Vormen van sociaal kapitaal in de pedagogische basis
De pedagogische basis bestaat uit het contact en de relaties die mensen met elkaar hebben. Het gaat ook over de buurt waarin ze leven en hoe ze elkaar daar kunnen ondersteunen. Alle sociale contacten die mensen in hun omgeving hebben, de relaties die ze daaruit met elkaar opbouwen en de hulp die ze elkaar bieden noemen we sociaal kapitaal. Op deze pagina lees je welke verschillende vormen van sociaal kapitaal er zijn.
Welke vormen van sociaal kapitaal zijn er?
Bonding, bridging en linking zijn vormen van sociaal kapitaal. Het zijn verschillende manieren waarop mensen gebruik kunnen maken van de hulpbronnen in hun omgeving. Die halen ze uit het contact dat ze met anderen hebben, door elkaar te ontmoeten. Wat betekenen ze precies?
Wat is bonding?
Bonding betekent dat wat mensen aan relaties en contacten hebben doordat ze bij een bepaalde groep horen, en verschillende mensen uit zo'n groep goed kennen. Je bent in zo'n groep met elkaar verbonden. Denk hierbij aan je familie, collega's of de mensen met wie je samen in een geloofsgemeenschap zit.
Doordat iemand bij een bepaalde groep hoort, kunnen anderen uit die groep helpen:
- Opa of oma kan op de kinderen passen als ouders dat niet kunnen.
- Ouders die deelnemen aan de oudergroepsapp van de klas kunnen daar vragen stellen als ze iets van school niet begrijpen.
Wat is bridging?
Contact kunnen maken met mensen uit andere groepen dan waar je zelf bij hoort noemen we bridging. Denk aan een brug die je maakt van de ene groep naar de andere. Mensen uit andere groepen kunnen andere hulp en ondersteuning geven dan mensen uit de groep waar je zelf deel van uit maakt.
Mensen uit verschillende groepen weten en kennen verschillende dingen en dat kan ondersteunend werken:
- Iemand uit de eigen familie lukt het misschien niet te helpen bij het begrijpen van een ingewikkelde brief, maar de buren wel.
- Kinderen kunnen met de ouders van clubgenootjes meerijden naar voetbaltraining.
Wat is linking?
Door linking kun je hulp of steun krijgen van anderen die je in je eigen omgeving misschien niet zou tegenkomen. Linking ontstaat doordat je meedoet aan de samenleving. Bijvoorbeeld via je werk of omdat je bij een vereniging zit.
- Door contact met je baas kun je op je werk een training volgen waar je nieuwe dingen leert.
- Iemand die je kent van de buurtvereniging werkt bij de gemeente en kan je helpen met een aanvraag.
Bronnen
- Balledux, M., J. Hoex, P. Speetjens, C. Vink en S. Vlaardingerbroek (2022). Opgroeien doe je samen. Bouwen aan een stevige pedagogische basis. Nederlands Jeugdinstituut.
- Szreter S, Woolcock M. (2004). Health by association? Social capital, social theory, and the political economy of public health. International Journal of Epidemiology. jaargang 2004; nummer 33(4, p. 650–67).
- Dahal, G. R., & Adhikari, K. P. (2008). Bridging, linking, and bonding social capital in collective action: The case of Kalahan Forest Reserve in the Philippines (No. 577-2016-39220).
- What is Linking Social Capital? (Socialcapitalresearch.com)
- Social Capital: How Building Relationships Boosts Retention (Betterup.com)
Lees ook
-
Ontmoeting: sociaal en cultureel kapitaal
Ontmoeting: sociaal en cultureel kapitaalSociaal en cultureel kapitaal ondersteunt de manier waarop kinderen zich ontwikkelen. Maar wat houdt het precies in?
-
Opgroeien en opvoeden voor een sterke basis jeugd
Opgroeien en opvoeden voor een sterke basis jeugdVoor wieProfessionalsBeleidsmakersDeze publicatie bespreekt kenmerken van een gezonde, veilige en kansrijke opvoeding en ontwikkeling van kinderen.
-
Wat is het model van Bronfenbrenner?
Wat is het model van Bronfenbrenner?Het model van Bronfenbrenner maakt duidelijk hoe de sociale omgeving van kinderen invloed heeft op hun ontwikkeling.
-
Wat zijn pedagogische sociale relaties?
Wat zijn pedagogische sociale relaties?Wat zijn pedagogische sociale relaties en waarom zijn deze zo belangrijk? Op deze pagina vind je meer informatie en voorbeelden.