Nederland scoort matig op KidsRights Index

De positie van Nederland op de KidsRights Index is nauwelijks verbeterd en wat gezondheidszorg betreft flink verslechterd. Nederland staat nu op de 19e plaats van de index, die is opgesteld door kinderrechtenorganisatie KidsRights en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Caroline Vink van het Nederlands Jeugdinstituut vindt het tekenend dat Nederland beduidend slechter scoort dan zijn buurlanden. 'Nederland is geen uitblinker. En dat zou eigenlijk wel moeten.'

De KidsRights Index is een jaarlijkse ranglijst die toont hoe landen omgaan met kinderrechten. Dit jaar zijn gegevens over 194 landen opgenomen. De index gaat over onderwerpen als gezondheidzorg, onderwijs en bescherming van de rechten van het kind. Dit jaar zijn ook gegevens over klimaatbeleid opgenomen.

Een paar jaar geleden stond Nederland nog op de 4e plaats. Vorig jaar kelderde de score naar de 20e plek. Met plek 19 is er een licht herstel. In vergelijking met buurlanden staat Nederland laag op de index: Duitsland heeft de 4e plaats ven België de 8e.

In vergelijking met andere landen besteedt Nederland een laag percentage van het overheidsbudget aan kinderen. Nederland weegt de belangen van kinderen onvoldoende mee bij beslissingen die kinderen aangaan. Er zijn lange wachtlijsten voor jeugdzorg en jeugdbescherming en de mentale gezondheid van kinderen neemt af. De Nederlandse overheid biedt kwetsbare kinderen niet de benodigde zorg en bescherming.

De Nederlandse score voor gezondheid is flink gedaald. Dat komt vooral door de afnemende vaccinatiegraad. KidsRights roept de overheid op tot actie om die trend te keren.

Klimaatverandering

KidsRights is bezig klimaatverandering op te nemen in de index. Vorig jaar keek de organisatie alleen naar de gevolgen van klimaatverandering; dit jaar ook naar wat landen doen om die gevolgen voor kinderen te verzachten. Als maatregelen tegen klimaatverandering al meetelden voor de score, zou Nederland op de 14e plaats staan in plaats van de 19. Caroline Vink van het Nederlands Jeugdinstituut: 'Dat is een positieve ontwikkeling. Het is goed dat we meer oog krijgen voor de relatie tussen klimaatverandering en kinderrechten. Voor volgend jaar gaat KidsRights op zoek naar gegevens die laten zien of landen ook echt harde maatregelen nemen om de gevolgen van de klimaatverandering voor kinderen te verminderen.'

Waarschuwing

De score op de KidsRights Index is wat Vink betreft een waarschuwing dat Nederland de aandacht voor kinderrechten op sommige punten verwaarloost. 'Je hoort vaak dat Nederland de gelukkigste kinderen in de wereld heeft. De KidsRights Index is een signaal dat we goed moeten kijken of we dat echt waarmaken. Het beschermen van de kinderrechten is een taak van iedereen. Maar zeker ook van de overheid, want het gaat vaak over de maatregelen die de overheid neemt. Het is belangrijk dat we kinderen goed informeren over hun rechten. Dat organisaties die zich bezighouden met kinderrechten voldoende worden gesteund. Maar vooral dat de overheid de rechten van kinderen laat meewegen bij het maken van nieuw beleid en nieuwe wetgeving voor kinderen.'

Bericht KidsRightsThe KidsRights Index 2024

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.