Hoe vinden kinderen hun plek in een samengesteld gezin?

Als je na een scheiding een nieuwe partner krijgt en daarmee gaat samenwonen, brengt dat voor iedereen veranderingen met zich mee. Lees hoe jullie kinderen hun plek kunnen vinden in dat samengestelde gezin.  

Wennen aan de nieuwe situatie

Leven in een samengesteld gezin is niet altijd makkelijk. Zo zijn vaste rituelen bijvoorbeeld niet meer vanzelfsprekend en je moet het samen eens worden over de normen en waarden die je hebt bij de opvoeding. Ook op praktisch gebied zijn er uitdagingen: waar ga je wonen en welke afspraken maak je met de andere ouder? Vooral in de beginfase kan het voor iedereen flink wennen zijn. Kinderen hebben tijd nodig om aan het nieuwe gezin en de stiefouder te wennen. En dat geldt ook voor de stiefouder die een band wil opbouwen met de stiefkinderen.

De relaties in een stiefgezin kunnen ingewikkeld zijn

Als je ouder verliefd is op iemand anders, kan dat moeilijk zijn voor een kind. En als die ouder ook nog eens gaat samenwonen met de nieuwe partner, moeten kinderen de hoop opgeven dat hun ouders ooit weer samenkomen. Dat kan veel verdriet geven. Sommige kinderen blijven op afstand van hun stiefouder omdat zij bang zijn hun andere biologische ouder te verraden. Dit kan zorgen voor strijd  en de relatie tussen de leden in het stiefgezin ingewikkeld maken. Hoewel het voor ieder kind anders is, kan het twee jaar duren voordat een samengesteld gezin een beetje stabiel is. Wees je ervan bewust dat het tijd nodig heeft. 

Wat kun je als ouder doen?

Hoewel het dus wennen is, kun je het je kinderen als ouder wel makkelijker maken. Breng bijvoorbeeld regelmatig tijd alleen met je kinderen door. Ga iets leuks doen en geef ieder kind individuele aandacht. Dat versterkt het gevoel van samenzijn. En het maakt het voor kinderen makkelijker om in een samengesteld gezin op te groeien. Ook helpt het als zij zien dat je als ouder na de scheiding weer gelukkig bent.

Tips voor ouders in een samengesteld gezin

  • Geef jezelf en je kinderen de tijd om te wennen aan de situatie en houd rekening met de behoefte en gevoelens van ieder gezinslid.
  • Houd goed in de gaten hoe de kinderen zich voelen.
  • Wees je ervan bewust dat kinderen zich bedreigd kunnen voelen door de komst van een nieuwe partner.
  • Bespreek alle veranderingen met elkaar. De samenstelling van het gezin is veranderd en dat heeft invloed op hoe gezinsleden met elkaar omgaan. Het jongste kind is misschien ineens niet meer de jongste of er moet een kamer gedeeld worden met een stiefbroer of -zus.
  • Laat iedereen meebouwen aan het nieuwe gezin door erover te praten en na te denken over praktische zaken, zoals de kamerindeling, gezamenlijke uitjes en helpen in huis.
  • Maak duidelijk dat er regels zijn die voor iedereen gelden, ondanks de leeftijd.

Blijf met elkaar praten

Met elkaar blijven praten is dé sleutel tot succes. Hebben je kinderen vragen of twijfels, of hebben ze het even lastig, dan moeten ze weten dat ze altijd bij jou terecht kunnen. Geef eerlijk antwoord en stel zelf altijd open vragen om onderwerpen bespreekbaar te maken.  

Kijk ook eens op StiefacademieNederland.nl. Daar vind je verhalen van andere (stief)ouders en professionals. 

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders