Jongere | Spel: ruimte voor plezier en ontspanning

Ongeveer vanaf hun zestiende verandert er een hoop voor jongeren. Ze maken keuzes over hun toekomst: over werk en opleiding, relaties en wonen. En ze krijgen daarmee ook nieuwe verantwoordelijkheden. Dat kan af en toe best zwaar en serieus voelen. Juist dan is het belangrijk dat je kind ruimte heeft voor sport en spel. Dat zorgt voor plezier en ontspanning.  

Waarom zijn sport en spel belangrijk voor mijn kind?

Voor jongeren kunnen sport en spel zorgen voor ontspanning, plezier, creativiteit en uitdaging. Als je opgaat in je spel, kun je alles om je heen even vergeten. Ook kan het je op andere manieren laten denken. Het zorgt voor meer creativiteit. Dat kan helpen bij het oplossen van alledaagse problemen. En bij het maken van belangrijke keuzes over opleiding of werk. Juist omdat ze er even niet mee bezig zijn, kunnen jongeren tijdens het sporten of spelen op een heel andere manier ergens tegenaan kijken. Bijvoorbeeld iets waar ze voor hun gevoel al lang in vast zaten. Sporten kost energie, maar het doen van inspanning geeft ook weer energie voor de rest van de dag. Dat kan jongeren weer helpen hun werk of opleiding te doen.  

De tekenles op zaterdag wilde ik al bijna afzeggen, omdat ik net ruzie had gehad met mijn vriend. Mijn moeder zei: 'ga nou maar gewoon.' Dus ik ging erheen, verder met het portret waar ik een paar weken geleden mee begonnen was. Na een poosje voelde ik mezelf rustiger worden. Het was net alsof ik boven de situatie met mijn vriend hing. En ineens realiseerde ik me waarom we zo vaak ruzie hebben. We zijn gewoon te verschillend. 

Welke vormen van spel zijn er? 

  • Sport en bewegen: Alleen of in een team. Dat kan betaald en onbetaald. Bijvoorbeeld skaten, turnen, balsporten, dans of yoga.
  • Creatieve activiteiten: zoals tekenen, schilderen, film, fotografie of toneelspelen. 
  • Gezelschapsspellen of games. 
  • Muziek maken, spelen en luisteren, alleen of met anderen.  

Je kind aanmoedigen te sporten en te spelen

Afhankelijk van wat je kind in het dagelijks leven allemaal al doet, zal het in de vrije tijd juist meer of minder willen bewegen of ontspannen. Je kunt je kind helpen een goede balans te vinden tussen inspanning en ontspanning. 

Krijgt je kind al genoeg beweging in het dagelijks leven? Heeft het zin in een teamsport? Of gaat je kind liever twee keer in de week een rondje hardlopen? Bespreek met je kind aan welke soort beweging het behoefte heeft. Wil het juist sporten, omdat het op school veel stilzit? Of wil het overdag een potje gamen, omdat het overdag tijdens het werk al veel in beweging is? Samen naar deze balans kijken helpt keuzes te maken die goed passen bij het leven van je kind. 

Talenten en interesses van je kind

Wie is je kind? Welke talenten en interesses heeft het? En heeft het de mogelijkheid die te uiten? Misschien heeft je kind in de vrije tijd juist meer behoefte om creatief bezig te zijn. Bijvoorbeeld omdat het allerlei ideeën heeft die op stage, werk of de opleiding geen plek kunnen krijgen. Dan is het fijn om samen te kijken wat er in de vrije tijd allemaal mogelijk is. Maar het kan ook zo zijn dat je kind thuis vooral wil ontspannen. Ook daarbij kun je als ouder helpen door je kind daar in huis ruimte voor te geven. 

Samen iets speels doen

Doe zelf af en toe iets speels met je kind: organiseer een spelletjesavond, kijk samen filmpjes om te leren breien, schrijf samen een lied voor de verjaardag van opa, of ga even samen gamen.  

Neem creativiteit serieus

Waardeer creatieve en praktische beroepen evenveel als beroepen waarbij vooral denkwerk nodig is. Je kunt dit aan je kind laten merken door interesse te tonen als het een creatieve hobby wil oppakken. Of een baan of opleiding in die richting wil gaan doen. Stel er vragen over aan je kind als je merkt dat het in creatieve dingen geïnteresseerd is. En kijk of je kind jou eens kunt laten zien waar het mee bezig is.  

Geef zelf het goede voorbeeld

Vergeet zelf ook niet af en toe te spelen en sporten. Bijvoorbeeld een rondje hardlopen in de avond, een avondje poker spelen met vrienden of een nieuwe hobby beginnen. Daarmee laat je zien dat tijd voor jezelf en ontspanning belangrijk is. 

Waardering geven

Waardeer je kind niet alleen voor de resultaten in werk of opleiding, maar ook voor de dingen die het doet in de vrije tijd.  

Sporten en spelen zonder hoge kosten

Je kind hoeft niet per se een betaalde hobby te doen om te sporten en spelen. Er zijn allerlei gratis vormen van sport en spel. Maar misschien wil je kind graag een betaalde sport en hobby doen. Je kunt dan overwegen om een deel voor je kind te betalen. Als dat niet lukt, dan kun je een aanvraag doen bij het Jeugdfonds.

Je zorgen maken over je kind

Merk je dat jouw kind alleen maar met school of werk bezig is? Neemt het geen tijd om te ontspannen en plezier te maken? Praat daar dan eerst met je kind zelf over. Wat heeft het nodig om een betere balans te vinden? Je kunt er ook met andere ouders over praten: hoe ondersteunen zij hun kind? Ook kun je met vragen en voor hulp terecht bij je huisarts, het Centrum Jeugd en Gezin of het Ouder en Kind-Team. 

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders