Zorgen van jongeren over wonen
Veel jongeren maken zich zorgen over de krapte op de woningmarkt. Het is moeilijk om geschikte en betaalbare woonruimte te vinden. Terwijl dat wel een belangrijke stap naar volwassenheid en zelfstandigheid is. Deze zorgen hebben een negatieve invloed op het mentale welbevinden van jongeren. Op deze pagina lees je meer over de zorgen van jongeren over wonen.
Lang op zoek naar passende woonruimte
Op de huidige woningmarkt is er een tekort aan woningen en zijn de prijzen van woningen hoog. Hierdoor zijn jongeren vaak lang op zoek naar een passende en betaalbare woonruimte. Jongeren merken dat ze geen woonruimte kunnen betalen die aan hun wensen voldoet. Ze moeten vaker genoegen nemen met een woning die te klein is, of verder weg is van de plaats waar ze werken of studeren.
Uit onderzoek van ING blijkt dat 19 procent van de starters door de krapte op de woningmarkt geen eigen woonruimte kan vinden. Onderzoek van Vereniging Eigen Huis laat zien dat meer dan 80 procent van de starters tegenslagen ervaart bij het zoeken naar een woning. Jongeren zijn hier gefrustreerd over, vooral als ze hard werken voor hun inkomen of geld gespaard hebben voor een huis.
Ik heb elf keer gehospiteerd voordat ik een kamer had in de stad waar ik ging studeren. Er waren soms wel vijftig reacties op een kamer. Dan mochten er tien mensen komen kijken. En werd ik steeds afgewezen. Ik had wel echt een kamer nodig want ik moest twee uur reizen vanaf het huis van mijn moeder naar de hogeschool. Die zoektocht heeft me toen heel veel stress gegeven.
Ik heb al drie jaar een betaalde fulltime baan. Ik verdien te veel voor de sociale huursector, maar appartementen in de vrije sector kan ik nog steeds niet in mijn eentje betalen.
Jongeren wanhopig door zoektocht naar woning
NOS op 3 verzamelde ervaringen van jonge woningzoekers. Daaruit blijkt dat jongeren wanhopig worden van hun zoektocht naar een passende woning. Jongeren zijn soms ook bang dat het ze helemaal niet gaat lukken om een woonruimte te vinden. In onderzoek van EenVandaag onder ruim tweeduizend jongvolwassenen (16 tot 34 jaar) stelt 42 procent dat de wooncrisis invloed heeft op hun mentale welzijn. De stress die ze ervaren, beïnvloedt hun leven.
Onderzoek van Vereniging Eigen Huis laat zien dat starters die een koopwoning zoeken regelmatig onzekerheid (45 procent), frustratie (41 procent) en machteloosheid (32 procent) ervaren. Uit dit onderzoek blijkt ook dat starters jaloers zijn op de generatie van hun ouders. 80 procent van de starters vindt dat hun leeftijdsgroep het veel lastiger heeft op de woningmarkt dan de vorige generatie.
Leven op pauze
Veel jongeren hebben het gevoel dat hun leven op pauze staat. Ze stellen levensbeslissingen uit, omdat ze geen stabiele woonsituatie hebben of niet uit huis kunnen. Ze wachten bijvoorbeeld met het krijgen van kinderen. In het onderzoek van ING zegt 25 procent van de starters dat zij samenwonen en het krijgen van kinderen uitstellen door gebrek aan een passende woning.
Ik wil heel graag uit huis en een woning met twee slaapkamers. Maar dat kan ik in mijn eentje gewoon niet betalen. Ik wil een toekomst opbouwen, maar dat gaat voor mij niet in een studio van 25 vierkante meter.
Soms ben ik bang dat ik tot mijn 40e bij mijn ouders moet blijven wonen.
Gevolgen van een studieschuld
Jongeren maken zich ook zorgen om hun studieschuld. Door een studieschuld wordt het bedrag dat een jongere kan lenen voor een hypotheek lager, zoals te lezen is op de Rijksoverheid.nl. Hierdoor is het nog moeilijker om een woning te kopen. Jongeren zijn bang dat ze door hun studieschuld nooit een huis kunnen kopen. Uit onderzoek van StudeerSnel blijkt dat 67 procent van de ondervraagde studenten zich regelmatig of vaak zorgen maakt over hun studieschuld. Vrijwel alle studenten (90 procent) zien negatieve gevolgen voor een eventuele hypotheek.
Door mijn studieschuld krijg ik ongeveer een ton minder hypotheek. De prijzen van huizen liggen zo hoog dat een huis kopen daardoor voor ons niet mogelijk is.
Meer informatie
Verkenning 19/11 Hoge verwachtingen - Kansen en belemmeringen voor jongeren in 2019 (Ser.nl)'Ik ben 26 en werk. Wat doe ik nog in dit studentencomplex?' | DUB (Uu.nl)Jongeren over woningcrisis: 'Zo veel geld héb ik gewoon niet' (Nos.nl)ING Woonbericht: 25% starters stelt samenwonen of kinderen uit door woonsituatie (ING)Wooncrisis en prijsstijgingen vallen jongeren zwaar, mentale gezondheid nauwelijks verbeterd sinds corona - (EenVandaag)Kassa's Woonoplossing: jongeren zitten klem - (Kassa)Jongeren over hun studieschuld: "Het kabinet laat ons in de steek" (FunX.nl)persbericht studeer snel.pdf (Uu.nl)
Lees ook
-
Waarom is het belangrijk dat jongeren op zichzelf gaan wonen?
Waarom is het belangrijk dat jongeren op zichzelf gaan wonen?Eigen woonruimte kan de ontwikkeling naar zelfstandigheid stimuleren. Jongeren staan dan immers echt op eigen benen.
-
Wat zijn gevolgen van de onzekere woningmarkt voor jongeren?
Wat zijn gevolgen van de onzekere woningmarkt voor jongeren?De situatie op de woningmarkt is moeilijk, zeker voor jongeren. Welke gevolgen heeft de onzekere woningmarkt voor jongeren?
-
Wat kan de gemeente doen voor woningzoekende jongeren?
Wat kan de gemeente doen voor woningzoekende jongeren?Voor wieBeleidsmakersWat kun je als beleidsmaker doen om te zorgen dat jongeren in je gemeente de woonplek vinden waar ze behoefte aan hebben?
-
Opvoeden in een opwarmend klimaat
Opvoeden in een opwarmend klimaatProfessionalsBeleidsmakersDe klimaatverandering wordt steeds zichtbaarder. In dit essay lees je wat dat betekent voor het opvoeden van kinderen en jongeren.