Meer kinderen in asielnoodopvang

Het aantal kinderen in de asielnoodopvang is sinds vorig jaar met 65 procent toegenomen. Begin juli verbleven 5.566 kinderen in de noodopvang, meldt het Kinderrechtencollectief.

Het Kinderrechtencollectief vindt de situatie van kinderen in de noodopvang onacceptabel. Het Gerechtshof Den Haag oordeelde eerder al dat kinderen alleen in de noodopvang mogen worden geplaatst als die voorziet in hun specifieke behoeften. Dat is niet het geval, stelt het Kinderrechtencollectief. Het VN-Kinderrechtencomité heeft twee jaar geleden aanbevelingen gedaan om de situatie van kinderen in de asielprocedure te verbeteren. Dat heeft Nederland volgens het Kinderrechtcollectief te weinig gedaan.

Schendingen van rechten

Kinderen krijgen in de noodopvang te maken met schendingen van hun rechten, aldus het Kinderrechtencollectief. Ze moeten soms wel acht keer verhuizen in de loop van hun asielprocedure. Dat is slecht voor hun ontwikkeling. Verder is er niet altijd onderwijs beschikbaar voor kinderen in de noodopvang. Kinderen zitten soms maanden zonder onderwijs, hoewel in de wet staat dat ze binnen drie maanden naar school moeten kunnen. De noodopvang biedt ook niet de privacy en veiligheid die kinderen nodig hebben. Ze verblijven vaak met veel mensen in één ruimte, of in een ruimte met tussenschotten in plaats van muren. Daardoor krijgen ze weinig rust, slapen ze slecht en kunnen ze zich niet terugtrekken. Ook is die situatie soms niet veilig voor kinderen. Verder schiet de toegang tot medische en psychische hulp tekort. En op noodopvanglocaties is geen vertrouwenspersoon aanwezig met wie kinderen kunnen praten.

Veilig opgroeien

'Kinderen moeten veilig en fijn kunnen opgroeien', zegt Maryama Ismail van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Ze hebben onder meer rust, regelmaat, onderwijs en een veilig omgeving nodig. De noodopvang kan hen dat niet bieden. De opvang van kinderen moet echt verbeteren. Nederland heeft het VN-Kinderrechtenverdrag ondertekend. Het is triest dat Nederland die kinderrechten niet respecteert.'

Meer informatie

Bericht KinderrechtencollectiefOverzicht situatie van kinderen in asielopvang

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.