Meer alleenstaande jonge vluchtelingen

Het aantal alleenstaande minderjarige vreemdelingen dat in Nederland asiel aanvraagt groeit. Dat blijkt uit onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC).

De afgelopen jaren vroegen steeds meer alleenreizende jongeren asiel aan in Nederland. In 2021 lag het aantal nog op 2200, in 2023 is dit gegroeid tot ruim 5400. Het gaat om ongeveer 16 procent van het totale aantal asielaanvragen.

Volgens de onderzoekers van het WODC zijn er meerdere redenen voor de piek in het aantal minderjarige vluchtelingen. Zo lijkt het erop dat landen van herkomst nog onveiliger zijn geworden, bijvoorbeeld door oorlogen en etnische conflicten. Verder speelt mee dat jongeren eerder asiel zochten in Griekenland en Oost-Europa, maar zich daar niet meer veilig voelen. Ze trekken dan naar West-Europa en dus ook naar Nederland.

Er zijn volgens de onderzoekers meerdere redenen waarom gevluchte jongeren naar Nederland komen. Soms horen ze onderweg positieve dingen over Nederland, bijvoorbeeld over goede toekomstmogelijkheden. Verder speelt de aanwezigheid van familie of andere landgenoten in Nederland een belangrijke rol. Maar volgens het WODC komt een groot deel van de gevluchte jongeren per toeval in Nederland terecht.

Bron: WODC

Bericht WODC

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.