Reflectiemodellen van Korthagen
Reflecteren is een belangrijk onderdeel van de professionele ontwikkeling van jeugdprofessionals. Fred Korthagen, emeritus-hoogleraar onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht, ontwikkelde verschillende modellen die professionals helpen bij hun reflectieproces. Hieronder vind je belangrijke modellen voor reflectie: het spiraalmodel, het model van kernreflectie en het ui-model. Deze modellen ondersteunen je bij het verdiepen van je reflectie en het versterken van je professionele vaardigheden.
Het basismodel van Korthagen
Het basismodel van Korthagen, ook wel het spiraalmodel genoemd, is een veelgebruikte methode voor reflectie. Dit hulpmiddel helpt je om stap voor stap terug te kijken op een ervaring of handeling. Hierdoor krijg je inzicht in wat er precies is gebeurd en welke factoren daarbij een rol speelden.
1. Handelen en ervaring
In deze eerste stap omschrijf je een ervaring of situatie waarop je wilt reflecteren. Dit kan een gesprek zijn, een beslissing die je hebt genomen of een onverwachte gebeurtenis. Dit zijn enkele voorbeeldvragen die je jezelf kunt stellen:
- Wat wilde ik bereiken?
- Waar wilde ik op letten?
- Wat wilde ik uitproberen?
2. Terugblikken
Bij de tweede stap sta je stil bij wat er is gebeurd en hoe je daarop hebt gereageerd. Dit zijn enkele voorbeeldvragen die je jezelf kunt stellen:
- Wat gebeurde er?
- Wat deed ik?
- Wat dacht ik?
- Wat voelde ik?
- Wat wilde ik?
- Wat wilden of deden anderen?
- Hoe beïnvloedde de situatie mijn reactie?
3. Bewustwording
In deze stap probeer je te begrijpen waarom je handelde zoals je deed en wat dat betekent voor jou. Dit zijn enkele voorbeeldvragen die je jezelf kunt stellen:
- Wat was het belangrijkste moment in de situatie?
- Welke factoren speelden een rol in mijn handelen?
- Wat waren de onderliggende gedachten en gevoelens?
- Wat zegt deze situatie over mijn kwaliteiten en leerpunten?
- Wat kan ik hieruit leren voor de toekomst?
4. Alternatieven ontwikkelen en daaruit kiezen
Nu kijk je vooruit: hoe kun je in een vergelijkbare situatie anders handelen? Dit zijn enkele voorbeeldvragen die je jezelf kunt stellen:
- Welke andere mogelijkheden had ik gehad?
- Welke voor- en nadelen hebben die?
- Wat wil ik de volgende keer anders doen?
5. Uitproberen
De laatste stap draait om actie. Je past wat je hebt geleerd toe in de praktijk en reflecteert opnieuw op je ervaringen. Op deze manier blijf je continu leren en jezelf ontwikkelen. Kijk voor meer informatie op Korthagen.nl.

Bron: Korthagen, F. & Nuijten, E. (2023). De kracht van reflectie (2e druk). Amsterdam: Boom.
Hoe je werkt met het spiraalmodel leggen Fred Korthagen en Ellen Nuijten uit in de video Werken met het reflectiemodel. De video is gericht op leerkrachten, maar is voor iedere jeugdprofessional relevant.
Het model van kernreflectie van Korthagen
Als je meer verdieping wilt aanbrengen in je reflectie, kun je het model van kernreflectie gebruiken. Dit model biedt een manier om dieper in je eigen gedrag te duiken en te reflecteren op wat er achter dat gedrag schuilgaat en waarom je zo handelt. Je onderzoekt bij dit model niet alleen de feitelijke situatie, maar ook je gedachten en gevoelens. Het model bestaat uit vijf stappen. Per stap zijn er reflectievragen die je aan jezelf kunt stellen. Je vindt ze in onderstaande figuur.

Bron: Korthagen, F. & Nuijten, E. (2023). De kracht van reflectie (2e druk). Amsterdam: Boom.
Het ui-model van Korthagen
Het ui-model van Korthagen biedt verdieping van de reflectie die je hebt uitgevoerd in stap 3 van het model van kernreflectie. Waar bovenstaande modellen zich richten op het hóe van reflectie, de stappen en handelingen, richt het ui-model zich op het wát, het onderwerp van je reflectie. Dit model helpt je om steeds verder door te dringen tot de kern van de situatie en jezelf.
Het model heeft net als een ui verschillende lagen die in je reflectie afgepeld kunnen worden. Stel je voor dat je de verschillende lagen van de ui afpelt. Elke laag vertegenwoordigt een aspect van jezelf of je situatie. Terwijl je steeds verder naar binnen gaat, stuit je uiteindelijk op je kernkwaliteiten. Dit zijn persoonlijke kwaliteiten zoals flexibiliteit, zelfvertrouwen, creativiteit, inlevingsvermogen, enzovoort.
De verschillende lagen van de ui, samen met reflectievragen die je kunt stellen om deze lagen verder te onderzoeken, vind je in onderstaande figuur.

Bron: Korthagen, F. & Nuijten, E. (2023). De kracht van reflectie (2e druk). Amsterdam: Boom.
Fred Korthagen en Ellen Nuijten lichten het ui-model toe in de video Kernreflectie.
Wil je aan de slag met deze modellen? Bekijk dan de pagina's Zelf aan de slag met verdiepende vragen, Dilemmareflectie of Ervaringsoefening.
Bronnen
- Berger, M., Kleine, K. (2013) Reflecteren is leren. Utrecht: Nederlands Jeugdinstituut.
- Korthagen, F., & Nuijten, E. (2019) De kracht van reflectie. Boom: Amsterdam.
Lees ook
-
Aan de slag met reflectie
Aan de slag met reflectieVoor wieProfessionalsWil je graag alleen of met anderen aan de slag met reflectie? Lees hier waarom reflecteren belangrijk is en hoe je het doet.
-
Hoe geef ik richting aan mijn werk?
Hoe geef ik richting aan mijn werk?Voor wieProfessionalsHoe ontwikkel je persoonlijk leiderschap in het werken met kinderen, jongeren, ouders? Bekijk de handvatten en tools.
-
Goed voor jezelf zorgen
Goed voor jezelf zorgenVoor wieProfessionalsWerken in de jeugdsector kan veel vragen van jou en je collega's. Als je goede zorg wilt blijven geven, is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.
-
Leervormen: hoe maak ik een keuze?
Leervormen: hoe maak ik een keuze?Voor wieProfessionalsHoud je je bezig met leren en ontwikkelen binnen een organisatie en wil je hulp bij het maken van een keuze van een leervorm?
Praat, lees en luister mee op het Platform Vakmanschap!

Het Platform is een plek om van én met elkaar te leren, elkaar te ontmoeten en ervaring en kennis uit te wisselen. Woon bijeenkomsten van actuele thema's bij, stel of beantwoord vragen, lees mee over interessante inzichten en deel je voorbeelden.
Deelname is gratis, je moet je eerst even registreren.
