'Kinderrechten in Nederland verslechterd'

Nederland presteert ondermaats bij de naleving van kinderrechten. Dat blijkt uit het KidsRights Index-rapport voor 2023, dat is gepubliceerd door de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights.

Nederland daalt van plek 4 naar plek 20 in de internationale KidsRights Index, een ranglijst die jaarlijks bijhoudt hoe kinderrechten wereldwijd worden gerespecteerd. Op de index staan 193 landen. Het is voor het eerst dat Nederland buiten de top 10 valt.

Jeugdhulp en jeugdbescherming

De daling op de ranglijst wordt volgens KidsRights vooral veroorzaakt door het schenden van enkele fundamentele kinderrechten in de jeugdhulp en jeugdbescherming. Het gaat hierbij om een grote groep kwetsbare kinderen en jongeren. De Nederlandse staat biedt deze groep niet de benodigde zorg en bescherming, aldus KidsRights. Dit komt onder meer door de lange wachtlijsten.

Te weinig budget

Volgens KidsRights scoort Nederland verder ondermaats op het beschikbare budget voor kinderen. Dit betekent dat slechts een klein percentage van het jaarlijkse budget van de Nederlandse overheid bij kinderen terechtkomt. Verder valt op dat het belang van het kind onvoldoende wordt meegewogen bij beslissingen die kinderen aangaan, stelt KidsRights. Tot slot blijkt uit de index dat in Nederland steeds meer kinderen opgroeien in armoede en daarmee kwetsbaar zijn.

Belang van toekomstige generaties

Anita Kraak van het Nederlands Jeugdinstituut betreurt de verslechterde naleving van de kinderrechten in Nederland. 'Het tekort aan jeugdhulp en jeugdbescherming is een teken dat het ons niet lukt om te zorgen voor een samenleving waarin kinderen en jongeren goed gedijen. We zeggen wel dat de jeugd de toekomst heeft, maar we zijn vooral gericht op het oplossen van problemen op de korte termijn. De KidsRights Index benadrukt de noodzaak om meer te kijken naar de samenleving op de lange termijn. En om het belang van toekomstige generaties mee te wegen in de besluitvorming over bijvoorbeeld armoedebeleid en de gevolgen van klimaatverandering. Kinderen en jongeren hebben recht op een volwaardige stem als het gaat om hun toekomst.'

Bron: KidsRights

Bericht KidsRights

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.