Net als in het voortgezet onderwijs zijn mobieltjes in het primair onderwijs en in het speciaal onderwijs binnenkort niet meer toegestaan in de klas. Dat heeft minister Mariëlle Paul van Onderwijs bekendgemaakt.
De basisscholen en scholen in het speciaal onderwijs sluiten zich daarmee aan bij de richtlijn die eerder in juli werd opgesteld. In die richtlijn staat dat mobieltjes, tablets en smartwatches vanaf 1 januari 2024 niet langer toegestaan zijn in klassen in het voortgezet onderwijs.
Alleen als mobiele telefoons noodzakelijk zijn voor de inhoud van de les mogen leerlingen ze gebruiken. Leerlingen die afhankelijk zijn van een mobiel, vanwege bijvoorbeeld medische redenen of een beperking, mogen ze wel gebruiken. In het speciaal onderwijs kan dit betekenen dat het mobieltje vaker dan op andere scholen in de klas gebruikt zal worden. Volgens de minister is het belangrijk dat deze scholen goede afspraken maken over wat wel en niet mag.
De minister wil dat scholen met leraren, leerlingen en hun ouders bespreken hoe het weren van mobieltjes uit de klas er precies uit gaat zien. De afspraken gaan vervolgens in het schooljaar 2024-2025 officieel in. In het voortgezet onderwijs gebeurt dit al in januari 2024.
Bron: Ministerie van OCW
Meer informatie
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.
Lees ook
-
OCW: Geen mobieltjes in de klas
OCW: Geen mobieltjes in de klasMobieltjes, tablets en smartwatches zijn vanaf 1 januari 2024 niet langer toegestaan in klassen in het voortgezet onderwijs.
-
'Telefoonverbod in klas niet enige oplossing'
'Telefoonverbod in klas niet enige oplossing'Nick van Hummel van het NJi vindt een telefoonverbod prima, maar ziet het niet als de enige oplossing voor onverantwoord schermgebruik.
-
De Jeugdkantine | 1. Sociale media
1. Sociale mediaDeze aflevering van podcast De Jeugdkantine gaat over sociale media, met als stelling: Mobieltjes zijn gif in de klas.
-
Tips voor mediagebruik bij kinderen en jongeren
Tips voor mediagebruik bij kinderen en jongerenVoor wieOudersKinderen en jongeren zitten thuis, op school en buiten best vaak achter een scherm. Hoe ga je daar als ouder handig mee om?