CBS: Meer jongeren met slaapproblemen
Steeds meer jongeren kampen met slaapproblemen en psychische klachten. Vorig jaar zei 22 procent van de jongeren tussen 12 en 25 jaar dat zij de afgelopen twee weken last hadden gehad van slaapproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In 2022 hadden meer jongeren last van slaapproblemen en psychische klachten dan vijf jaar eerder. 22 procent van de ondervraagde jongeren tussen 12 en 25 jaar kampte met slaapproblemen. In 2017 was dit nog 14 procent. Ongeveer een op de tien jongeren zei zich door die slaapproblemen belemmerd te voelen in het dagelijks leven.
Psychische klachten
Het aandeel jongeren met psychische klachten verdubbelde: van 8 procent in 2017 naar 16 procent in 2022. Ook het aandeel jongeren met een depressie nam de afgelopen vijf jaar toe. In 2022 had 12 procent van de jongeren tussen 12 en 25 jaar naar eigen zeggen een depressie gehad in het afgelopen jaar. In 2017 was dat nog 5 procent.
Psychische hulp
Hoewel twee keer zoveel jongeren zeiden last te hebben van psychische klachten of depressie, nam het percentage jongeren dat contact had met een psychische zorgverlener minder toe. Dit aandeel steeg van 11 procent in 2017 tot 14 procent in 2022. Meisjes en jonge vrouwen deden vaker een beroep op hulpverlening dan jongens.
Altijd aan staan
Volgens Marielle Balledux van het NJi spelen sociale druk en prestatiedruk een belangrijke rol bij slaapproblemen. 'Jongeren hebben het gevoel dat ze altijd aan moeten staan. Sociale media als TikTok, Snapchat en Instagram stoppen nooit en jongeren willen niks missen. Tegelijkertijd willen ze het goed doen op school. Via schoolapps zoals Magister kunnen jongeren tot 's avonds laat bekijken welk cijfer zij gehaald hebben voor een toets. Hun ouders kunnen dat ook zien. Dat kan leiden tot stress, onrust en uiteindelijk slaapproblemen. En slecht slapen is van grote invloed op het welbevinden van jongeren.'
Meer informatie
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.
Lees ook
-
Bijdragen aan het mentaal welbevinden van jongeren
Bijdragen aan het mentaal welbevinden van jongerenVoor wieProfessionalsOm het leven aan te kunnen hebben jongeren voldoende veerkracht nodig. Ze moeten kunnen omgaan met tegenslagen of teleurstellingen.
-
Werken aan mentaal welbevinden van kinderen en jongeren
Werken aan mentaal welbevinden van kinderen en jongerenVoor wieProfessionalsKinderen en jongeren staan steeds meer onder druk om te presteren. Hoe draag je als professional bij aan hun mentaal welbevinden?
-
Verminderen van prestatiedruk in het onderwijs
Verminderen van prestatiedruk in het onderwijsVoor wieProfessionalsKinderen en jongeren ervaren steeds vaker stress door school. Wat kun je als professional doen om de prestatiedruk te verminderen?
-
'Geef meer aandacht aan prestatiedruk'
'Geef meer aandacht aan prestatiedruk'Geef structurele aandacht aan de toenemende prestatiedruk onder studenten. Dat staat in de adviesbrief van het PPJ.