Ouders positief over seksuele opvoeding

Over het algemeen kunnen Nederlandse ouders de seksuele opvoeding van hun kinderen goed aan. Wel hebben zij soms moeite met het praten over grensoverschrijdend of ongezond gedrag. Dat blijkt uit onderzoek van kennisinstituut Movisie en de Universiteit Utrecht.

Bijna alle ouders vinden de seksuele opvoeding van hun kinderen belangrijk. De thema's die zij het meest met hun kinderen bespreken zijn grensoverschrijdend gedrag, het ontdekken van het eigen lichaam en masturbatie, en seksuele onschuld en de bloemetjes en bijtjes.

Hoewel ouders de seksuele opvoeding goed aankunnen, zijn er ook situaties die ze lastig vinden. Zo vinden ouders het ingewikkeld om in te schatten op welke leeftijd je wat kunt bespreken en welk gedrag past bij een bepaalde leeftijd. Ook vinden ze het soms lastig om te achterhalen wat de norm is: welk gedrag is gezond en welk gedrag is dat niet? Dit speelt vooral bij de onderwerpen die ouders spannend vinden, zoals grensoverschrijdend gedrag.

Vragen om advies

Ouders vragen relatief weinig advies, en als ze om advies vragen, is dit meestal aan vrienden of kennissen. Ook maken ze gebruik van online informatie, folders, tijdschriften en boeken.

Om hun kinderen nog beter te kunnen ondersteunen zeggen ouders behoefte te hebben aan toegankelijke online informatie en richtlijnen over op welke leeftijd je wat kunt bespreken en welke informatie adequaat is om te geven aan kinderen.

De ondergoedregel

Het is begrijpelijk dat ouders vragen hebben over wanneer ze wat moeten vertellen aan hun kind, zegt Yveline Nilsen van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Op jonge leeftijd beginnen kinderen al met het ontdekken van hun eigen lichaam. Langzaamaan leren ze wat sociale normen en waarden zijn. Ouders kunnen hun kind tijdens die fase vertellen over de ondergoedregel. Daarbij mag een ander een kind niet aanraken op plekken die normaliter met ondergoed zijn bedekt. Deze regel helpt om uit te leggen dat kinderen de baas zijn over hun eigen lichaam.'

Leuke kanten van seks

'Uit het onderzoek blijkt dat ouders behoefte hebben aan toegankelijke online informatie. Als ouders kennis hebben over de seksuele ontwikkeling is het makkelijker om er met hun kind over te praten. Het is daarbij belangrijk dat ze ook de leuke kanten van seks bespreken. Als kinderen dit op jonge leeftijd als een normaal onderwerp zien, komt er geen taboe op te liggen. Op latere leeftijd hebben zij daar dan weer baat bij als ze vragen hebben of willen praten over seks.'

Bron: Movisie; Universiteit Utrecht

Meer informatie

Bericht Movisie

Lees ook