30 procent van de Nederlandse kinderen ervaart thuis stress, vooral door financiële zorgen. Dit heeft een sterke negatieve invloed op hun leerprestaties. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Jeugdeducatiefonds onder ruim vijfhonderd basisschoolleerkrachten van groep 5.
27 procent van de gezinnen heeft financiële zorgen. Zo'n 30 procent heeft moeite om de schoolbijdrage te betalen. En 25 procent ervaart moeilijkheden bij het voorzien in basisbehoeften zoals een voedzaam ontbijt.
Zo'n 15 procent van de gezinnen heeft stress door zorgtaken. Bijvoorbeeld omdat de zorg voor het gezin op de schouders van één ouder terechtkomt. Of omdat het kind zorgtaken zoals mantelzorg op zich moet nemen. Ook hebben gezinnen vaak een te klein sociaal netwerk om op terug te vallen. Of is de zorg van bijvoorbeeld hulpinstanties ontoereikend.
Een stressvolle thuissituatie heeft een sterke negatieve invloed op de leerprestaties. Zo blijkt dat de scores tijdens de eindtoets in groep 8 duidelijk lager zijn op scholen waar kinderen gemiddeld meer stress ervaren. Kinderen met betere voorzieningen thuis, meer mogelijkheden om te ontspannen en zich te ontwikkelen, en thuis minder stress doen het beter op school en op de eindtoets. Deze kinderen hebben later vaker een hoger inkomen en kunnen zich zelfstandig redden.
Meer informatie
Lees ook
-
De invloed van armoede op schoolprestaties
De invloed van armoede op schoolprestatiesOpgroeien in armoede heeft invloed op de schoolprestaties van kinderen. Lees meer over de oorzaken en gevolgen.
-
De gevolgen van armoede voor het welbevinden van kinderen
De gevolgen van armoede voor het welbevinden van kinderenKinderen in armoede ervaren vaak stress, zorgen over de toekomst, en groeien ook vaak in een minder kwalitatieve omgeving op.
-
Praten over armoede in de klas
Praten over armoede in de klasVoor wieProfessionalsHet is belangrijk om met de klas te praten over leven in armoede. Hoe doe je dat? Waar moet je tijdens zo'n gesprek op letten?
-
ErvaringenZorg dat je een goede band opbouwt met de kinderen, zodat ze je in vertrouwen nemen als ze ergens mee zitten
Steeds meer gezinnen leven met geldzorgen. Hoe ga je hier als basisschool mee om? Voormalig basisschooljuf Jolanda vertelt meer.
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.