Kan ik bij een scheiding hulp krijgen voor mezelf of mijn kind?
Een scheiding heeft veel impact op het hele gezin. Misschien zijn er thuis problemen waar je als ouder niet uitkomt. Of heb je vragen over jezelf of je kind. Dan kan hulp nodig zijn. Je kunt daarvoor terecht bij het wijkteam of het Centrum voor Jeugd en Gezin. Op deze pagina lees je meer over deze hulp.
Hulp vragen
Bij een scheiding komt er veel op je af. Een scheiding heeft emotioneel grote impact, en er zijn vaak praktische, financiële en juridische vragen. Er zijn veel professionals die jullie daarbij kunnen ondersteunen.
Soms verloopt de communicatie tussen jou en je ex-partner een langere periode lastig. Of je merkt dat de kinderen het heel moeilijk hebben, maar daar niet makkelijk over praten. Het kan dan verstandig zijn om hulp te vragen. Bespreek dit in de eerste instantie met de huisarts, of bel met het wijkteam van de gemeente.
De start van de hulp
De hulp begint met een kennismaking. De hulpverlener maakt ook graag kennis met jullie kinderen. Jullie kunnen met hele gezin tegelijk een afspraak maken. Maar jullie kunnen ook apart van elkaar met de hulpverlener praten.
De hulpverlener vraagt wat jullie lastig vinden. En wat jullie graag zouden willen. Ook wil de hulpverlener weten wie belangrijke mensen zijn voor jullie gezin. Bijvoorbeeld vrienden, familie of mensen uit de buurt. Het is belangrijk dat de hulpverlener jullie leert kennen en een beeld krijgt van jullie omgeving. Zo kan de hulp goed aansluiten bij jullie situatie.
De hulpverlener vertelt jullie wat er gaat gebeuren tijdens de hulp. Daarna maken jullie samen een plan. Hierin staat wat er nodig is om de scheiding goed te laten gaan.
Welke hulp krijgen ouders en kind?
Hulp voor ouders
Als ouders praten jullie allebei met de hulpverlener. Je kunt dit samen doen, of los van elkaar. De hulpverlener zal vragen hoe de scheiding voor jullie is. Ook vraagt de hulpverlener wat jullie hebben meegemaakt in je leven. Want dat kan misschien invloed hebben op de scheiding.
Daarna onderzoeken jullie samen met de hulpverlener wat kan helpen in het contact met elkaar en met de kinderen. De hulpverlener helpt jullie om beter te praten met elkaar. En om samen afspraken te maken.
Jullie kunnen daar extra hulp bij krijgen als dat nodig is. Jullie bepalen samen of jullie extra hulp willen. Je kunt ook hulp krijgen om samen tot een oplossing te komen. Dit heet mediation of conflictbemiddeling. Ook kun je therapie krijgen zonder je partner. Jullie bespreken samen met de hulpverlener welke hulp het beste bij jullie past.
Preventieve programma's voor kinderen van gescheiden oudersOndersteuning bij conflictscheidingen
Hulp voor kinderen
Voor kinderen is een scheiding vaak lastig. Veel kinderen vinden het fijn om te vertellen wat ze meemaken. Maar ze willen hun ouders niet kwetsen. Daarom is het voor kinderen vaak fijn om met andere volwassenen te praten. Dit kan iemand zijn uit jullie omgeving. Zoals een buurvrouw of een familielid. Het kan ook een professional zijn, zoals de leraar of een hulpverlener.
Je kind kan ook terecht bij Villa Pinedo. Daar kunnen kinderen praten met een jongere die ook gescheiden ouders heeft. Deze jongeren zijn getraind om andere kinderen te helpen. Er zijn ook professionals die kinderen van gescheiden ouders juridisch steunt. Dit heet een kindbehartiger.
Er zijn ook groepsprogramma's voor kinderen van gescheiden ouders. Deze programma's leren kinderen hoe ze beter met de scheiding kunnen omgaan. Soms is het beter als het kind één op één hulp krijgt. Kinderen en ouders beslissen samen met de hulpverlener welke hulp het beste aansluit bij het kind. De hulpverlener ondersteunt jullie vervolgens om de hulp aan te vragen.
Richtlijn Scheiding
Jeugdprofessionals werken met een richtlijn Scheiding. Hierin staat hoe jeugdhulpverleners je kind samen met jou goed kunnen ondersteunen en begeleiden. De informatie op deze pagina komt uit deze richtlijn.
Lees ook
-
Je kind betrekken bij afspraken rond scheiding
Je kind betrekken bij afspraken rond scheidingVoor wieOudersHet is belangrijk dat kinderen rond de scheiding betrokken worden bij de afspraken die de ouders maken. Hoe praat je hierover met je kind?
-
Wat als een scheiding complex wordt?
Wat als een scheiding complex wordt?Voor wieOudersMaak je je zorgen over hoe jouw scheiding verloopt en kom je er zelf of met lichte hulp en ondersteuning uit de omgeving niet uit? Zoek professionele hulp.
-
Hoe kom je tot een ouderschapsplan?
Hoe kom je tot een ouderschapsplan?Voor wieOudersOuders met kinderen onder de 18 jaar die willen scheiden, zijn wettelijk verplicht een ouderschapsplan te maken. Wat komt er allemaal bij zo'n plan kijken?
-
Hoe gedraag je je bij een scheiding naar je kinderen toe?
Hoe gedraag je je bij een scheiding naar je kinderen toe?Voor wieOudersEen stevig ouderschap na een scheiding zorgt voor een stabiele opvoedingssituatie en een veilige omgeving voor het kind. Hoe creëer je dat samen?