Jongere dacht vaak aan suïcide in lockdown

Ruim 22 procent van de jongeren tussen 12 en 25 jaar had suïcidale gedachten tijdens de lockdownperiode van december 2021 tot en met februari 2022. Dat blijkt uit onderzoek van Netwerk GOR.

Ook huisartsen kregen vaker meldingen van suïcidale gedachten en zelfdoding onder jongeren: zo'n 37 procent meer dan in dezelfde periode in 2019 vóór de coronamaatregelen.

Hoe meer psychische kwetsbaarheden jongeren hadden, hoe groter de kans dat ze dachten aan zelfdoding. Dit gold vooral voor jongeren met psychische klachten, gevoelens van eenzaamheid en trauma. Ook jongeren die geconfronteerd waren met de directe gevolgen van corona hadden vaker suïcidale gedachten, bijvoorbeeld als ze in het ziekenhuis waren opgenomen of als een dierbare overleed.

Psychische klachten

Uit het onderzoek blijkt ook dat in dezelfde periode 43 procent van de jongeren last had van psychische klachten. 55 procent ervaarde stress, wat vaak leidde tot lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid en problemen met het geheugen of concentratie.

Over het algemeen ging het tijdens de laatste lockdown met volwassenen psychisch beter dan met jongeren. Wel blijkt dat ook bij volwassenen de jongste groep, van 26 tot en met 35 jaar, de meeste psychische klachten had.

Het Netwerk GOR is een samenwerking van het RIVM, het Nivel, ARQNationaal Psychotrauma Centrum en GGD GHOR Nederland.

Bron: RIVM

Meer informatie

Bericht RIVMKwartaalonderzoek jongeren

Praten helpt

Denk jij aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem via de chat op de site 113 of telefonisch via 113 of 0800 - 0113.