Bij 66 procent van de jongeren die influencers volgen, had dit gevolgen voor hun financiële keuzes. Dat blijkt uit onderzoek van het platform Wijzer in geldzaken onder ruim 1.000 jongeren tussen 16 en 19 jaar. Het onderzoek verschijnt in het kader van de Week van het geld.
Vrijwel alle ondervraagde jongeren hebben wel eens posts of video's van influencers over geldzaken gezien. Het gaat vooral om informatie over hoe je veel geld verdient en hoe je geld kunt besparen. Van de jongeren die influencers volgen, heeft 66 procent zich bij een financiële beslissing laten beïnvloeden door een influencer. 39 procent heeft daardoor wel eens geld verdiend, 46 procent geld bespaard en 29 procent geld verloren. Jongeren die zelf geld verdienen zijn minder financieel beïnvloedbaar door influencers dan jongeren die hun geld krijgen van ouders of via studiefinanciering.
Twijfels
De meerderheid van de jongeren heeft twijfels bij de informatie van influencers. Zo gelooft bijna twee derde van de jongeren niet dat influencers alleen producten promoten waar ze achter staan en dat ze de waarheid vertellen. Maar ze vinden het wel leuk om hen te volgen. Een kwart van de ondervraagde jongeren zou zelf wel influencer willen zijn.
Geldzorgen
Drie op de tien jongeren hebben het afgelopen jaar problemen met geldzaken gehad. Ze hadden bijvoorbeeld schulden bij familie of vrienden, kochten spullen op afbetaling of gaven meer geld dan er binnenkwam. Naar mate jongeren ouder worden, ervaren zij meer geldzorgen. Ook blijkt dat mbo-studenten vaker problemen met geldzaken hebben dan hbo- en universitaire studenten.
Leren omgaan met geld
Volgens Ellen Donkers van het NJi missen veel jongeren kennis om verantwoord met hun eigen geld om te gaan. 'Dit onderzoek maakt duidelijk dat influencers een grote invloed kunnen hebben op de financiële keuzes van jongeren. Veel jongeren vallen voor de verleiding om geld te steken in cryptomunten zonder daar veel over te weten. Ook zijn ze gevoeliger om te gaan gokken met hun geld. Geldzorgen en schulden liggen zo op de loer. Om dit te voorkomen, moeten kinderen al van jongs af aan leren omgaan met geld. Niet eenmalig, maar als vast onderdeel van de opvoeding.'
Week van het geld
Van 11 tot en met 15 maart zetten duizenden scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo zich in om kinderen en jongeren te leren omgaan met geld. Het thema dit jaar is Hoe ben jij je geld de baas? De Week van het geld is een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken.
Bron: Wijzer in geldzaken
Meer informatie
Bericht Wijzer in geldzakenOnderzoek Hoe ben jij je geld de baas?
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.
Lees ook
-
Geldzorgen van jongeren signaleren en bespreken
Geldzorgen van jongeren signaleren en besprekenVoor wieProfessionalsJongeren zijn financieel kwetsbaar. Als hun beginnende geldproblemen uitgroeien tot schulden, kan dit grote gevolgen hebben.
-
Praten over armoede in de klas
Praten over armoede in de klasVoor wieProfessionalsHet is belangrijk om met de klas te praten over leven in armoede. Hoe doe je dat? Waar moet je tijdens zo'n gesprek op letten?
-
Omgaan met geldzorgen van studenten
Omgaan met geldzorgen van studentenVoor wieProfessionalsGeldzorgen komen onder jongeren relatief vaak voor. Hoe kun je geldzorgen signaleren en wat kun je vervolgens doen?
-
Oorzaken en gevolgen van geldzorgen bij jongeren
Oorzaken en gevolgen van geldzorgen bij jongerenJongeren boven de 18 jaar komen makkelijk in financiële problemen. De stress die dit veroorzaakt, belemmert hun ontwikkeling.