Mijn kind is opgepakt door de politie, wat nu?
Je kind is opgepakt door de politie en wordt verdacht van een strafbaar feit. Dan wil je weten wat jou en je kind te wachten staat. Welke rechten heeft je kind? En met wie of welke instanties krijgen jullie te maken? Op deze pagina lees je er meer over.
Aanhouding van mijn kind
Als een kind is aangehouden, informeert de politie de ouders, voogd of verzorgers dat het kind op het politiebureau is en of het daar voorlopig moet blijven. Dit kan enorm schrikken zijn. Het is belangrijk om te realiseren dat een aanhouding door de politie een ingrijpende ervaring is voor een kind. Na de aanhouding is een kind vaak onzeker en gestrest. Kinderen weten meestal niet wat hen te wachten staat. Ook kunnen ze zich geïntimideerd voelen of onder druk voelen staan.
Je mag je kind bellen en bezoeken op het politiebureau. Maak hier gebruik van en bespreek hoe het met je kind gaat en wat er is gebeurd. Keur het gedrag van je kind af, maar niet je kind zelf. Je kind heeft nu steun en vertrouwen nodig.
Onderzoek naar mijn kind
Wordt je kind verdacht van een strafbaar feit? Dan heeft het eerst te maken met de politie en het Openbaar Ministerie (OM). Zij doen onderzoek naar het gepleegde feit en naar je kind als verdachte. Tijdens dit onderzoek wordt je kind verhoord. De politie wil weten wat je kind heeft gedaan en waarom. Je kind heeft recht op overleg met een advocaat voordat het verhoor begint.
Meestal maakt de politie op basis van het onderzoek een proces-verbaal op. Daarin staat wat je kind over het delict aan de politie heeft verteld. Ook de verklaringen van eventuele getuigen of slachtoffers worden erin opgenomen. De politie beslist niet of je kind schuldig is.
Meer informatie:
Praatplaat voor kinderen die verdacht worden van een strafbaar feit (Overheid.nl)Wat zijn mijn rechten en plichten als ik (als jongere) word opgepakt? (Politie.nl)Politie en Justitie (Kinderombudsman.nl)
Hoe lang mogen ze mijn kind vasthouden?
Een kind mag zes tot negen uur lang op het politiebureau worden vastgehouden. Dit is afhankelijk van het strafbare feit waarvan het kind wordt verdacht. Bij lichte strafbare feiten kun je denken aan belediging. Ernstige strafbare feiten zijn bijvoorbeeld vernieling, diefstal of mishandeling.
Vervolgens wordt besloten of je kind naar huis mag, of dat het langer op het politiebureau moet blijven. Als je kind langer moet blijven, wordt het in verzekering gesteld. Je kind mag maximaal drie tot zes dagen langer op het politiebureau worden vastgehouden. Als de officier van justitie vindt dat je kind nog langer moet blijven, dan neemt de rechter-commissaris daarover de beslissing. Je kind wordt dan voorgeleid. Als de rechter-commissaris besluit om je kind langer vast te houden, dan begint de voorlopige hechtenis. Je kind wordt dan overgeplaatst van het politiebureau naar een jeugdinrichting.
Welke straf kan mijn kind krijgen?
De officier van justitie bekijkt of je kind gestraft moet worden. Het oordeel hangt af van de ernst van het strafbare feit. De officier van justitie kan zelf een straf opleggen. Dit heet een strafbeschikking. Denk daarbij aan een geldboete, taakstraf of schadevergoeding. De officier van justitie kan ook besluiten dat je kind voor de rechter moet verschijnen.
Raad voor de Kinderbescherming
Krijgt je kind vanwege een strafbaar feit een proces-verbaal, of wordt het langer op het politiebureau vastgehouden? Dan brengt de politie de Raad voor de Kinderbescherming op de hoogte. De Raad doet vervolgens onderzoek om de officier van justitie en de rechter te informeren over je kind en zijn opvoedingssituatie. Ook geeft de Raad advies over een eventuele straf en hulpverlening. De Raad kan adviseren om de jeugdreclassering in te schakelen.
Mijn kind voor de rechter
Inhoudelijke zitting
Tijdens een zitting van de rechtbank wordt de zaak inhoudelijk behandeld. Je kind is verplicht om naar de zitting te komen. Als je kind minderjarig is, ben je als ouder met het gezag ook verplicht om te komen. Zittingen voor minderjarigen vinden achter gesloten deuren plaats. Dit betekent dat familie en vrienden niet mee mogen. Tijdens de inhoudelijke zitting beantwoordt de rechter de volgende vier vragen:
- Is het wettig en overtuigend bewezen dat je kind het feit gepleegd heeft?
- Is het feit strafbaar?
- Is je kind strafbaar?
- Welke straf krijgt je kind opgelegd?
Pro-formazitting
Soms vindt een pro-forma zitting plaats. Bij een pro-formazitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld, omdat het politieonderzoek of het onderzoek naar de persoonlijke omstandigheden nog niet is afgerond.
Tijdens een pro-formazitting wordt de stand van zaken besproken. Ook wordt bekeken of je kind blijft vastzitten, of dat de voorlopige hechtenis beëindigd of geschorst wordt.
Uitspraak van de rechter
De rechter doet vaak direct uitspraak. Bij grotere misdrijven zijn er drie rechters. In deze zaken volgt de beslissing na twee weken. Er zijn verschillende uitspraken mogelijk. Vrijspraak of een straf of maatregel. Een straf kan voorwaardelijk zijn. Dat betekent dat de straf pas wordt opgelegd als je kind zich niet aan bepaalde voorwaarden houdt.
Is je kind of de officier van justitie het niet eens met de beslissing van de rechtbank? Dan kunnen zij in hoger beroep gaan bij een andere rechter. Een veroordeling door de rechter of een strafbeschikking van de officier van justitie levert je kind een strafblad op.
Meer informatie:
Brochure: als uw kind in aanraking komt met politie (Kinderbescherming.nl)Strafrechtelijke procedure (Rechtspraak.nl)
Bronnen
- Jeugdstrafrecht (Rechtspraak.nl)
- Brochure Als uw kind in aanraking komt met de politie (Kinderbescherming.nl)
- Informatieblad Je wordt verdacht (Overheid.nl)
- Rapport Achter slot en Grendel (Kinderombudsman.nl
- Website Werken aan Herstel (Jropwegnaarsucces.nl)
Lees ook
-
Hoe praat ik met mijn kind over criminaliteit?
Hoe praat ik met mijn kind over criminaliteit?Voor wieOudersHet is goed om als ouder met je kind te praten over criminele activiteiten waar jongeren bij betrokken zijn. Op deze pagina geven we je advies.
-
Waar kunnen mijn kind en ik terecht voor hulp?
Waar kunnen mijn kind en ik terecht voor hulp?Voor wieOudersWaar kun je terecht als je bang bent dat je kind in de criminaliteit belandt? Op deze pagina vind je tips en organisaties voor advies.
-
Wat kan ik doen als ik me zorgen maak over mijn kind?
Wat kan ik doen als ik me zorgen maak over mijn kind?Voor wieOudersWat doe je als je bang bent dat je kind betrokken is bij criminaliteit of als je dat wilt voorkomen? Op deze pagina geven we tips voor ouders.
-
Wat is jeugdcriminaliteit?
Wat is jeugdcriminaliteit?Op deze pagina vind je meer informatie over verschillende vormen van jeugdcriminaliteit, en over trends en ontwikkelingen.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.