Wat is een goede schermtijd voor mijn kind?

Veel ouders vragen zich af wat een goede schermtijd is voor hun kind. Het antwoord hangt af van de leeftijd van je kind, de manier waarop schermen worden gebruikt, en hoe je gezin met media omgaat. Op deze pagina vind je tips, adviezen en overwegingen om een gezonde balans te vinden.

Algemene adviezen over schermtijd

Verschillende organisaties geven adviezen over schermtijd. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om kinderen jonger dan 1 jaar helemaal geen scherm te laten gebruiken. Voor kinderen tussen 1 en 4 jaar raadt de organisatie maximaal een uur aan. In Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk is het advies voor kinderen tussen 5 en 17 jaar maximaal twee uur. 

Hieronder lees je wat deze adviezen voor elke leeftijd betekenen.

Baby's (0-2 jaar)

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan om je baby geen scherm te laten gebruiken. Baby's hebben voor hun ontwikkeling namelijk geen schermen nodig. Andere activiteiten, zoals slapen, eten, bewegen, voelen en spelen, dragen meer bij aan hun groei en ontwikkeling.

Peuter (2-4 jaar)

In deze leeftijdsfase is het belangrijk dat je kind vooral speelt, beweegt en ontdekt. Schermtijd kan leuk zijn, maar voegt nog weinig toe aan de groei van je kind. Probeer schermtijd daarom nog steeds zoveel mogelijk te beperken. Denk aan maximaal 60 minuten per dag, verdeelt over de dag. Meer tips over mediagebruik in deze leeftijd vind je hier.

Praktische tips:

  • Verdeel de schermtijd over de dag in korte momenten van bijvoorbeeld 15 minuten.
  • Gebruik media die passen bij de leeftijd.
  • Moedig actief gebruik aan, bijvoorbeeld door samen te zingen of te bewegen bij filmpjes.

Op de pagina Opgroeien met media vind je meer tips over media in deze leeftijd.

Kind (6-12 jaar)

Kinderen ontdekken steeds meer wat ze leuk vinden, zoals spelletjes spelen en filmpjes maken. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen schermtijd en andere activiteiten zoals buitenspelen, sporten en slapen. Je kunt een richtlijn van ongeveer 1-2 uur schermtijd, verdeeld over de dag aanhouden.

Hoe kun je dit aanpakken?

  • Maak afspraken. Laat je kind hier ook over meedenken. Maak samen regels over wanneer en hoe lang je kind media mag gebruiken.
  • Moedig je kind aan om ook andere dingen te doen zoals buitenspelen en sporten.
  • Geef zelf het goede voorbeeld: beperk je schermtijd waar je kind bij is.

Op de pagina's Opgroeien met media 6-10 jaar en Opgroeien met media 10-12 jaar vind je meer tips over media in deze leeftijd.

Puber (12-18 jaar)

Tijdens de puberteit neemt schermgebruik vaak toe. Sociale media, huiswerk en ontspanning lopen door elkaar. In Australië is het advies voor schermtijd daarom maximaal 2 uur, los van de schermtijd die nodig is voor dingen zoals huiswerk.

In deze fase heb je vaak minder zicht op wat je kind doet online, en hoeveel tijd het op een scherm zit. Ook wil je kind graag zelf bepalen wat het wel en niet mag. Dit kan een uitdaging zijn.

Wat kun je doen?

  • Praat met je kind over wat het online doet en meemaakt.
  • Maak samen afspraken, zoals "telefoonvrije tijd" tijdens het avondeten.
  • Laat zien hoe jij zelf balans houdt tussen schermtijd en andere activiteiten.

Op de pagina Opgroeien met media vind je meer tips over media in deze leeftijd

Kijk naar schermgebruik, niet naar schermtijd

Richtlijnen voor schermtijd kunnen een fijn houvast zijn. Maar steeds meer wetenschappers en professionals zeggen dat de inhoud van schermtijd belangrijker is dan het aantal minuten of uren dat een kind achter een scherm doorbrengt. Schermen kunnen op veel manieren worden gebruikt. Denk aan scrollen op TikTok, filmpjes kijken op YouTube, samen met het gezin een film kijken of videobellen met opa. 

Niet alle schermtijd is dus hetzelfde. Sommige activiteiten zijn vooral ontspannend, terwijl andere bijdragen aan leren, sociale verbinding of creativiteit. Daarom is het belangrijker om te letten op wat je kind doet en wanneer, dan op hoe lang.

Schermgebruik kan goed zijn voor de ontwikkeling

Schermgebruik is lang niet altijd slecht voor je kind. Het kan zelfs bijdragen aan de ontwikkeling van je kind. Onderzoek toont bijvoorbeeld aan dat het kijken van educatieve programma's zoals Sesamstraat een positief effect kan hebben op de cognitieve ontwikkeling van een kind. Dit is wel onder enkele voorwaarden:

1. Je kind gebruikt media die bij de leeftijd passen

Zorg ervoor dat je kind apps, websites, games en series kijkt en gebruikt die bij de leeftijd passen. Hoe weet je wat geschikt is? Een overzicht vind je op de pagina Welke apps, websites, games en series zijn geschikt voor mijn kind?

2. Je kind doet genoeg andere dingen naast het schermgebruik

Zoals slaap, bewegen, spelen en school. Je bepaalt als ouder zelf wat de juiste verdeling is voor je kind. Op onze pagina's over ontwikkeling vind je meer informatie over wat kinderen van verschillende leeftijden nodig hebben.

3. Je gebruikt de media samen met je kind

Het is goed om als ouder vaak media samen met je kind te gebruiken. Kijk samen een filmpje. Of speel samen een spelletje op de tablet. Vooral bij jongere kinderen kun je dan uitleggen wat er op het filmpje te zien is. Je kunt je kind aanmoedigen om mee te doen. Of je kind troosten of afleiden als het moeilijk of te eng wordt. Bij oudere kinderen en pubers is samen media gebruiken een goede manier om te weten waar je kind mee bezig is.

Meer informatie en tips over mediaopvoeding en schermtijd vind je op onze pagina's over mediaopvoeding.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders