Hoe kom je tot een ouderschapsplan?
Ouders die willen scheiden en kinderen hebben die jonger zijn dan 18 jaar, zijn verplicht om een ouderschapsplan te maken. Wat komt er allemaal bij zo'n plan kijken?
Wat staat er in het ouderschapsplan?
In het ouderschapsplan staat minimaal:
- Hoe jullie de kinderen hebben betrokken bij het maken van het ouderschapsplan
- Hoe jullie de zorg en opvoeding verdelen of het contact met de kinderen regelen
- Hoe en hoe vaak jullie elkaar informatie geven over de kinderen
- Hoe jullie samen beslissingen nemen over belangrijke onderwerpen, zoals de schoolkeuze
- de kosten van de verzorging en opvoeding
Omdat een scheiding vaak samen gaat met verdriet, boosheid en onbegrip, en soms met strijd, is het belangrijk om afspraken vast te leggen. Dat geeft duidelijkheid. Onduidelijke afspraken zorgen voor onrust bij ouders én kind. Probeer daarom vanuit je kind te denken als je samen afspraken maakt.
Betrek de kinderen bij het ouderschapsplan
Ouders zijn verplicht om de kinderen te betrekken bij het ouderschapsplan. Daarbij is het belangrijk om rekening te houden met de leeftijd en ontwikkelingsniveau van het kind. Dat is omdat behoeften en wensen kunnen veranderen. Kinderen kunnen vaak op jonge leeftijd al duidelijk maken wat ze willen. Ze willen vaak hun mening geven over de omgangsregeling. Toch zijn het de ouders die hierover beslissen. Zíj blijven verantwoordelijk.
Het is voor een kind het beste als ouders sámen tot afspraken kunnen komen. Eventueel met hulp van een mediator of andere hulpverlener. Het ouderschapsplan is de basis die hulpverleners en ouders er later altijd bij kunnen pakken.
Er bestaan verschillende vormen van een ouderschapsplan en van vormen van ouderschap. Kies een vorm die het meest aansluit bij jullie situatie. Evalueer het ouderschapsplan regelmatig. Het plan moet steeds opnieuw worden aangepast aan de ontwikkeling van het kind en de veranderingen in de situatie.
- Op Uitelkaar.nl vind je meer praktische informatie over het opstellen van een ouderschapsplan en een voorbeeld van zo'n plan: Ouderschapsplan voorbeeld.
- In een periode waarin jij en je partner uit elkaar gaan en veel moeten regelen, is het fijn om iets te hebben dat je ondersteunt. Bijvoorbeeld een draaiboek of een stappenplan dat je kunt volgen, zodat je op een rij hebt wat er allemaal moet gebeuren. De Scheidingsatlas is bijvoorbeeld zo'n stappenplan.
- Vaak komen mensen samen goed uit een scheiding, maar soms is het lastig. Bijvoorbeeld als het contact tussen jou en je ex niet goed is. Lees hier wat je kunt doen als een scheiding complex wordt.
Onderzoek laat zien dat het kinderen na een scheiding helpt om regelmatig contact met beide ouders te hebben. Ook blijkt uit onderzoek dat kinderen – ook op zeer jonge leeftijd – al goed kunnen opgroeien in twee huizen. Maar dan is het wel belangrijk dat de ouders positief contact met hun kind hebben en ondersteunen. Zo kan een kind een goede band met beide ouders opbouwen. En dat is positief voor de ontwikkeling.
Het verhaal van Martijn en Eva
Een jaar na de scheiding trokken Martijn en Eva samen in een groot huis, met ieder een eigen woonomgeving en een gezamenlijk deel voor de kinderen. Hoe krijg je dit voor elkaar vanuit een scheiding? Eva: 'We hadden een gezamenlijk doel; we wilden het allebei graag voor de kinderen.' Martijn: 'Het begon met het maken van goede afspraken. Ten eerste financieel; hoe verdelen we de lasten eerlijk? Wat hebben we überhaupt nodig aan financiën? Wie is verantwoordelijk voor welk onderhoud? En we hebben een ouderschapsplan ingevuld .'
Lees ook
-
Hoe vertel je kinderen dat je gaat scheiden?
Hoe vertel je kinderen dat je gaat scheiden?Voor wieOudersHet is belangrijk om samen het besluit van de scheiding aan de kinderen te vertellen. Hoe doe je dat zo goed mogelijk?
-
Hoe gedraag je je bij een scheiding naar je kinderen toe?
Hoe gedraag je je bij een scheiding naar je kinderen toe?Voor wieOudersEen stevig ouderschap na een scheiding zorgt voor een stabiele opvoedingssituatie en een veilige omgeving voor het kind. Hoe creëer je dat samen?
-
Co-ouderschap en andere vormen van ouderschap
Co-ouderschap en andere vormen van ouderschapVoor wieOudersMeer dan 90 procent van de ouders houdt na hun scheiding gezamenlijk ouderlijk gezag over de kinderen. Je kunt dit op verschillende manieren organiseren.
-
Wat als een scheiding complex wordt?
Wat als een scheiding complex wordt?Voor wieOudersMaak je je zorgen over hoe jouw scheiding verloopt en kom je er zelf of met lichte hulp en ondersteuning uit de omgeving niet uit? Zoek professionele hulp.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.