Goed voor jezelf zorgen
Je biedt alleen goede begeleiding, zorg of ondersteuning als je als professional ook goed voor jezelf zorgt. Maar hoe doe je dat in een stressvolle werkomgeving? Op deze pagina vind je handvatten voor jezelf en voor jou en je team.
Je vitaliteit als professional verhogen
Als je je vitaal voelt, heb je genoeg energie. Je zit goed in je vel, kunt omgaan met uitdagingen en hebt plezier in je werk en leven.
Het is belangrijk om hier altijd, ook als er geen tijd voor lijkt te zijn, ruimte voor vrij te maken. Zo vergroot je je werkplezier en voorkom je uitval.
Gebrek aan vitaliteit kan verschillen oorzaken hebben. Hieronder vind je een aantal tips om je vitaliteit te vergroten.
- Ben je minder gemotiveerd op je werk? Weet je niet hoe je mentaal fit kunt blijven voor je werkzaamheden? Neem elke week op je werk een uur de tijd om even niks te doen. Staar uit het raam of luister bekende muziek om je te activeren. Je activeert hiermee je default mode netwerk. Dat is het netwerk van verschillende hersengebieden dat juist actief wordt in rust. Daardoor krijg je goede ideeën en je productiviteit stijgt. Ook onafhankelijkheid en zelfstandigheid in je werk of het ontvangen van feedback dragen bij aan het vergroten van nieuwe ideeën. Bekijk dit college over creatiever worden in je werk.
- Weet je niet hoe je fit kunt blijven? Bespreek met je leidinggevende of een fitcoach de mogelijkheid om wekelijks een gezonde lunch met je collega's te krijgen. Lees deze tips om werkplezier op de werkvloer te verhogen en werkdruk te verlagen.
- Als het privé niet goed gaat, heeft dat waarschijnlijk ook effect op je werk. Heb je bijvoorbeeld schulden of financiële zorgen? Bespreek het met iemand van personeelszaken en maak via je werkgever een afspraak met een budgetcoach.
- Voldoe je niet aan de verwachtingen die horen bij de functie of kun je niet meekomen met veranderingen in de organisatie? Doe een drijfverentest of volg een loopbaantraject.
- Heb je psychische of medische klachten? Bijvoorbeeld overgangsproblematiek of premenstruele klachten? Bespreek dit met iemand van personeelszaken of met de bedrijfsarts. En lees deze tips van een gynaecoloog.
- Werk je veel achter de computer? Volg dan een gratis online module over hoe je gezond kunt werken achter je computer. Of vraag een vergoeding voor een massage op de werkvloer.
Deze en andere tips vind je op Sociaal werk werkt
Werkplezier vergroten
Werken met plezier heeft een positief effect op hoe je je werk doet.
Jeugdzorg werkt deelt drie tips om werkplezier te vergroten.
- Maak ruimte voor positieve feedback.
- Maak ruimte voor dingen waar je energie van krijgt.
- Maak ruimte voor ontspanning.
Deze dingen gebeuren niet vanzelf. Plan dat daarom in. Je kunt ook een drijfverentest doen of een afspraak met een loopbaanadviseur aanvragen. Heb het erover met je team en reserveer hiervoor tijd in je agenda.
Omgaan met werkdruk
Werken aan je vitaliteit en je werkplezier vergroten kan een stuk van de werkdruk wegnemen. Dit is lang niet altijd voldoende. Wanneer het werk meer van je vraagt dan je aankunt, kan dat leiden tot werkstress en negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid.
De FNV vertelt wat je kunt doen als je werkdruk toeneemt:
- Ga op tijd in gesprek met je leidinggevende.
- Voer dit gesprek op een rustig moment, zodat je de tijd kunt nemen om je probleem te bespreken.
- Bereid het gesprek goed voor.
- Maak vooraf een lijstje met wat je wilt bespreken.
- Verplaats je hierbij in de werkgever. Hoe zijn jullie beiden geholpen?
- Maak aan het einde van het gesprek concrete afspraken. Wat gaat wie doen?
Werkdruk aanpakken met je collega's
Trek ook bij je collega's op tijd aan de bel als je te veel werkdruk ervaart. Misschien hebben meer mensen er last van? Bedenk hoe jullie samen met de werkdruk kunnen omgaan. Jullie kunnen hierbij gebruik maken van de gratis werkdrukbox van de FNV of de toolbox aan de slag met administratie en regeldruk. Deze bieden handvatten om samen het probleem te kunnen aanpakken.
Tips en tricks van professionals
Wie weet beter hoe professionals die werken met jeugd om kunnen gaan met werkdruk dan de professionals zelf? Een aantal tips:
- 'Neem de tijd om te leren kort, bondig en snel te schrijven. Ik heb hier een training voor gevolgd. Klinkt saai, maar het bespaart me nog steeds dagelijks enorm veel tijd.'
- 'Start je dag met overzicht. Ga niet direct aan de slag, maar neem een paar minuten de tijd om op te schrijven wat je vandaag wilt doen. Bepaal je prioriteiten. Wat moet af? Waar moet je beginnen? Dit helpt mij om gedurende de dag functioneler, maar ook met minder stress te werken.'
- 'Ik las ooit ergens: wees 's ochtends een denker en 's middags een maker. Sinds ik mijn denkwerk in de ochtend doe en doe-werk in de middag, ervaar ik echt veel minder druk.'
- 'Ik zeg altijd: gedeelde verantwoordelijkheid is geen verantwoordelijkheid. Als je iemand anders ergens voor nodig hebt, spreek deze persoon dan individueel aan. Dit zorgt voor snelheid. Functioneel samenwerken bepaalt voor mij veel in de mate van werkdruk.'
- 'Geef als collega's feedback op ieders week of maandplanning. Hierdoor kijk je met andere ogen naar hoeveel tijd iets kost of zou moeten kosten. Of organiseer een knaldag.'
Lees ook
-
Werkdruk in het werk met kinderen, jongeren en ouders
Werkdruk in het werk met kinderen, jongeren en oudersVoor wieProfessionalsWerken in een complexe situatie geeft een grotere kans op vastlopen. Hoe herken je signalen en wat kun je doen om het vastlopen te verhelpen?