je jezelf iets kwalijk. Maar alleen degene die het gedrag vertoont, heeft iets verkeerd gedaan. Als het voor jou niet goed voelt, dan is het niet goed.

Wat als het mij is overkomen?

Als jij slachtoffer bent van seksueel grensoverschrijdend gedrag, dan is er iets heel ergs gebeurd. Misschien besef je het nog niet helemaal óf ben je er juist heel erg verdrietig over. 

Probeer wat rust te vinden voor jezelf. Stel jezelf dan eens voor om jouw nare seksuele ervaring te delen. Dit kun je doen met iemand die je vertrouwt. Het maakt niet uit wie. De volgende, en moeilijke stap, is het echt vertellen. Samen kunnen jullie dan kijken naar wat je kunt én wilt doen. 

Wat je kunt doen

Denk samen met iemand die je vertrouwt na over wat je zou willen doen. Er zijn verschillende opties:

  • Erover praten met de persoon die over jouw grenzen is gegaan. Je kunt die persoon vertellen dat jouw grenzen zijn overschreden, en vertellen hoe dat voor jou voelt. Je kunt ook samen nadenken over wie je het nog meer zou willen vertellen.
  • Erover praten met de vertrouwenspersoon. Is het gebeurd op school, of bij een vereniging of op het werk? Kijk of er vanuit de organisatie een vertrouwenspersoon is met wie je kunt praten. Die weet dan ook wat je verder zou kunnen doen.
  • Hulp zoeken bij het verwerken. Het kan zijn dat deze ervaring veel indruk op je heeft gemaakt. Dan kan het fijn zijn om hulp te krijgen bij de verwerking. Ga bijvoorbeeld naar je huisarts, of bezoek de website van Centrum Seksueel Geweld.
  • Zijn er online beelden van jou gedeeld die je niet online wilt hebben? Met het digitale hulpmiddel Take It down kun je op een aantal platformen expliciete beelden van jezelf verwijderen. Je kunt ook om hulp en advies vragen bij Helpwanted.

Hoe ga ik om met de reacties van mijn omgeving?

Het kan voorkomen dat de mensen in jouw omgeving negatief reageren op jouw verhaal. Ze begrijpen misschien niet goed hoe het gebeurd kan zijn. Of ze schrikken en worden bang dat het hen ook kan overkomen.

Als mensen dingen zeggen of vragen waarmee ze je het gevoel geven dat jij er iets aan had kunnen doen, heet dat 'victim blaming'. Bijvoorbeeld 'Waarom zei je geen nee?', 'Je droeg ook wel uitdagende kleren' of 'Je moet ook niet zo veel flirten'. Maar als iemand over jouw grenzen is gegaan, is dat nooit jouw schuld. Jouw kleding en gedrag is niet hetzelfde als consent.

Als iemand in je omgeving zo reageert, zijn hier de volgende tips:

  • Zeg hoe het voelt. Bijvoorbeeld 'Als je tegen mij zegt dat het aan mijn kleren ligt, krijg ik het gevoel dat je het oké vindt dat iemand dit bij mij heeft gedaan. Terwijl die persoon dat helemaal niet mocht doen bij mij.'
  • Stel vragen terug. Bijvoorbeeld 'Zou jij hetzelfde doen, als je die persoon was?'
  • Laat bijvoorbeeld deze video zien om uit te leggen wat victim blaming is: Zie je victim blaming? Zeg er wat van! (YouTube)

Vind je het té spannend om met iemand te praten die je kent of wil je weten hoe je moet omgaan met deze reacties? Dan kun je terecht bij verschillende organisaties. Bekijk het overzicht op de pagina Waar kan ik terecht voor hulp?

Kan ik naar de politie gaan?

Seksueel geweld en seksueel misbruik zijn strafbaar. Een slachtoffer kan zelf bepalen of die aangifte wil doen. Als je twijfelt of vragen hebt, kun je terecht bij Centrum Seksueel Geweld. Je kunt gratis en anoniem bellen via 0800-0188.

Je kunt ook meer lezen over aangifte doen op deze pagina's van Slachtofferhulp Nederland.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren