Meer aandacht nodig voor seksuele vorming
In het voortgezet onderwijs is er te weinig aandacht voor relationele en seksuele vorming. Dat zeggen docenten in peilingen van Rutgers en Soa Aids Nederland naar aanleiding van de Week van de Liefde, die duurt tot 19 februari.
Beide peilingen zijn eind 2021 uitgevoerd, vóór de recente berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Uit een peiling onder vierhonderd docenten in het voortgezet onderwijs bleek dat ruim de helft vindt dat seksuele vorming meer tijd verdient. Bijna driekwart stelt dat seksuele vorming niet alleen verplicht moet zijn in de onderbouw, maar ook in de bovenbouw. 44 procent vindt dat de overheid strengere regels moet opstellen voor gastlessen over bijvoorbeeld seksuele diversiteit en abortus. 26 procent is het daar niet of helemaal niet mee eens.
De tweede peiling vond plaats onder 550 docenten en 213 schoolleiders. Daaruit bleek dat relatief weinig scholen aandacht besteden aan seksueel plezier en aan consent. Weerbaarheid en seksuele grensoverschrijding krijgt aandacht op bijna de helft van de scholen, en online veiligheid op ruim de helft. De docenten noemen onvoldoende ruimte in het lesprogramma en weerstand bij leerlingen het vaakst als barrières bij het lesgeven over relationele en seksuele vorming.
Bron: Rutgers; Soa Aids Nederland
Meer informatie
Lees ook
-
Hoe zorg ik voor een veilig klimaat in een groep?
Hoe zorg ik voor een veilig klimaat in een groep?Voor wieProfessionalsIn een positief en veilig klimaat durven kinderen en jongeren elkaar vragen te stellen en hun grenzen aan te geven.
-
Hoe bespreek ik seksualiteit en grenzen?
Hoe bespreek ik seksualiteit en grenzen?Voor wieProfessionalsHet is belangrijk om in gesprek te gaan met kinderen, jongeren en hun ouders over seksualiteit en grenzen in gedrag.
-
Ouders positief over seksuele opvoeding
Ouders positief over seksuele opvoedingOver het algemeen kunnen Nederlandse ouders de seksuele opvoeding van hun kinderen goed aan. Wel hebben zij soms moeite met het praten over grensoverschrijdend of ongezond gedrag.