Hoe ga ik om met mijn stiefkind?

Als stiefouder kun je een bijzondere rol spelen in het leven van je stiefkind. Deze rol kan voldoening geven. Het kan ook ingewikkeld of vermoeiend voelen. Op deze pagina lees je wat het betekent om stiefouder te zijn. En je vindt tips over het omgaan met je stiefkind. 

Niet te hoge verwachtingen

Het kost tijd om een band op te bouwen met je stiefkind. Waarschijnlijk moet je stiefkind wennen aan jou. Het helpt om als stiefouder niet te veel verwachtingen te hebben van de manier waarop je stiefkind met jou omgaat. Misschien is het eerst nog afwachtend of afstandelijk. Andersom is het normaal als je niet direct een band voelt met je stiefkind. Neem rustig de tijd om elkaar te leren kennen.

Opvoedrol als stiefouder

Stiefouder zijn kan verschillende dingen betekenen. Het kan zijn dat je je helemaal niet bezighoudt met de opvoeding. Bijvoorbeeld omdat je stiefkind al op zichzelf woont. Maar je kunt ook een actieve rol spelen in de opvoeding. Bijvoorbeeld als het kind nog jong is. Deze opvoedrol kan leuk en tegelijk ingewikkeld zijn. Wat betekent deze rol? Mag je je stiefkind aanspreken op gedrag? Wat als jij en je partner allebei een kind hebben, maar jullie voeden allebei anders op? Het is belangrijk om zulke vragen te bespreken met je partner. Praat over je eigen verwachtingen en luister naar die van je partner. Houd ook rekening met de behoeftes van het kind.

De andere ouder

Kinderen zijn trouw aan hun ouders. Ook als een ouder niet meer in beeld is. Bijvoorbeeld als een ouder overleden is. Of als het contact is verbroken na de scheiding. Het kan daarom soms moeilijk zijn om jou te accepteren of leuk te vinden. Kinderen voelen zich bijvoorbeeld schuldig tegenover de andere ouder. Of ze merken dat de andere ouder het lastig vindt dat jij er nu bij bent. Het is daarom belangrijk om de andere ouder van je stiefkind te respecteren. Vertel je stiefkind bijvoorbeeld dat je de andere ouder niet wil vervangen. En zeg geen negatieve dingen over de ouder waar je stiefkind bij is.

Emoties rondom stiefouderschap

Het kan voor kinderen emotioneel zijn als een van hun ouders een nieuwe partner krijgt. Ineens is er een nieuw persoon in hun leven. Ze moeten de hoop loslaten dat hun ouders weer bij elkaar komen. Misschien krijgen ze er een stiefbroer of stiefzus bij. Hierdoor kunnen ze zich boos of afwijzend gedragen naar jou. Zoals je negeren, of zeggen dat je niet leuk bent. Het kan lastig zijn om hiermee om te gaan.

Probeer het gedrag niet als een persoonlijke aanval te zien. Bedenk waar het gedrag vandaan kan komen. Laat merken dat je er bent voor je stiefkind, zelfs als het zich tegen je afzet. Hierdoor bouw je vertrouwen op. Om je stiefkind beter te begrijpen, kun je ook deze open brief lezen. Deze is geschreven aan partners van gescheiden ouders.

Zorg voor jezelf als stiefouder

Soms geef je als stiefouder veel liefde en aandacht en krijg je weinig terug. Dit kan vervelend en verdrietig zijn. Zorg daarom ook goed voor jezelf. Het is oké om even wat afstand te nemen van je stiefkind. Doe dingen die je energie geven en waar je plezier uit haalt. Wees daarnaast niet te streng voor jezelf en wees je ervan bewust dat je je best doet.

Tips voor stiefouders over omgaan met je stiefkind

  • Praat met je partner over je stiefkind. Wat doet je stiefkind graag? Waar wordt het blij of juist verdrietig van?
  • Toon interesse in de hobby's en bezigheden van je stiefkind. Vraag bijvoorbeeld wat je stiefkind graag tekent en vraag een volgende keer of jullie samen kunnen tekenen.
  • Vraag of je stiefkind het leuk vindt om iets met jou te doen, zonder je partner. Laat bijvoorbeeld samen de hond uit. Of ga naar de supermarkt. Begin met een klein uitje, en doe stap voor stap wat grotere uitjes.
  • Geef je partner en stiefkind de ruimte om dingen te doen zonder jou.
  • Lees informatie en tips over opvoeden als je zelf nog geen kind hebt.
  • Kijk op StiefacademieNederland.nl. Op deze website vind je verhalen van andere ouders, stiefouders en professionals.
  • Blijf praten met je partner over jullie samengestelde gezin. Plan bijvoorbeeld een vast moment in de week om te bespreken hoe het gaat.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders