Geldzorgen verhogen stress bij kinderen

30 procent van de Nederlandse kinderen ervaart thuis stress, vooral door financiële zorgen. Dit heeft een sterke negatieve invloed op hun leerprestaties. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Jeugdeducatiefonds onder ruim vijfhonderd basisschoolleerkrachten van groep 5.

27 procent van de gezinnen heeft financiële zorgen. Zo'n 30 procent heeft moeite om de schoolbijdrage te betalen. En 25 procent ervaart moeilijkheden bij het voorzien in basisbehoeften zoals een voedzaam ontbijt.

Zo'n 15 procent van de gezinnen heeft stress door zorgtaken. Bijvoorbeeld omdat de zorg voor het gezin op de schouders van één ouder terechtkomt. Of omdat het kind zorgtaken zoals mantelzorg op zich moet nemen. Ook hebben gezinnen vaak een te klein sociaal netwerk om op terug te vallen. Of is de zorg van bijvoorbeeld hulpinstanties ontoereikend.

Een stressvolle thuissituatie heeft een sterke negatieve invloed op de leerprestaties. Zo blijkt dat de scores tijdens de eindtoets in groep 8 duidelijk lager zijn op scholen waar kinderen gemiddeld meer stress ervaren. Kinderen met betere voorzieningen thuis, meer mogelijkheden om te ontspannen en zich te ontwikkelen, en thuis minder stress doen het beter op school en op de eindtoets. Deze kinderen hebben later vaker een hoger inkomen en kunnen zich zelfstandig redden.

Meer informatie

Bericht Het JeugdeducatiefondsRapport Kansenongelijkheid in Nederland

Lees ook

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.