'Blijf samen ouderrol vervullen na scheiding'
Kinderen van gescheiden ouders geven hun leven gemiddeld een lager cijfer dan kinderen van wie de ouders nog bij elkaar zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Kinderombudsman Margrite Kalverboer. Zij roept ouders op om ook na een scheiding samen voor een kind te zorgen.
Ieder jaar krijgen ongeveer 40.000 Nederlandse kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden. Een scheiding is voor zowel kind als ouders een ingrijpende gebeurtenis. Dit heeft vaak een negatieve invloed op het welzijn van kinderen. Ze hebben vaak een minder goede band met hun ouders. Ook missen ze aandacht, liefde en het voorbeeldgedrag van ouders. Daarnaast zorgt een scheiding ervoor dat er thuis niet genoeg stabiliteit en continuïteit is.
Blijf ouderrol vervullen
Kinderombudsman Margrite Kalverboer roept ouders en opvoeders op om na hun scheiding het belang van kinderen centraal te stellen. Daarbij is het volgens haar belangrijk dat zij hun rol als ouders samen blijven vervullen. Na een scheiding ga je als partners wel uit elkaar, maar als ouders blijf je samen verantwoordelijk voor het welzijn van je kinderen. Professionals en beleidsmakers moeten ouders hierbij helpen, zegt Kalverboer.
Ingrijpende periode
'Wanneer ouders uit elkaar gaan, is dat een zeer ingrijpende periode voor het hele gezin', vertelt Harmke Bergenhenegouwen van het NJi. 'Het is voor alle gezinsleden een grote verandering. Deze breuk kan veel boosheid en verdriet losmaken. Daarnaast komen er veel praktische regelzaken op ouders af. Dit kan ervoor zorgen dat het moeilijk is om de ruimte te vinden om voldoende aandacht te geven aan de kinderen.'
Hulp uit de omgeving
Volgens Bergenhenegouwen kunnen mensen uit de omgeving van ouders en kinderen een rol spelen bij het terugvinden van de stabiliteit. 'In eerste instantie kunnen familie, buren, vrienden of leerkrachten bijspringen. Zij kunnen zowel praktische als emotionele steun bieden. Als het echt niet goed gaat, kunnen professionals hulp bieden. Het is belangrijk dat zij aandacht hebben voor zowel kinderen als ouders en ondersteuning bieden bij het veranderde ouderschap.'
Meer informatie
Lees ook
-
Hoe werk je samen met gescheiden ouders?
Hoe werk je samen met gescheiden ouders?Voor wieProfessionalsAls ouders gescheiden zijn, hoe leg je dan de basis voor een goede samenwerking? Welke stappen zet je en hoe voer je het gesprek met hen?
-
Hoe ga je in gesprek met kinderen van ouders die scheiden?
Hoe ga je in gesprek met kinderen van ouders die scheiden?Voor wieProfessionalsAls ouders scheiden, helpt het als een kind daarover kan praten met een vertrouwde professional. Hoe voer je dan het gesprek?
-
Complexe scheidingen, hoe ondersteun je die?
Complexe scheidingen, hoe ondersteun je die?Voor wieBeleidsmakersSteeds meer gemeenten maken specifiek beleid voor kinderen van ouders in een complexe scheiding. Lees was een gemeente kan doen.
-
Wat doet een scheiding met een kind?
Wat doet een scheiding met een kind?Een scheiding meemaken is altijd ingrijpend voor een kind, hoe oud het ook is. Hoe een kind erop reageert, kan wel per kind verschillen.
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.