Hoe geef ik richting aan mijn werk?

Werken met kinderen, jongeren, ouders vraagt in een tijd met een groeiend tekort aan personeel en tijdsdruk veel van professionals. Het helpt als je zelf richting geeft aan wat je doet in je werk en werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Dit noemen we persoonlijk leiderschap. Maar hoe ontwikkel je dit? Waar begin je en hoe ziet het er concreet uit? Op deze pagina vind je handvatten en tools.

Jezelf goed kennen

Om je persoonlijk leiderschap te ontwikkelen, is het belangrijk om jezelf goed te kennen. Hieronder vind je tips hoe je dit kunt doen.

  • Sta af en toe stil bij vragen zoals:
    • Wie ben ik?
    • Wat heeft mij gevormd tot degene die ik nu ben?
    • Wat waren mijn drijfveren aan de start van m'n professionele loopbaan?
    • Zijn mijn drijfveren nog hetzelfde en waarom is dat?
    • Waar wil ik over vijf of tien jaar staan?
  • Leer jezelf en je collega's beter kennen door de goedgesprekkaarten van Sociaal Werk werkt! in jouw team te gebruiken.
  • Door supervisie leer je kijken naar de manier waarop je werkt met behulp van een supervisor.
  • Bekijk dit filmpje over 'The end of history illusion'. Een mens maakt vaak grote beslissingen op grond van wie diegene nu is. Juist bij grote beslissingen is het belangrijk om na te denken hoe jouw persoonlijke en professionele leven er tien jaar later uit kan zien.

Leiding nemen over de invulling van je werk

  • Kijk regelmatig terug op hoe je te werk bent gegaan en wat je ervan kunt leren. Op de pagina Aan de slag met reflectie lees je waarom dit belangrijk is en welke werkvormen je kunt gebruiken.
  • Op de website Jeugdzorgwerkt.nl vind je verschillende tools om je talent te benutten in je organisatie. Bekijk bijvoorbeeld de illustratie Fit blijven voor je job om inspiratie op te doen voor het ontwikkelen van je eigen loopbaan.
  • Beluister de podcast van Ben Tiggelaar over persoonlijk leiderschap. Daarin krijg je onder andere de tip om dingen te doen die je spannend of eng vindt. Verdraag dat het niet leuk is of niet goed voelt. Dit is de sleutel tot zelfontwikkeling zodat je uit je comfortzone komt. Doe alsof totdat je het wordt.
  • Lees de tips op Leraar24.nl en en ontwikkel jezelf als persoon en in je vak op het gebied van didactiek, pedagogiek en organisatie.
  • Vraag naar de mogelijkheden van loopbaanontwikkeling tijdens je jaargesprek met je leidinggevende of bij HR.
  • Wat wordt jouw volgende loopbaanstap? Volg deze online beslisboom. Als je klaar bent met de test, krijg je een kaart met opdrachten, checklists en vragen die je aan het denken zetten over jouw persoonlijke mogelijkheden.

Mijn loopbaancoach daagde me uit en maakte me ook nieuwsgierig

Goed voor jezelf zorgen als professional

  • Maak een bewuste keuze in hoe jij omgaat met mensen en situaties. Volg niet zomaar de vaste gewoontes in je team of op een groep omdat dit nu eenmaal altijd zo gaat. Maar vraag jezelf regelmatig af of je keuzes of die manier nog wel passen bij jouw doelen of waarden. Bespreek ze met je leidinggevende of team.
  • Bepaal zelf hoe je reageert op een situatie. De invloed die je op je eigen leven hebt, wordt groter als je bewust overweegt hoe je met bepaalde situaties wilt omgaan. Zo word je minder afhankelijk van de omstandigheden.

Lees meer op de pagina Goed voor jezelf zorgen

Ook ik weet nu dat je niet altijd bereikbaar hoeft te zijn

Ga aan de slag met goed voor jezelf zorgen

Goed voor jezelf zorgen start met bewustwording: in wat voor situaties zorg jij beter voor jezelf? Bedenk een casus of situatie uit je werk of van thuis waarin het volgende zich voordoet. Je bent bezig met een klus of een taak uit te voeren nadat iemand jou vroeg om dit te doen. Maar eigenlijk was je met iets anders bezig.

Voorbeeld

Je gaat met een groep peuters naar buiten en je doet actief mee. Eenmaal binnen gaat iedereen iets voor zichzelf doen. Eén kind komt telkens opnieuw naar je toe met de vraag om mee te spelen, maar jij bent net de vaatwasser aan het inruimen. Je besluit niet mee te doen, omdat je dat anders na je dienst moet doen. Na je dienst spreekt een collega je hierop aan en zegt dat het belangrijk is om altijd beschikbaar te zijn voor de kinderen. Wat doe je?

Er zijn nog veel meer van dit soort situaties te bedenken. Ben je altijd telefonisch bereikbaar voor werk? Neem je tijd om wat te drinken? Heb je genoeg tijd om rapportages of mails goed te lezen?

Deze vragen kunnen je helpen om voor jezelf duidelijk te maken hoe je beter voor jezelf kunt zorgen:

  1. Mag je nee van jezelf zeggen?
  2. Wat gebeurt er dan?
  3. Wat zou de oplossing voor jou zijn?
  4. Wat zorgt ervoor dat jij tevreden bent met de keuze die maakt?
foto Martine Broere

Martine Broere

senior medewerker inhoud