Mobieltjes, tablets en smartwatches zijn vanaf 1 januari 2024 niet langer toegestaan in klassen in het voortgezet onderwijs. Dat staat in een richtlijn die is opgesteld door minister Robbert Dijkgraaf van OCW en de gehele onderwijssector.
Apparaten in de klas leiden leerlingen te veel af waardoor ze slechter presteren, aldus minister Dijkgraaf. Alleen als mobiele telefoons essentieel zijn voor het lesmateriaal mogen ze worden gebruikt, zoals in lessen over digitale vaardigheden.
Specifieke regeling
Het is aan elke school om samen met leraren, ouders en leerlingen specifieke regels af te spreken, zodat iedereen weet wat is toegestaan. Scholen kunnen er ook voor kiezen om mobiele telefoons volledig te verbieden binnen de gehele school. Leerlingen die afhankelijk zijn van hun telefoon vanwege medische redenen of beperkingen mogen deze wel blijven gebruiken. In het geval van speciaal onderwijs worden er aangepaste afspraken gemaakt.
Eind volgend schooljaar wordt geëvalueerd of de richtlijn het gewenste effect heeft of dat eventueel toch een wettelijk verbod nodig is.
Houvast
Nick van Hummel van het NJi vindt het positief dat er nu voor scholen een houvast is in de vorm van een richtlijn. 'Dat zorgt voor richting voor een gesprek in de klas.'
'De effecten op leerprestaties zijn vrij duidelijk, maar tegelijkertijd zijn de negatieve effecten op de sociale ontwikkeling minder duidelijk. De uitdaging zit er voor scholen dan ook in dat telefoons en de online en offline wereld voor jongeren onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Dat vraagt nog steeds actieve begeleiding door ouders, leerkrachten en andere opvoeders.'
Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)
Meer informatie
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.
Lees ook
-
Sociale media en identiteitsontwikkeling
Sociale media en identiteitsontwikkelingVeruit de meeste jongeren zijn vandaag de dag actief op sociale media. Hoe hangt dat samen met hun identiteitsontwikkeling?
-
Tips voor mediagebruik bij kinderen en jongeren
Tips voor mediagebruik bij kinderen en jongerenVoor wieOudersKinderen en jongeren zitten thuis, op school en buiten best vaak achter een scherm. Hoe ga je daar als ouder handig mee om?
-
De Jeugdkantine | 1. Sociale media
1. Sociale mediaDeze aflevering van podcast De Jeugdkantine gaat over sociale media, met als stelling: Mobieltjes zijn gif in de klas.
-
'Telefoonverbod in klas niet enige oplossing'
'Telefoonverbod in klas niet enige oplossing'Nick van Hummel van het NJi vindt een telefoonverbod prima, maar ziet het niet als de enige oplossing voor onverantwoord schermgebruik.