Je kind betrekken bij afspraken rond scheiding

Het is belangrijk dat kinderen tijdens en na de scheiding betrokken worden bij de afspraken die de ouders maken. Bijvoorbeeld wie waar gaat wonen. En wanneer er contact is tussen kind en ouders. Hoe praat je hierover met je kind? En hoe zorg je ervoor dat de afspraken aansluiten bij de wensen van je kind?

Je kind betrekken bij het ouderschapsplan

Bij een scheiding ben je als ouders verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin leggen jullie de belangrijkste afspraken vast. Als ouders moet je je kinderen betrekken bij het opstellen van het ouderschapsplan. Ook is vastgelegd in het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind dat kinderen vrij hun mening moeten kunnen geven over dingen die voor hen belangrijk zijn. Er moet rekening gehouden worden met hun wensen.

Wat moet ik met mijn kind bespreken?

Als ouder weet je vaak wat je kind nodig heeft. Misschien denk je daarom dat het niet nodig is om met je kind te praten. Toch is het belangrijk om je kind zelf te laten vertellen hoe het zich voelt over de scheiding en wat het wil. Soms is dat moeilijk, omdat dit vaak emotioneel is. Het kan als ouder pijnlijk zijn om het verdriet van je kind te zien.

Zorg ervoor dat je kind met jullie kan delen wat het belangrijk vindt en waarmee je als ouders rekening kunt houden. Ook is het voor je kind belangrijk om te weten waarom jullie een ouderschapsplan maken en hoe jullie dat doen.

Tips voor praten met je kind bij een scheiding

  • Probeer om als ouders samen met jullie kind te praten.
  • Vertel je kind dat jullie het erg belangrijk vinden om te weten wat jullie kind wil, zodat jullie daar zoveel mogelijk rekening mee kunnen houden. 
  • Bedenk dat kinderen hun ouders geen verdriet willen doen. Dus het kan voor je kind lastig zijn om eerlijk te zijn.
  • Geef aan dat jullie kind van jullie allebei mag houden, dat het niet tussen jullie hoeft te kiezen, en dat het zich geen zorgen hoeft te maken over jullie.
  • Laat je kind uitpraten en laat merken dat je je kind begrijpt. Geef geen mening en oordeel niet.

Soms lukt het als ouders niet om dit gesprek samen te voeren. Vraag dan iemand die jullie vertrouwen om met jullie kind te praten, zonder dat jullie erbij zijn. Of schakel iemand in die jullie kan helpen. Dit heet een mediator.

Rekening houden met de wensen van je kind 

Het is belangrijk dat je rekening houdt met de wensen en meningen van je kind. Dit betekent niet dat er uiteindelijk ook gebeurt wat je kind wil. Want wat een kind wil, is niet altijd het beste voor het kind. Het belangrijkste is dat je goed naar je kind luistert. En dat je kind zich echt begrepen voelt.

Laat bij het maken van afspraken het belang van het kind het zwaarste wegen. Dit kan lastig zijn, omdat het soms niet altijd duidelijk is wat in het belang van het kind is. Ook kunnen er praktische bezwaren zijn. Of je bent boos op je ex-partner en bang om de band met je kind kwijt te raken. Het kan dan een goed idee zijn om een onafhankelijk persoon mee te laten kijken.

Bespreek de afspraken

Bespreek samen met je kind welke afspraken jullie uiteindelijk gemaakt hebben. Het is belangrijk dat jullie laten merken dat jullie het allebei eens zijn met de afspraken. Leg in eenvoudige woorden uit waarom jullie dit zo besloten hebben. En zorg ervoor dat je kind vragen kan stellen.

We weten dat het een belangrijk recht voor kinderen is om tijdens en na de scheiding betrokken te worden bij de afspraken. Maar we weten nog niet veel over hoe je kinderen het beste kunt betrekken. Hoe kunnen we het beste naar kinderen luisteren, zodat zij zich goed kunnen ontwikkelen na een scheiding?

De Universiteit Utrecht doet onderzoek om deze vraag te kunnen beantwoorden. Ouders die gaan scheiden of zijn gescheiden kunnen samen met hun kinderen aan dit onderzoek meedoen. Meer informatie over het onderzoek lees je op Luister! - Universiteit Utrecht (uu.nl).  Daar zie je ook hoe je je kunt aanmelden.

Foto Suzanne Bakker

Suzanne Bakker

medewerker inhoud
s.bakker [at] nji.nl