Waar kun je terecht als je je zorgen maakt dat jouw kind of diens vrienden in de criminaliteit belanden? Of zich al met criminele activiteiten bezighouden? Misschien wil je je hart luchten over dit gevoel, of zoek je advies. Op deze pagina vind je tips en een overzicht van organisaties voor hulp of advies.
Iemand uit je eigen omgeving
Een eerste stap kan zijn je zorgen te delen en bespreken met iemand in je omgeving die jij vertrouwt. Dat kan een vriend of een familielid zijn. Of een ouder van een van de vrienden van jouw kind. Herkennen zij de signalen? Hebben ze ervaringen met hun eigen kinderen? Of hebben ze tips waar je iets aan hebt?
Je kunt jouw zorgen ook bespreken met professionals die in de omgeving van jouw kind werken. Bijvoorbeeld de mentor van je kind. Je kunt ook andere professionals benaderen. Denk aan een medewerker van een wijkteam, of een jongerenwerker die in jullie gemeente actief is. Jongerenwerkers weten vaak goed wat er speelt onder jongeren en hebben een groot netwerk in de wijk. Als zij niet zelf de juiste hulp of ondersteuning kunnen bieden, kunnen ze je in contact brengen met een professional die dat wel kan.
Organisaties voor hulp of advies
Naast personen en professionals uit je eigen omgeving zijn er ook organisaties waar je gratis en anoniem terechtkunt voor hulp of advies.
Chat met Fier
Fier is het landelijke expertisecentrum voor mensen die te maken hebben met geweld, zoals mensen die gedwongen zijn om criminele dingen te doen. Via Chat met Fier kun je anoniem jouw verhaal vertellen als je je zorgen maakt om iemand, of als je zelf in zo'n situatie zit. De medewerkers van Fier luisteren naar je verhaal en denken mee over wat je kunt doen.
Bereikbaar via Chat met Fier, op maandag tot en met vrijdag van 16.00 tot 06.00 uur en op zaterdag, zondag en feestdagen van 20.00 tot 06.00 uur.
Keerpunt
Keerpunt is een landelijke anonieme chat waar jongeren terecht kunnen als ze betrokken zijn geraakt bij criminaliteit of gedwongen worden om iets strafbaars te doen, zoals stelen of drugs wegbrengen. Eventueel kun je ook samen met jouw kind contact zoeken met Keerpunt en om hulp of advies vragen. De mensen van Keerpunt kunnen luisteren naar het verhaal, meedenken en helpen als de jongere dit wil.
Bereikbaar via Chat met Keerpunt op maandag tot en met vrijdag tussen 16.00 en 06.00 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen tussen 20.00 en 06.00 uur.
Stichting Steun- en Adviespunt voor Naasten van Gedetineerden (Stichting SANG)
Stichting SANG is een steun- en adviespunt voor iedereen waarvan een kind, partner of naaste in detentie zit. De organisatie is ontstaan vanuit naasten die dit zelf ook hebben meegemaakt. Zit je bijvoorbeeld met vragen over de aanhouding of detentie van jouw kind? Of wil je jouw verhaal kwijt of om advies vragen? Dan kun je bij Stichting SANG terecht.
Bereikbaar via info@stichtingsang.nl of 085 – 400 1900 op maandag, woensdag en vrijdag tussen 9.00 en 13.00 uur & van 18.00 tot 21.00 uur.
Oudertelefoon
De Oudertelefoon biedt gratis steun aan alle opvoeders. Op de website vind je antwoorden op veelgestelde vragen en tips over opvoeden. Medewerkers van de Oudertelefoon beantwoorden je vragen en bieden een luisterend oor.
Bereikbaar via 085 - 130 46 58 en chat, op maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 15.00 uur en tussen 20.00 en 22.00 uur.
Meldknop.nl
Als er online iets vervelends is gebeurd en je kind is daarbij betrokken, dan vind je op Meldknop.nl informatie en tips. Ook zie je hoe je contact opneemt met een organisatie die jullie kan helpen.
Halt
Is jouw kind verwezen naar Halt? Op de Halt-pagina met veelgestelde vragen vind je informatie voor jou, je kind en andere betrokkenen.
Bereikbaar via 0800 - 115 35 00 en het contactformulier.
Hulp voor jouw kind
Wil jouw kind zelf ook anoniem met iemand praten? Op de pagina Waar kan ik als jongere terecht voor hulp? verwijzen we naar contactpagina's voor kinderen en jongeren. Je kunt deze pagina natuurlijk ook gebruiken om samen te kijken wie jouw kind kan helpen.
Acuut gevaar?
Heb je het idee dat jouw kind acuut gevaar loopt en dat jullie niet kunnen wachten met ingrijpen of hulp? Twijfel dan niet en bel 112.
Lees ook
-
Hoe praat ik met mijn kind over criminaliteit?
Hoe praat ik met mijn kind over criminaliteit?Voor wieOudersHet is goed om als ouder met je kind te praten over criminele activiteiten waar jongeren bij betrokken zijn. Op deze pagina geven we je advies.
-
Wat kan ik doen als ik me zorgen maak over mijn kind?
Wat kan ik doen als ik me zorgen maak over mijn kind?Voor wieOudersWat doe je als je bang bent dat je kind betrokken is bij criminaliteit of als je dat wilt voorkomen? Op deze pagina geven we tips voor ouders.
-
Mijn kind is opgepakt door de politie, wat nu?
Mijn kind is opgepakt door de politie, wat nu?Voor wieOudersWat staat jou als ouder en je kind te wachten als die is opgepakt door de politie en wordt verdacht van een strafbaar feit?
-
Wat is jeugdcriminaliteit?
Wat is jeugdcriminaliteit?Op deze pagina vind je meer informatie over verschillende vormen van jeugdcriminaliteit, en over trends en ontwikkelingen.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.