Steeds meer jongvolwassenen wonen thuis

Steeds meer jongvolwassenen van 18 tot 30 jaar wonen nog bij hun ouders. Begin 2023 woonde 46 procent nog thuis, in 2003 was dat nog 40 procent. Dat blijkt cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De meeste jongeren gaan op zichzelf wonen tussen hun 18e en 30ste. Begin dit jaar woonde 89 procent van de 18-jarigen nog thuis, van de 29-jarigen was dat 11 procent. Het percentage thuiswonende jongvolwassenen is bij alle leeftijden gestegen. Vooral vanaf 2010 nam het aantal thuiswonende jongvolwassenen toe.

Leenstelsel

Jongvolwassenen van 18 tot 21 jaar woonden vooral vanaf 2015 vaker thuis. Uit eerder onderzoek van het CBS bleek dat de invoering van het leenstelsel er vanaf 2015 voor heeft gezorgd dat vooral hbo- en wo-studenten langer thuis bleven wonen.

Leven op pauze

'Zonder eigen woning stellen jongeren belangrijke beslissingen in hun leven uit', vertelt Ellen Donkers van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Ze gaan bijvoorbeeld later samenwonen en stellen hun kinderwens uit. Jongeren kunnen hierdoor het gevoel hebben dat hun leven op pauze staat. Ze ervaren een tussenfase: ze zijn geen kind meer, maar voelen zich ook nog niet echt volwassen.'

Bron: CBS

Meer informatie

Bericht CBS

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.