Wat als ik het moeilijk vind dat mijn kind uit huis is?

Als je kind uit huis gaat, kan dat voor jou als ouder moeilijk zijn. Voor sommige ouders is dit een lastige periode, anderen genieten juist van hun nieuwe vrijheid. Niet alleen je kind moeten wennen aan de nieuwe situatie, maar jij als ouder ook. Op deze pagina lees je hoe je hiermee kunt omgaan.

Leeg gevoel

Als je kind uit huis is, kan dat een leeg gevoel geven. Het is het einde van het leven met je kind zoals je dat tot dan toe hebt gekend. Zoals bij elke grote verandering kan dit zelfs een gevoel van verlies en rouw geven.

Het voelde bijna als een lichamelijke pijn toen mijn oudste dochter het huis uit ging. Het idee dat ze ergens anders een thuis vond. En dat ze vervolgens hier niet meer thuis is, maar op bezoek komt.

Tips als je het 'lege nest' lastig vindt

Veel ouders hebben er moeite mee dat hun kind uit huis gaat. Dit wordt soms het 'lege-nestsyndroom' genoemd. Heb je daar veel last van? Misschien helpen de volgende tips:

  • Praat met andere ouders en deel je gevoel.
  • Ga wat leuks doen met je partner of met vrienden.
  • Praat met je kind over de nieuwe situatie. Bijvoorbeeld over hoe jullie contact houden en wanneer je kind om hulp kan vragen. Wat vindt je kind daarin fijn en wat vind je zelf?
  • Bel je kind af en toe op, al is het maar kort. Het is fijn om elkaar even te spreken en te zien.
  • Geniet van de momenten samen en maak tijd vrij als ze weer even thuis zijn. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je kind in het weekend thuiskomt, of op een vast moment in de week thuiskomt om mee te eten.

Wat als ik me zorgen maak?

Het kan zijn dat je je zorgen maakt over je kind. Dat hoort erbij. Ook als ouder moet je wennen aan de nieuwe situatie. Het is goed om hier met je kind over te praten. Maar geef je kind ook ruimte problemen op een eigen manier te leren oplossen. Soms vraagt je kind daarvoor jouw hulp, maar soms ook niet.

Wat is belangrijk voor je kind?

Voor je kind is het belangrijk dat jij het kunt loslaten. En dat je erop vertrouwt dat je kind steeds meer voor zichzelf leert zorgen. Het is goed om dit aan je kind te laten weten en ook te zeggen hoe jij je voelt in de nieuwe situatie. Erover praten en naar elkaar luisteren bevordert het welbevinden en de zelfstandigheid van je kind in deze nieuwe levensfase. Het versterkt de relatie tussen jou en je kind.

Het uit huis gaan is voor kinderen ook een belangrijke stap in de vorming van een eigen identiteit. Je kind gaat meer steunen op leeftijdsgenoten en op het netwerk buiten het gezin. Je kind ontdekt steeds meer wat het zelf kan en leuk vindt, en maakt eigen keuzes. 

Je wilt vast je kind hierbij steunen en de eigen gang laten gaan. Maar toch kan het zwaar vallen als een kind echt het huis verlaat. Bedenk dan dat je trots kunt zijn op jezelf. Je kind is volwassen en kan op eigen benen staan. Daar heb jij als ouder een belangrijk aandeel in gehad.

  • Helicopter Parenting Versus Autonomy Supportive Parenting? A Latent Class Analysis of Parenting Among Emerging Adults and Their Psychological and Relational Well-Being. Woosang Hwang, PhD1 , and Eunjoo Jung, PhD2 (2021).
  • The Association Between Overinvolved Parenting and Young Adults' Self-Efficacy, Psychological Entitlement, and Family Communication. Michelle Givertz1 and Chris Segrin2 (2014).

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders