Als ouders er bij een scheiding zelf of met lichte hulp en ondersteuning niet uitkomen, kan intensieve hulp nodig zijn. Bijvoorbeeld als er telkens oplopende conflicten zijn over de omgangregeling en de opvoeding van de kinderen. Of als ouders niet genoeg rekening houden met hoe het met de kinderen gaat. Hulpverleners uit de jeugd- en opvoedhulp of de jeugdbescherming kunnen dan helpen.
Problemen bij een scheiding
Bij een scheiding kunnen verschillende problemen ontstaan. Dit komt vaak doordat ouders het maar niet eens kunnen worden. Geen van beiden wil toegeven of proberen dichter bij elkaar te komen. In zo'n geval kan de scheiding onnodig lang duren en veel verdriet veroorzaken.
Een van de meest voorkomende onderwerpen waar ouders het niet eens over kunnen worden is de omgang met de kinderen. Een ouder kan niet mee willen werken aan de omgangsregeling en er zo voor zorgen dat de andere ouder de kinderen niet meer ziet. Of ouders proberen elkaar het ouderlijk gezag of recht op omgang met de kinderen af te pakken. Kinderen hebben het recht om beide ouders te zien en mogen nooit gebruikt worden om als ouder meer macht te krijgen.
Maak je je zorgen over hoe jouw scheiding verloopt? Zoek professionele hulp. Bekijk het overzicht voor ondersteuning bij conflictscheidingen.
Professionele hulpverleners die ouders kunnen ondersteunen bij hun scheiding, werken met de richtlijn Scheiding en problemen van jeugdigen.
Als een kind tijdens de scheiding geen contact wil
Conflicten tussen de ouders kunnen zo heftig zijn en lang duren dat een kind soms een van de ouders niet meer wil zien. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Bijvoorbeeld wanneer bewezen is dat er sprake was van mishandeling, misbruik of verwaarlozing. Soms spelen een of beide ouders of de omgeving bewust of onbewust een rol in de weigering van contact. Als een kind geen contact meer met een ouder wil, is er altijd gespecialiseerde jeugdhulp nodig.
Lees ook
-
Hoe vertel je kinderen dat je gaat scheiden?
Hoe vertel je kinderen dat je gaat scheiden?Voor wieOudersHet is belangrijk om samen het besluit van de scheiding aan de kinderen te vertellen. Hoe doe je dat zo goed mogelijk?
-
Hoe gedraag je je bij een scheiding naar je kinderen toe?
Hoe gedraag je je bij een scheiding naar je kinderen toe?Voor wieOudersEen stevig ouderschap na een scheiding zorgt voor een stabiele opvoedingssituatie en een veilige omgeving voor het kind. Hoe creëer je dat samen?
-
Hoe kom je tot een ouderschapsplan?
Hoe kom je tot een ouderschapsplan?Voor wieOudersOuders met kinderen onder de 18 jaar die willen scheiden, zijn wettelijk verplicht een ouderschapsplan te maken. Wat komt er allemaal bij zo'n plan kijken?
-
Co-ouderschap en andere vormen van ouderschap
Co-ouderschap en andere vormen van ouderschapVoor wieOudersMeer dan 90 procent van de ouders houdt na hun scheiding gezamenlijk ouderlijk gezag over de kinderen. Je kunt dit op verschillende manieren organiseren.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.