De wereld van je kind wordt met de jaren groter. Ook wil je kind steeds meer zelf doen. Stap voor stap wordt je kind steeds zelfstandiger. Dat is nodig om mee te kunnen doen op school, in de wijk en daarbuiten. Hoe kun je je kind daarmee helpen?
Hoe help ik mijn kind zelfstandiger te worden?
Je kind kan op deze leeftijd steeds meer zelf, maar heeft jouw steun en hulp nog steeds nodig.
- Reageer positief als je kind iets nieuws probeert. Zo help je je kind met het krijgen van zelfvertrouwen.
- Geef je kind de kans om voor zichzelf te zorgen. Laat het bijvoorbeeld zelf gymspullen inpakken, ook al vergeet je kind dan eerst om gymschoenen mee te nemen. Op een gegeven moment gaat je kind daar zelf wel aan denken.
- Je kunt je kind helpen door een lijstje op te hangen met dingen waar je kind aan moet denken, bijvoorbeeld bij het inpakken van de schooltas.
- Naarmate je kind ouder wordt, kan het steeds meer verantwoordelijkheid nemen. Daardoor gaat je kind zich vanzelf ook ergens verantwoordelijk voor voelen. Kijk wat bij jouw kind past. Vraag of je kind het nog fijn vindt als je meedenkt of het liever zelf probeert. Natuurlijk blijf jij als ouder nog steeds verantwoordelijk voor je kind.
Hoe leert mijn kind met afspraken om te gaan?
Afspraken maken hoort bij het zelfstandiger worden van je kind. Ook op school leert je kind afspraken met anderen te maken en zichzelf en anderen daaraan te houden. Thuis kun je het volgende doen:
- Hoe ouder je kind wordt, hoe meer je het kunt vragen wat het zelf goede afspraken vindt. Door het bespreken van de voor- en nadelen van afspraken leert je kind beslissingen te nemen. En dat vergroot weer de zelfstandigheid van je kind.
- Bij het zelfstandig worden hoort het opzoeken van de grenzen van wat wel en niet mag. Daarom is het belangrijk om duidelijke regels te stellen. Dat vindt je kind niet altijd leuk, maar dat is wel nodig.
Hoeveel privacy heeft mijn kind nodig?
Je kind krijgt steeds meer behoefte aan privacy. Aan het einde van de basisschool wil het meestal meer dingen alleen doen. Je kind wil misschien niet meer dat je de hele tijd in de buurt bent als het een filmpje kijkt of een spelletje speelt. Het is normaal dat je daar als ouder even aan moet wennen.
Als je kind tegen het einde van de basisschool al een eigen telefoon heeft, deelt het misschien foto's en filmpjes van zichzelf op Snapchat en Tiktok. Dat je kind daarvan niet alles met jou wil delen, betekent niet dat het iets slechts verbergt. Die behoefte aan privacy hoort bij de ontwikkeling van zelfstandigheid. Tips en advies over hoe je kind leert omgaan met media vind je op de pagina's over Mediaopvoeding.
Moet ik me zorgen maken?
Als je kind steeds zelfstandiger wordt, maak je je misschien zorgen of er geen ongelukken gebeuren. Dat is niet voor niets. Je wilt je kind graag beschermen. Denk dan hieraan:
- Opvoeden is je kind stukje bij beetje loslaten. Je kind heeft steeds meer ruimte nodig om te leren van nieuwe ervaringen. Als ouder bepaal jij wanneer en tot hoever jij je kind loslaat.
- Het is belangrijk om naar je eigen gevoel te luisteren, naar je kind te kijken en in te schatten waarom je kind zelfstandig wil zijn. Past het in de ontwikkeling van je kind of komt het door de invloed van vriendjes?
- Met een middenweg tussen beschermen, begeleiden en loslaten draag je bij aan de zelfstandigheid van je kind. Sommige dingen doe jij nog voor je kind. Andere dingen doen jullie samen. En weer andere dingen laat je je kind helemaal zelf doen.
- Het kan lastig zijn om een goede balans tussen beschermen en loslaten te vinden. Vraag andere ouders hoe zij het aanpakken. Door ervaringen en tips uit te wisselen kun je elkaar ondersteunen.
Hulp zoeken
Alle ouders hebben weleens zorgen of vragen over de ontwikkeling van hun kind. Maak je je zorgen over de ontwikkeling van je kind? Blijf daar niet alleen mee rondlopen, maar:
- Praat erover met andere ouders of met familie en vrienden. Misschien weten zij raad.
- Vraag advies aan de leraar van je kind.
- Vraag ook advies aan je huisarts of de jeugdgezondheidszorg. Samen kun je bekijken waardoor het komt dat je kind zich niet zo goed voelt, en wat je kunt doen om je kind hierbij te ondersteunen.
Bronnen
- Centrum voor Jeugd en Gezin Hollands Midden. Bezorgdheid en loslaten.
- Collins, W.A., S.D. Madsen en A. Susman-Stillman (2002). Parenting during middle childhood. In: Bornstein, M.H. (red.), Handbook of Parenting (3e editie, p. 65–89). Routlegde.
- Kirby, G. en J. Hodges (2018). Parenting of preschool and school-aged children. In: Sanders, M.R. en A. Morawska (red.), Handbook of Parenting and Child Development Across the Lifespan (p. 609–629). Springer.
Lees ook
-
Kind 6-12 jaar | De algemene ontwikkeling
Kind 6-12 jaar | De algemene ontwikkelingVoor wieOudersIn deze periode wordt je kind steeds gevoeliger voor meningen van anderen en heeft het over veel dingen ook een eigen mening.
-
Kind 6-12 jaar | Vriendschap: omgaan met andere kinderen
Kind 6-12 jaar | Vriendschap: omgaan met andere kinderenVoor wieOudersHoe kun je je kind op deze leeftijd ondersteunen in het leggen van contacten en het onderhouden van vriendschappen?
-
Seksuele opvoeding van kinderen in de basisschoolleeftijd
Seksuele opvoeding van kinderen in de basisschoolleeftijdVoor wieOudersHoe verloopt de seksuele ontwikkeling van kinderen in de basisschoolleeftijd? En wat houdt seksuele opvoeding in?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.