Kind met handicap vaker buitengesloten

22 procent van de kinderen met een handicap zegt vaak of altijd buitengesloten te worden, versus 5 procent van de kinderen zonder handicap. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting het Gehandicapte Kind onder 700 kinderen met en zonder handicap.

Daarnaast zegt 79 procent van de ondervraagde kinderen met een handicap weleens te worden buitengesloten, tegenover 50 procent van de kinderen zonder handicap. Volgens Stichting het Gehandicapte Kind zijn de uitkomsten van het onderzoek zorgelijk, omdat buitengesloten worden een levenslang effect heeft op het zelfvertrouwen van kinderen.

Kinderen met een handicap geven hun leven ruim drie keer vaker een onvoldoende. Een van de redenen daarvoor is dat zij zich buitengesloten voelen en weinig vrienden hebben. Kinderen zonder handicap geven hun leven een onvoldoende omdat het bijvoorbeeld niet goed gaat op school, ze last hebben van stress of niet genoeg geld hebben.

59 procent van de kinderen met een handicap wil graag meer vrienden hebben. Onder kinderen zonder handicap is dit 33 procent. De voornaamste reden dat kinderen met een handicap niet kunnen afspreken met vrienden is dat zij niet in de buurt wonen, zegt 52 procent van hen. Dit komt doordat ze vaak speciaal onderwijs volgen ver van huis is. 73 procent van de kinderen met een handicap wil dan ook graag meer vrienden hebben die in de buurt wonen.

Bron: Stichting het Gehandicapte Kind

Meer informatie

Bericht Stichting het Gehandicapte Kind

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.