Samenwerken met ouders met een andere achtergrond dan jijzelf
Het is vaak makkelijker om samen te werken met ouders die op je lijken. Maar ouders hebben allerlei verschillende achtergronden. Hoe kun je goed samenwerken met álle ouders?
Leer ouders kennen
Sommige ouders ervaren meer afstand tot school dan andere ouders. Ze vallen bijvoorbeeld buiten de norm of verschillen van de meerderheid van de ouderpopulatie. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat ouders met een lage sociaaleconomische status en ouders met een migratieachtergrond zich niet altijd welkom voelen op school. Ze kennen de normen op school minder goed en spreken soms letterlijk de taal niet. Voor deze ouders is er vaak een groter verschil tussen de thuis- en schoolcultuur.
Het is belangrijk om met een open houding naar ouders te kijken, ze te leren kennen en een vertrouwensrelatie op te bouwen. Nodig ze uit voor een kennismaking aan het begin van het schooljaar. Je kunt beginnen met een algemeen gesprek: Waar wonen ze? Hoe ziet hun gezin eruit? Hoe ziet hun week eruit? Hierna kun je bespreken wat ze op school belangrijk vinden. Laat ook weten wat jij van ouders verwacht. Als de verwachtingen niet overeenkomen, ga daar dan over in gesprek. Vraag ook of er drempels zijn om naar school te komen, bijvoorbeeld omdat ze geen oppas kunnen vinden voor jonge kinderen of een lange reistijd hebben. Dan kun je samen kijken naar oplossingen. Misschien kunnen ouders hun jonge kinderen bijvoorbeeld meenemen, of kun je een afspraak telefonisch doen.
Bedenk dat ouders het beste willen voor hun kind
In gesprekken met ouders kan het helpen om als uitgangspunt te nemen dat jullie allebei het beste willen voor het kind. Veel ouders vinden school daarom belangrijk. Bespreek samen wat het kind, de ouders en jij als leerkracht nodig hebben, zodat het kind zich op school en thuis goed voelt en goede schoolresultaten kan halen. Vertel wat je van ouders verwacht en waarom hun betrokkenheid belangrijk is. Luister ook naar wat ouders te vertellen hebben en welke zorgen zij hebben.
Maak het contact laagdrempelig
Ouders kunnen een drempel ervaren om naar bijeenkomsten van school te komen. Het helpt om contact laagdrempelig te maken en ouders te laten weten dat ze welkom zijn op school. Nodig ze actief uit om de school binnen te komen, koffie te drinken, met elkaar te praten en gezellig samen te zijn.
Het helpt als de leraren en andere professionals op school makkelijk benaderbaar zijn. Bijvoorbeeld door elke ochtend bij de deur te staan om ouders en leerlingen te begroeten en aan te spreken. Ook helpt het als ouders het gevoel hebben dat ze altijd de school mogen binnenlopen of leraren een berichtje mogen sturen, zonder eerst een afspraak te moeten maken.
Houd rekening met alle ouders
Probeer bij het organiseren van activiteiten voor ouders rekening te houden met alle ouders. Bedenk bijvoorbeeld dat niet alle ouders een auto hebben, een oppas kunnen regelen of de kosten kunnen betalen. Het kan ook helpen als je benadrukt dat iedereen welkom is, ongeacht achtergrond.
Probeer informatie te delen in talen die de meeste ouders op jullie school spreken. Voor individuele gesprekken met ouders kun je de tolkentelefoon bellen. Kijk ook naar de diversiteit binnen je schoolteam. Zijn er onderwijsprofessionals die de taal van de ouders spreken? Je kunt ouders ook vragen om iemand mee te nemen die voor ze kan vertalen.
Organiseer samen met ouders
Als je ouders betrekt bij het organiseren van activiteiten weet je beter dat deze aansluiten bij hun behoeften. Als je een bepaalde doelgroep ouders wil bereiken, kan het helpen om een paar ouders uit deze doelgroep te vragen. Zij kunnen dan sleutelfiguren zijn voor de andere ouders. Als je een paar betrokken ouders hebt, kan dit voor een sneeuwbaleffect zorgen. Als meer ouders vertrouwen krijgen in de school en deelnemen aan activiteiten, stimuleren zij steeds meer ouders om ook vertrouwen te krijgen en deel te nemen aan activiteiten.
Kijk wat ouders kunnen brengen
Diversiteit is een kracht. Kijk of je de talenten van ouders kunt gebruiken. Ze kunnen bijvoorbeeld lesgeven over hun beroep, hun feestdagen of de geschiedenis van hun land van herkomst.
Reflecteer op je eigen normen en waarden
Om beter samen te werken met ouders met een andere achtergrond dan jijzelf kan het helpen om je ervan bewust te zijn hoe jij naar de wereld kijkt. Hoe en waar je bent opgegroeid bepaalt voor een deel jouw normen en waarden. Ook is het van invloed op hoe je gedrag en communicatie interpreteert. Ouders met een andere achtergrond dan jijzelf kunnen andere normen en waarden hebben. Reflecteer op wat je zelf hebt meegekregen, waar je vandaan komt en wat jij belangrijk vindt. Om te reflecteren op jouw normen en waarden kun je zelf aan de slag met verdiepende vragen.
Houd rekening met vooroordelen
Iedereen heeft bewuste en onbewuste vooroordelen. Het is belangrijk om je bewust te worden van je vooroordelen. Want deze kunnen de samenwerking met ouders in de weg staan. Het is belangrijk dat je open naar ouders kijkt en niet te snel conclusies trekt. Dat ouders bijvoorbeeld niet naar school komen voor de kerstviering, hoeft niet te betekenen dat ze school niet belangrijk vinden, of niet geïnteresseerd zijn.
Bronnen
- Baquedano-López, P., Alexander, R. A., & Hernandez, S. J. (2013). Equity issues in parental and community involvement in schools: What teacher educators need to know. Review of research in education, 37(1), 149-182.
- Smith, T.E., Holmes, S.R., Romero, M.E. et al. Evaluating the Effects of Family–School Engagement Interventions on Parent–Teacher Relationships: A Meta-analysis. School Mental Health 14, 278–293 (2022).
- Vaessen et al. (2023). Evaluatie van de Amsterdamse Familie School. Universiteit van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam & Kohnstam insituut.
Lees ook
-
Sámen voor het kind
Sámen voor het kindOudersProfessionalsGoede samenwerking tussen ouders, leerkrachten en andere jeugdprofessionals bevordert de ontwikkeling van kinderen. Deze toolkit helpt je daarbij.
-
Hoe werk ik aan partnerschap tussen ouders en school?
Hoe werk ik aan partnerschap tussen ouders en school?Voor wieProfessionalsPartnerschap houdt in dat iedereen op basis van gelijkwaardigheid meedenkt en bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen.
-
Hoe maak ik beleid voor partnerschap met ouders?
Hoe maak ik beleid voor partnerschap met ouders?Voor wieBeleidsmakersOuders, professionals op school en in de jeugdhulp zijn samen verantwoordelijk voor de ontwikkeling van kinderen.
-
Hoe kun je als leerkracht kansengelijkheid bevorderen in de klas?
Hoe kun je als leerkracht kansengelijkheid bevorderen in de klas?Voor wieProfessionalsLeerlingen met dezelfde capaciteiten krijgen niet altijd dezelfde kansen. Wat kun je als leerkracht doen om deze ongelijkheid te doorbreken?
