Jeugdwet
De Jeugdwet regelt hoe hulp aan kinderen en gezinnen in Nederland georganiseerd is. Dat kan behandeling van een kind zijn, opvoedhulp aan ouders, maar ook ondersteuning door het wijkteam. Ook de jeugdbescherming en jeugdreclassering vallen onder de Jeugdwet.
Doelen van de jeugdwet
- Het versterken van het probleemoplossend vermogen van kinderen, jongeren, hun ouders en hun sociale omgeving
- Het bevorderen van de opvoedvaardigheden van ouders en het opvoedkundig klimaat van de sociale omgeving
- Preventie en vroegsignalering
- Het tijdig bieden van de juiste hulp op maat volgens het uitgangspunt 'één gezin, één plan, één regisseur'
- Minder regels voor professionals
Verantwoordelijkheid gemeenten
In de Jeugdwet is de verantwoordelijkheid van gemeenten in 2015 uitgebreid met:
- De provinciale geïndiceerde jeugdzorg
- De gesloten jeugdzorg en geestelijke gezondheidzorg voor kinderen en jongeren
- Zorg voor jeugd met een licht verstandelijke beperking
- Geestelijke gezondheidszorg in het kader van het jeugdstrafrecht, jeugdbescherming en jeugdreclassering
Gemeenten zijn ook verantwoordelijk voor de preventieve gezondheidszorg voor alle kinderen van 0 tot 18 jaar in Nederland. Dit is geregeld in de Wet publieke gezondheid (Wpg).
Taken van gemeenten
In de jeugdwet staan de taken van gemeenten. Deze bestaan onder andere uit:
- Het signaleren en ondersteuning bieden bij opgroei- en opvoedproblemen, psychische problemen en stoornissen
- Het versterken van het opvoedkundig klimaat in gezinnen, wijken, buurten, scholen en kinderopvang
- Het bevorderen van de opvoedvaardigheden van de ouders
- Het bieden van jeugdhulp van goede kwaliteit
- Het organiseren van jeugdbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering
Jeugdhulpplicht
Gemeenten hebben een jeugdhulpplicht. Dit houdt in dat gemeenten verplicht zijn om jeugdhulp te bieden in situaties waar kinderen, jongeren en ouders dit nodig hebben. Bijvoorbeeld aan jongeren met psychische- of gedragsproblemen. Door die verplichting, moeten gemeenten in ieder geval:
- De jongere adviseren welke hulp het beste past
- Samen met de jongere de goede vorm van jeugdhulp kiezen
- Zorgen dat de gekozen jeugdhulp ook echt beschikbaar is en wordt geboden.
Volgens gemeenten maakt de jeugdwet niet duidelijk welke ondersteuning wel of niet onder de jeugdhulpplicht valt. Daarom is er de afspraak gemaakt dat de Rijksoverheid de wetgeving over de reikwijdte van jeugdhulpplicht gaat aanscherpen. Deze afspraak staat in de Hervormingsagenda Jeugd (2023-2028). In de Hervormingsagenda Jeugd staan meerdere verbetervoorstellen om de jeugdzorg te verbeteren die gemaakt zijn tussen de Rijksoverheid, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, jeugdhulpaanbieders, jeugdhulpprofessionals en cliënten- en jongerenorganisaties.
Doelgroep van de Jeugdwet
De Jeugdwet is bedoeld voor kinderen, jongeren en ouders die hulp nodig hebben bij het opgroeien of opvoeden. Jeugdhulp stopt in principe bij het bereiken van de leeftijd van 18 jaar. Pleegzorg kan tot 21 jaar worden ingezet als de jongere dit wil. In sommige gevallen kan de jeugdhulp na 18 jaar nog doorlopen:
- Er is bepaald dat de voortzetting van jeugdhulp, waarvan de verlening is gestart vóór het bereiken van de leeftijd van 18 jaar, noodzakelijk is
- Er is vóór het bereiken van de leeftijd van 18 jaar bepaald dat jeugdhulp noodzakelijk is
- Er is bepaald dat, na beëindiging van jeugdhulp die is gestart vóór het bereiken van de leeftijd van 18 jaar, binnen een termijn van een half jaar hervatting van de jeugdhulp noodzakelijk is.
Op deze pagina lees je meer over met welke wetten jongeren te maken krijgen als ze 18 jaar worden en nog ondersteuning nodig hebben.
Meer informatie
Volledige tekst van de JeugdwetEvaluatie van de Jeugdwet (2018)Veelgestelde vragen over de jeugdsectorInformatie voor beleidsmakersInformatie voor gemeenteraadsleden
Lees ook
-
Welke wetten zijn voor kinderen en jongeren belangrijk?
Welke wetten zijn voor kinderen en jongeren belangrijk?Er zijn meerdere wetten relevant voor hoe we jeugdzorg organiseren en aan welke verplichtingen gemeenten en aanbieders moeten voldoen.
-
De geschiedenis van het jeugdstelsel
De geschiedenis van het jeugdstelselDe geschiedenis van het jeugdstelsel laat zien dat er voortdurend dezelfde wensen voor verbetering zijn. Op deze pagina gaan we daar dieper op in.
-
Jeugdwet en het jeugdstrafrecht
Jeugdwet en het jeugdstrafrechtJongeren van 12 tot 18 jaar vallen in principe onder het jeugdstrafrecht, volwassenen van 18 jaar of ouder onder het volwassenenstrafrecht. Lees hier meer.