VN: Leef kinderrechtenverdrag beter na
Nederland moet op uiteenlopende terreinen meer doen om het VN-Kinderrechtenverdrag na te leven. Dat stelt het VN-Kinderrechtencomité in zijn vijfjaarlijkse beoordeling van de situatie in Nederland.
Nederland legt elke vijf jaar bij het comité verantwoording af over de naleving van het kinderrechtenverdrag. Op basis van die rapportage komt het comité nu met een lange lijst van aanbevelingen over onderwerpen als de beschikbaarheid van zorg, kinderarmoede en de toeslagenaffaire.
Leeftijdsgrens
Het comité betreurt onder meer dat de leeftijdsgrens voor het betrekken van kinderen bij beleid en belangrijke beslissingen nog steeds op 12 jaar ligt. Het adviseert om geen leeftijdgrens te hanteren bij het recht van kinderen om hun mening te geven over onderwerpen die hen aangaan, inclusief rechtszaken. Ook adviseert het comité om alle professionals die met kinderen werken scholing te geven over het recht van kinderen om gehoord te worden.
Het comité is ook bezorgd over het grote aantal crisisuithuisplaatsingen en de frequentie waarmee kinderen in de residentiële zorg worden overgeplaatst. Het adviseert om het systeem van pleegzorg en gezinshuizen te versterken en meer te investeren in zorg in een gezinsomgeving.
Verder adviseert het comité onder meer effectieve maatregelen te nemen tegen klimaatverandering, asielprocedures kindvriendelijker te maken, en de leeftijdsgrens voor de toepassing van het jeugdstrafrecht te verhogen van 12 naar 14 jaar.
Hoge eisen
Het comité is kritisch over Nederland, zegt Caroline Vink van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Het comité vindt dat we veel dingen goed doen, maar stelt ook hoge eisen aan een rijk land als Nederland.'
Vink heeft de zitting van het VN-comité over de Nederlandse rapportage online gevolgd. 'Het viel mij op hoe het comité worstelt met de complexiteit van ons koninkrijk. Nederland bestaat uit een Europees en drie Caraïbische gebiedsdelen, dat is al ingewikkeld. Bovendien heeft het Rijk zich gecommitteerd aan de uitvoering van het VN-kinderrechtenverdrag, maar zijn het de gemeenten die op veel punten het beleid maken en uitvoeren. Door de decentralisatie van de jeugdzorg is dat nog veel ingewikkelder geworden. Het comité signaleert dan ook dat de woonplaats van kinderen veel invloed heeft op de beschikbaarheid van allerlei voorzieningen.'
Klimaatverandering
Voor het eerst spreekt het comité zich uit over de klimaatverandering. Vink: 'Het comité adviseert het belang en de mening van kinderen mee te nemen bij beleid gericht op milieubescherming en de klimaatverandering. De klimaatverandering heeft immers ernstige gevolgen voor kinderen, zoals het gevaar van zeespiegelstijging voor de Caribische eilanden. En het comité wijst erop dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is om kinderen te helpen om te gaan met de dreigende gevolgen van de klimaatverandering.'
Bron: VN-Kinderrechtencomité
Meer informatie
Lees ook
-
Wat betekent de klimaatverandering voor jongeren?
Wat betekent de klimaatverandering voor jongeren?Voor wieJongerenVolgens wetenschappers heeft klimaatverandering grote gevolgen. Jongeren leven in een tijd waarin er veel gaat veranderen.
-
Met mijn kinderen over klimaatverandering praten
Met mijn kinderen over klimaatverandering pratenVoor wieOudersAls je met je kind praat over een onderwerp dat indruk maakt, zoals klimaatverandering, kun je rekening houden met een aantal dingen.
-
Welke rol spelen professionals in het onderwijs?
Welke rol spelen professionals in het onderwijs?Voor wieProfessionalsWat betekent het voor leerlingen als zij op school over klimaatverandering horen? Hoe gaat de onderwijsprofessional hiermee om?
-
Hoe betrek je jongeren in je gemeente?
Hoe betrek je jongeren in je gemeente?Voor wieBeleidsmakersDe participatie van jongeren in het klimaatbeleid in de gemeente is van belang. Hoe betrek je jongeren bij lokaal beleid?