Alert zijn op hechtingsproblemen

Als professional kun je signaleren of een kind het risico loopt op hechtingsproblemen. Dat kun je doen door na te gaan welke risicofactoren aanwezig zijn in het leven van het kind. Hoe meer risicofactoren, hoe alerter je moet zijn. Daarnaast kun je proberen beschermende factoren te versterken, omdat die kunnen compenseren voor risicofactoren.

Problemen met hechting inschatten

Het is belangrijk om erop te letten of kinderen zich op hun gemak voelen bij de personen aan wie zij gehecht zijn. Voelt het kind zich veilig bij de ouder of verzorger? Laat het kind zich troosten of helpen? Luistert het doorgaans naar deze volwassene? Hebben ze samen plezier?

Voor het inschatten van hechtingsproblemen kan het helpen om te weten wat risicofactoren en beschermende factoren zijn.

Risicofactoren voor hechtingsproblemen

De ontwikkeling van hechting tussen ouder of opvoeder en kind kan bemoeilijkt worden door verschillende risicofactoren:

  • Kenmerken en gedrag van de ouder zoals onveilige hechting van de ouder zelf, psychische problemen of een licht verstandelijke beperking bij de ouder.
  • Kenmerken en gedrag van het jonge kind zoals een moeilijk temperament, autisme of een verstandelijke beperking. Lees voor meer informatie de Handreiking Problematische gehechtheid bij jeugdigen met een lvb.
  • Kenmerken van de gezins- en leefomstandigheden zoals een opstapeling van sociaal-economische risico's. Bijvoorbeeld armoede, slechte huisvesting en werkloosheid, mishandeling of verwaarlozing, veel wisselende opvoeders en adoptie na de eerste verjaardag.

Beschermende factoren

Beschermende factoren bij de ouders en in het gezin kunnen risicofactoren bij het kind, zoals vroeggeboorte of een moeilijk temperament, vaak compenseren. Denk aan een hoge mate van sensitiviteit van de ouders.

Een andere beschermende factor is het vermogen van ouders om te reflecteren en mentaliseren. Dit betekent dat ouders en opvoeders de gevoelens en gedachten van het kind zien, herkennen en erkennen. Daardoor kunnen zij zich verplaatsen in het kind en weten ze dat het kind iets anders kan vinden en voelen dan zijzelf. Ook de aanwezigheid van veel sociale steun in het gezin is een beschermende factor.

Ook bij het kind zelf kunnen beschermende factoren aanwezig zijn, zoals aan makkelijk temperament. Maar gunstige factoren bij het kind kunnen risicofactoren bij de ouders of verzorgers, zoals een lage sensitiviteit, niet compenseren.

Screening voor problematische gehechtheid

Bij een vermoeden van hechtingsproblemen kun je als professional een korte screening uitvoeren. Doe dit altijd samen met een gedragswetenschapper. In de werkkaarten van de Richtlijn Problematische gehechtheid staat hoe je samen met ouders en kinderen een screeningsgesprek kunt voeren en welke vragenlijsten je hiervoor kunt gebruiken.

Blijkt na de korte screening dat er aanwijzingen zijn voor hechtingsproblemen? Dan is uitgebreider onderzoek nodig door een specialist zoals een gz-psycholoog, een kinder- en jeugdpsycholoog NIP of een orthopedagoog-generalist.

De inhoud van deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Praat, lees en luister mee op het Platform Vakmanschap!  

Logo Platform Vakmanschap

Het Platform is een plek om van én met elkaar te leren, elkaar te ontmoeten en ervaring en kennis uit te wisselen. Woon bijeenkomsten van actuele thema's bij, stel of beantwoord vragen, lees mee over interessante inzichten en deel je voorbeelden. 
Deelname is gratis, je moet je eerst even registreren.

Ga naar de community

Thibaut Coenegracht

Thibaut Coenegracht

medewerker inhoud
t.coenegracht [at] nji.nl